Hjertestop under kampen: Johns største sejr blev vundet udenfor kampen

Der er dage i ens liv, man aldrig glemmer. Dage, der står så knivskarpt i ens erindring, at man husker alt, der skete og hvordan. Dage som man mindes på forskellig vis – på godt eller ondt. Den 12. november er sådan en dag for John Hilmer Hansen. Det var den dag han fik hjertestop under en fodboldkamp i Gladsaxe.


En helt almindelig træningskamp mellem IF Bytoften og Vipperød udviklede sig pludselig dramatisk, det blev et drama om liv og død.  
Ved kampens startfløjt anede John ikke, at tre modspillere fra IF Bytoften skulle redde hans liv ved at yde livsvigtig førstehjælp.

En af spillerne, en 60-årig mand ved navn John Hilmer Hansen, faldt pludselig om med, hvad der skulle vise sig at være et hjertestop.  
John havde lige sat årets scoring ind i netmaskerne, da han pludselig bliver dårlig og sætter sig på hug – kort efter falder han om. 

"Ricki Hansen, Bo Olsen og Brian Bauer sidder alle ved siden af John, da han forsvinder og herfra går det stærkt. Hjertestarteren bliver åbnet og lukket flere gange, de holder den hele tiden klar. Ricki hopper op på brystet af John og starter hjertemassage, Bo får rettet hans hoved tilbage og åbnet hans luftveje, Brian har kontakt med vagtcentralen som hjælper og guider os hele vejen. 
Ricki roder med John i 2 til 3 min og får til sidst liv i ham igen, kammeraterne står og råber – kom nu John".
Sådan beskriver Thomas Dreyer, formand for IF Bytoften, den dramatiske aften på fodboldbanen.    

Føltes som en evighed
Ingen af de mennesker der befandt sig på Gladsaxe stadion den kølige novemberaften, glemmer oplevelsen og den stemning foreløbigt.  Mens førstehjælpen står på, flyver Thomas Dreyers tanker i alle retninger.

"Vi står vel 40 mennesker på anlægget, der er så stille at man kan høre en knappenål falde. Vi får gang i Johns hjerte igen for en kort periode og pludselig er han væk igen, i samme øjeblik kommer akutbilen og ambulancen ind på banen.

Vi forsætter, og John kommer tilbage, men forsvinder meget hurtigt igen, herefter overtager Falck og de giver ham nogle alvorlige tæv.
Alvoren begynder at gå op for os da han er væk for 3 gang, alle der var ude på anlægget, var alle meget rørt og stod med tåre i øjnene, der var stor bekymring.
 
Falckredderne giver John et par stød og han kommer op på båren, de spænder en automatisk hjertepumpe hen over ham. De arbejder intensivt på John de næste 10 min, alle går rundt og beder for det bedste. Brian, Johns holdkammerat tager med ambulancen, vi udveksler oplysninger så vi hele tiden er opdateret om, hvordan Johns tilstand udvikler sig. 

Sent mandag aften modtager vi den glædelige nyhed, John er ved bevidsthed og han overlever". 

Tak er et fattigt ord 
”Jeg er dybt taknemlig over den førstehjælp som jeg modtog med det samme. Der er ingen tvivl om, at den har reddet mit liv. Det har været en alvorlig forskrækkelse. Jeg vil gerne, af hjertet, takke alle dem som var med til at sikre, at mit liv ikke endte den 12. november 2018.

IF Bytoften har fået en unik plads hos mig i mit hjerte, efter den dramatiske oplevelse mandag den 12. november, og der er vel i virkeligheden ikke ord som kan beskrive hvordan jeg har det med klubben og folkene i og omkring den”
fortæller John meget rørt.

Flere skal hjælpe
Oplevelsen har gjort både Bo Olsen en af de tre redningsmænd og Pia Bausager Thomsen meget opmærksomme på, hvor vigtigt det er, at folk kan førstehjælp og tør træde til. 

"Fodbold er et fællesskab, selvom det er fremmede mennesker man spiller mod, så sætter man sig lynhurtig ind i situationen, det kunne jo være én selv.  Det er vigtigt at vi som mennesker kan vise den omsorg spillerne imellem, fodbold er et større fællesskab – selvom man selvfølgelig går på banen for at vinde. 

