DEL2014: Vi skal præge udviklingen af dansk fodbold

DBU Sjælland skal sikre og præge udviklingen af dansk fodbold. Det var en af hovedbudskaberne i bestyrelsens årlige beretning til de delegerede 11. januar 2014.



Bestyrelsens mundtlige beretning til delegeretmødet 11. januar 2014 blev i år holdt af næstformand Jørn Hedengran (billedet), da tidligere bestyrelsesformand Kurt Bagge-Hansen valgte at trække sig fra posten i december måned.

Her kan du læse den fulde udgave af bestyrelsens mundtlige beretning 2014.

Indledni
ng
2013 har været et særligt år og på mange måder også et historisk et af slagsen. 

Vi nåede dårligt at afslutte delegeretmøde i 2013 før det var nødvendigt, at indkalde alle klubber igen grundet en uventet dommer situation. Der blev der i løbet af året fundet en løsning på dommerudfordringen, fordi vi altid går efter fælles løsninger. 
Året sluttede desværre – som i alle ved – med at DBU Sjællands formand kurt bagge-hansen trak sig. Kurt har været en bærende kraft i mange henseender gennem årene, så kurts beslutning om at forlade posten så brat, er vi i bestyrelsen naturligvis kede af – men respekterer naturligvis kurts valg. Kurts afgang vil dog ikke stoppe den resterende bestyrelse, inklusiv undertegnede, i at arbejde målrettet for at styrke fodbolden på Sjælland.  Bestyrelsen vil fortsat gå efter at finde løsninger og resultater, ligesom jeg har en forventning, om at vi inden dagen er omme vil have fundet en egnet og stærk formand til at sætte sjællandsk fodbold på landkortet. 

Tilbageblik
Hvis vi skal lave et kort tilbageblik på 2013, så er der en række begivenheder som står ganske klart i vores erindring. En af de meget positive minder er de sjællandske faxe kondi ungdomspokal-finaler, som blev spillet på farum park. Det var nogle gode kampe i fornemme omgivelser – der var en snert af superliga stemning over det. 
Også de landsdækkende ungdomspokalfinaler som foregik i odense var en oplevelse. Vi kan afsløre, at DBU Sjælland er vært ved det landsdækkende Faxe Kondi stævne i 2014. 

Stjernetræf
Et andet godt minde er specialstævnet ’stjernetræf’ i holmegaard gb som fandt sted i starten af oktober. Stjernetræf var forbeholdt spillere med særlige behov, dvs. Udviklingshæmmede, samt børn og unge med psykiske sygdomme. Deltagerne i stævnet har meget få tilbud i deres hverdag, så stævnet var uden tvivl noget stort i deres øjne – og fra sidelinjen var det ligeledes stort at iagttage. Det var fantastisk at se den uforbeholdne begejstring og glæde spillerne gav udtryk for på banen – det kan kun varme alles fodboldhjerter. 
Dette initiativ skal ses i den sammenhæng, at bestyrelsen for DBU Sjælland i slutningen af 2011 besluttede sig for, udover at bruge energi på vores kerneprodukter, turneringer og stævner, at vi som organisation også skal være med til at tage et socialt ansvar og bidrage hvor vi kan og hvor fodbolden er omdrejningspunkt. 

Julemærkehjem
Endnu et CSR  initiativ har set dagens lys. Det er samarbejde mellem os, DBU Sjælland og julemærkehjemmet i skælskør. Målet med dette er at indføre fodbold i børnenes hverdag under deres ophold på hjemmet og efter endt ophold hjælpe børnene videre i deres lokale fodboldklub. Det betyder, at vi vil forsøge at bygge bro mellem forældrene, julemærkehjemmet og fodboldklubben med barnet og fodbolden i centrum. Vi forventer ikke den store medlemstilgang i de sjællandske klubber med dette initiativ, men det er umiddelbart heller ikke det kort- eller langsigtede mål, men i stedet at give nogle sårbare børn nogle fodboldoplevelser der kan være med til at hæve deres selvtillid og selvværd. 
Nylig forskning har jo lært os, at fodbold har en sundheds-fremmende effekt både fysisk og psykkisk, samtidig kan fodbolden være en indgang til uvurderligt socialt netværk. Et netværk som kan have stor betydning for hvordan vi formes som mennesker. Med det udgangspunkt har vi valgt at indgå et samarbejde med julemærkehjemmet i skælskør.


