Stjernene funklede til julemærkestævne

114 julemærkebørn var onsdag 9. juli samlet til en dag fyldt med fodbold og gode oplevelser i Skælskør.



Her ses et hold fra Kildemose sammen med Anders Østli (tv) og Jean-Claude Adrimer Bozga fra FC Vestsjælland. 



Solen skinnede om kamp med smilene fra 114 julemærkebørn på Skælskør B&I's fodboldbaner 9. juli. Her mødtes børnene fra tre af de fire danske julemærkehjem til et fodboldstævne arrangeret af Skælskør B&I, Skælskør Julemærkehjem og DBU Sjælland.   

Der var højt humør, masser af mål og nye kammeratskaber, da børnene fra Julemærkehjemmet i Skælskør var værter for et fodboldstævne, hvor julemærkehjemmene i i Hobro og Kildemose også deltog. 

Stævnet er en del af et samarbejde mellem Julemærkehjemmet i Skælskør og DBU Sjælland, som har til formål at fastholde børnene i de gode vaner efter end ophold på Julemærkehjemmet. Det skal gøres ved at få børnene ud i de rigtige fodboldklubber.

- Forskningen har vist os, at fodbold er verdens sundeste motionsform. Derfor vil vi gerne støtte julemærkehjemmene i deres mission med at give børnene en fysisk aktiv hverdag. Man kan sige, at vi bygger bro mellem julemærkehjemmet og fodboldklubberne, fordi vi ved at der er plads til disse børn i fodboldklubberne, siger DBU Sjællands næstformand Jørn Hedengran, der var med til at åbne stævnet i Skælskør. 

Ungerne har glædet sig
Sidste år var DBU Jylland værter for et stævne mellem Hobro og Skælskør julemærkehjem og ved den lejlighed vandt sjællænderne det eftertragtede trofæ. Der var derfor mere end bare æren på spil på de sjællandske baner.

Men på banen var Fair Play i højsædet og børnene tog meget hensyn til hinanden. I en sjælden stille stund på sidelinjen fangede vi forstanderen for Skælskør Julemærkehjem Henrik Bøtkjær.    

- Det er en fed dag, som ungerne har glædet sig til. Mange af børnene her er ikke fodboldvante og en del har også haft negative oplevelser med fodbold. Men selv mange af dem der ikke gad i første omgang er alligevel med her i dag. Det vigtigste i dag er, at alle har en god oplevelse og alle får en medalje med hjem. Det er der mange af dem der ikke har prøvet før, forklarer Henrik Bøtkjær.

10-12 uger styrker helbreddet
Men også forskningen taler for at inkludere fodbold mere hos børn, der kæmper med overvægt og dårligt selvværd. 

Ny forskning viser, at tre måneders fodbold gør en forskel på overvægtige børns fysiske form og har en positiv effekt på børnenes selvværd. Et ophold på Julemærkehjem varer 10 uger, og ny forskning af fodbold for overvægtige børn understøtter, at tre måneder er nok til at gøre en forskel.

- Vi kan trække en parallel til en undersøgelse vi har gennemført i Portugal. Den viste, at regelmæssig fodboldtræning i blot tre måneder forårsagede en betydelig forbedring i overvægtige børns fysiske form og hjertefunktion, siger Peter Krustrup, professor ved Københavns Universitet og Exeter Universitet.

En positiv spiral
Men der er også gevinster at hente hos de børn, der kæmper med en følelse af dårligt selvværd. Peter Krustrup forklarer, at studiet i Portugal har også viste, at tre måneders fodboldtræning organiseret som småspil i homogene grupper udløser positive effekter for selvværdet hos overvægtige drenge – de såkaldte psykosociale aspekter. 

- Vi har også undersøgt de psykosociale effekter af 10 ugers fodboldtræning. Resultaterne viser, at overvægtige børn fik bedre selvværd, en mere positiv kropsopfattelse og mere lyst til at forblive aktive, fordi de ser mere positivt på motion. Fodbold er en af vejene ind i en positiv spiral med sundhed, socialt samvær, sportslige succesoplevelser og selvværd, fortæller Peter Krustrup.