Det var rigtig godt at der var nogle der reagerede og fik ringet 112. Det betød at vi der sad med John, hele tiden havde en sygeplejerske i røret som på en god og rolig måde kunne forklare og fortælle os, hvad det handlede om. 

Det er først her bagefter at alle følelserne kommer over én når man tænker tilbage.   
Jeg kendte ikke John forud for den dramatiske aften. 

Lige efter ulykken, sad jeg med en følelse af at jeg jo bare havde hjulpet et andet menneske, ligesom hvis jeg havde hjulpet én på motorvejen med at skifte hjul. Men dagen efter, kom der mange følelser op i mig, da jeg fik reaktionerne fra Johns familie og hans kone. Jeg fik med andre ord lige vendt oplevelsen. Jeg tænkte bagefter hold nu helt kæft, hvad var det lige der skete.

I dag har jeg fået en ven for livet, og jeg tror at vi begge kommer til at tænke på hinanden resten af livet”
, siger Bo Olsen der var med til at redde Johns liv den skæbnesvangre dag.

Johns kone Pia Bausager Thomsen er dybt taknemmelig for, at fremmede mennesker på den måde valgte at træde til.

"Jeg synes, det er fantastisk at folk hjalp. De har virkelig ydet en kæmpe indsats. Det har jo reddet hans liv, at de var så hurtige", siger hun.

Efter hjertestoppet kom John på hospitalet, og han har det i dag godt efter omstændighederne. Han har fået indopereret en ICD-enhed, som skal sørge for, at han ikke får hjertestop igen.


Se video på Facebook
Vi var med John Hilmer Hansen da han mødte sine redningsmænd, hos IF Bytoften, den video kan du se på vores Facebook


Fokus på førstehjælp i 2019
DBU Sjælland vil i 2019 have fokus på førstehjælp, og vi vil blandt andet udbyde forskellige førstehjælpskurser. 

Følg med på hjemmesiden, så kan DU lære at redde liv. 



Myter og fakta om hjertestop
Der findes mange historier om førstehjælp og mange barrierer for ikke at gøre noget i situationen. Vi prøver her at aflive de værste myter og erstatte dem med fakta. 
 
Myte 1
Mere end halvdelen af dem, der rammes af hjertestop uden for hospital overlever
Det er forkert. Hjertestop uden for hospital er en meget alvorlig tilstand med høj dødelighed. 8 % (i 2014) der rammes af hjertestop uden for hospital, overlever. I 6 ud af 10 tilfælde bliver der ydet genoplivning, inden ambulancen kommer.

Myte 2
En person, der rammes af hjertestop overlever kun fem minutter eller derunder
Nej, men for hvert minut, der går, reduceres muligheden for at overleve. Efter 4-6 minutter begynder hjernen at tage varig skade. For hvert minut, der går uden genoplivning, reduceres chancen for at overleve med 10 procent. Går der 10 minutter inden hjælpen når frem, overlever kun ganske få. Derfor nytter det at give livreddende førstehjælp, inden hjælpen når frem. Og hvert minut betyder forskellen på liv og død.

Myte 3
Det er kun meget gamle mennesker med dårligt helbred, der rammes af hjertestop

Nej, yngre mennesker kan også helt uforklarligt og uden varsel blive ramt af hjertestop. Gennemsnitsalderen for personer, der bliver ramt af hjertestop er for mænd 66 år og for kvinder 71 år. I landområderne er mennesker, der rammes af hjertestop generelt yngre end gennemsnittet af befolkningen. Dette gælder især kvinder, som i gennemsnit var syv år yngre i forhold til hovedstadsområdet.

Myte 4
Det er svært at yde genoplivning
Det er let at lære genoplivning. På under en halv time kan du lære basal genoplivning, og være med til at redde liv, hvis du er vidne til hjertestop.

Myte 5
Man skal lade de professionelle om at yde genoplivning ved hjertestop, fordi man risikerer at gøre mere skade end gavn
Nej, det kan kun blive bedre. Hellere gøre noget, end ikke at gøre noget. Og for hvert minut, du gør noget, hvis en person falder om med hjertestop, øger du muligheden for, at personen kan forsætte sit hidtidige liv som kollega, forældre, ven, veninde, søster, bror, bedstefar og bedstemor.

Kilde: Hjerte foreningen – hvert slag tæller 




Log ind