Årets børneklub
Den første oktober blev årets børneklub kåret. Årets børneklub blev B.1973, Herlev. Det blev klubben blandt andet fordi at børnefodbolden blomstrer i klubben, fordi man ikke er bange for at igangsætte alternative initiativer med baggrund i et unikt engagement fra de frivillige. Bestyrelsesmedlem Frank Petersen og formanden for DBU Sjællands børneudvalg kim møller var ude og overrække klubben diplom og pokalen, som følger med hæderen. Frank fortæller, at det var et rigtig godt arrangement klubben havde stablet på benene og der var masser af børn og forældre til overrækkelsen. 

Årets ungdomsfodboldklub - Faxe Kondi Prisen 
I december skulle DBU Sjællands ungdomsudvalg uddele den nystiftede Faxe Kondi pris ’årets ungdomsklub’ på unionsniveau. Denne pris gik til herlufsholm gf. Herlufsholm blev blandt andet valgt på baggrund af deres imponerende arbejde med at fastholde de unge. Klubben har specielt fokus på årgangene u15-u18 for at undgå stort frafald.
Herlufsholm har gennem mange år arbejdet med at fastholde både børn, unge og voksne i et område, hvor der er tæt konkurrence, hvor der er et stort tilbud og udbud af mange aktiviteter. Men det har ikke stoppet arbejdet i herlufholm. I kraft af en bred opbakning blandt de frivillige i klubben arbejdes der konstant på at gøre det attraktivt at spille fodbold i Herlufsholm.


Årets fodboldklub

Den anden kåring som fandt sted her i efteråret var årets fodboldklub. Denne titel gik til Holmegaard GB, som også var vært ved Specialstævnet ’Stjernetræf’, som jeg tidligere har været inde på. 

Et fokus på udsatte målgrupper, et tæt samarbejde med lokale skoler og institutioner og en stærk foreningsånd hos klubbens mange frivillige kræfter, er blandt årsagerne til at netop Holmegaard GB løb med denne titel. Holmegaard GB fik overrakt diplom og pokal ved et stort arrangement for alle klubbens medlemmer 25. Oktober. Årets fodboldklub i Danmark blev kåret ved Dansk Fodbold Award og det blev desværre ikke det sjællandske bud, men FC Skanderborg.

Dommere
En af de mindre spændende begivenheder i løbet af året var dommerkrisen i foråret. Den dårlige stemning startede med en uoverensstemmelse om størrelsen på dommernes omkostnings-godtgørelse og derefter blev uenighederne til flere. Mange dommere valgte ikke at dømme i en periode – hvilket i nok alle kan huske. Spændingerne var tydelige og samarbejdet var kørt af sporet for en tid. 
Heldigvis fik stærke kræfter fra både dansk fodbolddommerunion og os, lokalunionerne og DBU, til at finde en måde at komme videre på. 
DBU Sjælland har på den baggrund oprettet en intern dommerstruktur og en nye organisering. Formålet med denne organisering er at servicere og sætte den menige dommer endnu mere i centrum end hidtil. Dommeren er en vigtig spiller i fodboldfamilien og det skal vi som fodboldorganisation på sjælland støtte op om. 
Det arbejde der nu er færdigt med dommerne er en løsninger der er fremtidssikrede og dermed også en løsning der girer klubberne den ro som i har fortjent i jeres daglige arbejde.


C-licens

Det har været et år med fokus på uddannelse af børne- og ungdomstrænere siden DBU’s nye c-træneruddannelse trådte i kraft den 1. Januar 2013. Flere tusinde kursister har været på skolebænken og på træningsbanen. I alt har 4.471 kursister været igennem 395 c-licenskurser i løbet af 2013. Det er et stort og meget positivt tal, som vidner om en stor interesse for uddannelse blandt landets børne- og ungdomstrænere.

Eliteklub samarbejde
Med det formål at være i tættere dialog og etablere samarbejdesrelationer med eliteklubberne (DM- klubber) har vi indledt en række møder med disse klubber.
Dette gør vi for at gøre denne del af klubberne til en naturlig samarbejdspartner, og for at sikre at vore turnerings-, uddannelses  og kursus-tilbud også matcher denne del af foreningslivet. Vi er startet med Superliga klubberne og vil i år følge op med besøg hos klubber i 3F ligaen og 1. Div. Klubberne.

Her er også en kærkommen lejlighed til at få talt holdninger og handlinger igennem. Disse klubber er nemlig forpligtiget til igennem deres tildelte licens at følge holdninger og handlinger til punkt og prikke. Vi vil også tilbyde vores c-licens kurser til eliteklubberne, i stedet for at de opfinder alternativt løsninger.