Helt konkret hjalp Peter Krustrup også til med denne opgave ved stævnet. Han stod nemlig for opvarmning af såvel spillere som tilskuere. Udover at være tilknyttet flere universiteter, så er Peter Krustrup også assisterende landstræner for kvindelandsholdet.  

Fodbold et godt suppliment
Børnene på et julemærkehjem er overvejende i alderen 10-14 år og kommer ofte med forskellige symptomer, herunder overvægt, på, at de ikke trives optimalt i dagligdagen. Og netop her ser Peter Krustrup interessante aspekter i at integrere fodbolden yderligere i julemærkehjemmenes motionstilbud. 

- Al motion er godt - også gåture, men der er et betydeligt større udbytte ved en højintens holdidræt som fodbold. Det kunne være spændende at se om vi kunne supplere den almindelige motion på julemærkehjemmene med en højintens motionsform som fodbold. Så kunne vi opnå gode resultater, siger Peter Krustrup. 

Han pointerer i den forbindelse, at det er vigtigt at organisere fodboldtræningen på den rigtige måde med fokus på småspil, og peger på, at her kunne DBU’s holdninger og handlinger være en god løftestang til at sikre at alle børn aktiveres og matches rigtigt.

Fodbolden får en chance til
I den sparsomme skygge langs med sidelinjen af en af banerne sidder et hold fra Skælskør Julemærkehjem iklædt lysegrønne t-shirts. Vi møder Anja Arsovic (13) og William Sørensen (11) kort før deres næste kamp skal starte.

De har begge spille fodbold i en klub før, men er stoppet igen. Men den ekstra fokus på fodbold og stævnet i Skælskør har givet dem begge mod på at give fodbolden en chance til. 

- Jeg kunne godt tænke mig at spille noget mere. Det er fedt at spille fodbold, siger Anja Arsovic fra Ballerup, der er nået til 4. uge i sit ophold på julemærkehjemmet. 

William Sørensen fra Slagelse er nået til 9. uge i sit ophold og har derfor kun en enkelt uge tilbage. Han har fulgt VM i Brasilien og har fået mod på at spille fodbold igen.   

- Jeg kunne godt tænke mig at begynde igen, siger han.  

Point på selvtillidskontoen
Klokken lidt over tre ankommer dagens hemmelige gæster. Fra FC Vestsjællands superligatrup ankom nemlig Jean-Claude Adrimer Bozga og Anders Østli for at dele lidt af eftermiddagen med de mange julemærkebørn.

Der gik ikke længe før autografpennene glødede fra de mange børn, der gerne vile have en signatur med hjem på trøjen eller et stykke papir og med stor tålmodighed svarede de to profiler på spørgsmål om alt fra deres nationalitet til deres sko og deres familieforhold.  

En optælling af points fra dagens kampe viste, at Kildemose fik vandrepokalen med hjem på hylden. Men selvom Kildemose-børnene tog pokalen med hjem, så var der mere end to stjerner på banerne forleden. Som projektleder og klubrådgiver Birgitte Krustrup skrev til undertegnede i en mail efterfølgende.  

- De egentlige stjerner i går  var ikke ubetinget de der skrev autografer, men alle de børn, der tager i mod et ophold på julemærkehjem. 

DBU Sjælland vil gerne takke det topmotiverede personale fra julemærkehjemmene og julemærkebørnene for at skabe god stemning. Samt værtsklubben Skælskør B&I, som med singe gode faciliteter og baner gjorde det muligt at afvikle et godt stæve.

Fakta om samarbejdet
Samarbejdet mellem Julemærkehjemmet i Skælskør og DBU Sjælland begyndte i 2014. Målet er at få børnene fra Julemærkehjemmet til at spille fodbold i den rette klub efter endt ophold og derved fastholde de gode vaner, som de har opbygget på hjemmet. Hos DBU Jylland har de siden 2012 samarbejde med Hobro Julemærkehjem og efter det seneste stævne i august 2013 kunne de berette, at der i otte tilfælde havde været positiv kontakt mellem et barn og en træner i en konkret klub. Hos DBU Sjælland har tre julemærkebørn indtil videre ønsket at blive hjulpet til en klub. Forinden har personalet fra Skælskør været til en inspirationskursus med DBU Sjælland.

Tekst og foto: Peter Vest Hansen

Log ind