Indtil videre har det kun været positive møder, så forventningen om et frugtbart samarbejde for fremtiden er i udsigt og vi håber elite klubberne er af samme opfattelse.


Spillerregistering
Den nye elektroniske verden ramte også de danske fodboldklubber i 2013. Fra centralt hold kom der krav om, at alle spillere i danmark skulle registreres i et fælles system. 

Centralt krav betyder i denne sammenhæng uefa og DBU’s bestyrelse. Den korte version er, at man har et ønske om at have en historik på alle spillere – lige fra de er helt små, blandt andet af hensyn til nationale og internationale transfer ordninger.  
Kravet om registrering har været udskældt af flere klubber – og med rette, for det kræver noget arbejde af jer klubber, i hvert fald i oprettelsesfasen. 
DBU og lokalunionerne har taget dette krav som en udfordring og set lidt ind i krystal kugler og dermed brugt situationen til at forberede nogle nye systemer som et tilbud til jer klubber. Elementer i de nye muligheder bliver kampklar, elektroniske holdkort og elektroniske spillercertifikater.
I 2014 kommer systemerne kampklar – et gratis online værktøj til at hjælpe trænere/holdledere med at administrere opgaver og styre kommunikationen på holdene. Turnerings- og spillerdata opdateres helt automatisk. Elektroniske holdkort er en naturlig forlængelse af spillerregistreringen, som skal gøre det nemt og enkelt for de hold som skal i kamp. Sidst men ikke mindst kommer elektroniske spillercertifikater, der skal sikre spillerberetigelse i den enkelte klub.  
Selvom alle de nye tiltag kan virke lidt uoverskuelige, så er målet dog fortsat at det skal blive lettere på sigt at være træner, holdleder og administrator. 
Jeg kan fortælle, at der på nuværende tidspunkt arbejdes på at hjælpe de sidste klubber i land med registreringen.

Nye spilleformer
Et stort emne i dette efterår har været DBU og lokalunionernes anbefalinger til nye og ændrede spilleformer for en række børne- og ungdomsårgange. Anbefalingerne beror på resultater opnået af både kvantitative og kvalitative analyser af i alt cirka 100 videofilmede børne- og ungdomskampe. Databehandlingen fra kampene er lavet af analysefirmaet Amisco Scandinavia og undersøgelsen er lavet i samarbejde med eksperter fra center for Holdspil på Københavns Universitet og Århus Universitet. 

Undersøgelserne konkluderer, at for at få de bedste udviklingsmuligheder for den enkelte fodboldspiller, så skal der i fremtiden spilles i nye former og på andre banestørrelser. 
Målet er naturligvis at tiltrække og fastholde børn og unge i fodbolden, men også at styrke talentmassen.
 
Den viden der er opnået i undersøgelsen har vi glædet os til at dele med jer og har glædet os til at indgå i dialog med jer om. 
Da denne undersøgelse har stor betydning for fodbolden i fremtiden er det meget afgørende for DBU Sjællands bestyrelse at spille på klubbernes hjemmebane – og det betyder at vi vil inddrage jer klubber fuldt ud i beslutningsprocessen. 
Indtil videre har vi afgivet høringssvar til DBU efter indstilling fra såvel børne- som ungdomsudvalget. Vi har afviklet tre infomøder i Vipperød, Farum og Næstved i december og starten af januar, hvor alle sjællandske trænere, ledere og andre med en interesse for fodbolden har været inviteret. 

I dag har vi det som tema på vores mødet og efterfølgende kommer der 6 dialogmøder med klubberne, hvor vi skal have de sidste og afgørende fodboldfaglige indspark før en endelig beslutning kan vedtages. Processen er at input fra dialogmøderne bliver opsamlet af vores udvalg der udarbejder en indstilling.  Beslutningsgrundlaget bliver derfor funderet på bevæggrunde der har rødder i såvel et politiske som et fodboldfaglige grundlag. Dette grundlag skal ligge stenene for sjællandsk fodbolds fremtid og dansk fodbolds fremtid


Seniorfodbold
Sidste år igangsatte vi en undersøgelse om fremtidens seniorfodbold. Der kom rigtige mange holdninger og synspunkter frem i processen – hvilket gjorde arbejdet spændende. 
I sidste ende resulterede det i en beslutning om at gøre serie 4 til en helårsturnering. Det er et typisk eksempel på hvordan DBU Sjælland arbejder når der er større emner som skal vendes for måske at skulle ændres. Dialogmøder er et fantatisk redskab i vores demokrati og enestående for dansk fodbold. 

Futsal
Det er ikke kun ændringer i udensdørs-fodbold der er blivet arbejdet med. Indendørs er der også ændringer på vej. Futsal er fremtidens indendørs fodboldspil og derfor har bestyrelsen nedsat en projektgruppe der gennem 2 år skal se nærmere på muligheder og konsekvenser for dette spil. Bestyrelsesmedlem Peter Roslev er sat i spidsen for dette arbejde. I jeres mapper er der lidt inspirationsmateriale.  I løbet af 2014 vil vi, ligesom med spilleformer, og som vi gjorde med seniorfodbold, inddrage jer klubber i arbejdet via dialogmøder. 

Resultater i børnefodbolden
Senest på bestyrelsesmødet primo december valgte bestyrelsen at genindføre resultater i udvalgte årgange. Det gjorde vi på baggrund af stadigt gentagne klubhenvendelser og to klubforslag til delegeretmøde om at genindføre resultatformidlingen i børnerækkerne. Bestyrelsen har valgt at efterleve klubbernes ønske og genindføre resultatformidling. Vi kan konstatere at tiden ikke er moden til at fjerne resultaterne fra børnefodbolden, og med udsigten til at indføre nye spilleformer, så vil vi afvente konklusionerne og indstillingerne fra dialogmøderne og den efterfølgende implementering af de nye spilleformer, inden vi igen vil vurdere situationen. Det er altså klubbernes holdninger og indstillinger der bliver afgørende for fremtidens fodbold. 

Da bestyrelsen i sin tid vedtog beslutningen om at fjerne resultatformidlingen i børnefodbolden, var det på baggrund af nogle klubmøder, hvor der var en udpræget positiv stemning for forslaget. Desuden var beslutningen også i tråd med anbefalingerne i børnefodboldens ’holdninger & handlinger’. 

Det er ikke nemt at trække noget tilbage som føles godt i maven – det bør jo grundlæggende ikke være kampens resultater der skal drive børnefodbolden, men bolden og de sociale relationer. 

 Omvendt lytter vi meget til klubberne og i er kommet med nogle valide argumenter, som vi ikke kan fravige.  Vi hører ofte, at det er svært for trænerne at vurdere hvilke spillere de skal gøre brug af i hvilke kampe, når resultaterne ikke er der til at indikere niveauet. Det resulterer i at mange stiller med det stærkeste hold hver gang – og de mindre stærke spillere ikke får spilletid. Et andet argument vi også hører er, at den manglende resultatformidling gør, at der spilles flere kampe som ikke er jævnbyrdige, da niveauet igen er svært at vurdere for trænerne. Taget dette i betragtning, må vi som bestyrelse konstatere at tiden desværre ikke er moden til en fjernelse af resultater i børnefodbolden.   

Dansk fodbold får ny ledelse 
Allan hansen, der er formand for DBU’s bestyrelse, har valgt at stoppe efter mange år i spidsen af dansk fodbold. Samtidig har generalsekretæren jim stjerne hansen også valgt at stoppe. Den nye DBU-formand får vi først navnet på senere, mens jims afløser er fundet og sætter sig i stolen den 1. Marts. Navnet er claus bretton-mayer. Claus er blandt andet kendt for at have bygget tv2-sporten op. Han skal sammen med sekretariatet på DBU allé i brøndby og lokalunionerne sætte fodbolden på den idrætspolitiske dagsorden. Vi ser meget frem til samarbejdet med den nye ledelse i DBU og ser frem til at debattere vigtigheden og mulighederne for fodbolden generelt og kan love vi også har punkter til fremtidens fodbolddagsorden.  

Bestyrelsens indsatsområder for 2014
I efteråret 2013 vedtog bestyrelsen nogle indsatsområder, som der skal arbejdes med de næste år. Det er blandt andet kommunestrategi, nedbrydning af unionsgrænser, troværdighed, samt øget indflydelse på udviklingen af dansk fodbold.

1. Kommunestrategi
Med den nye skolereform og det netop overståede kommunevalg er det vigtigt at sætte idrætten, og ikke mindst fodbolden på den kommunale dagsorden. Bestyrelsen vil i det kommende år arbejde på en kommunestrategi der skal sikre vilkårene for jer og fodbolden på det kommunale plan. 

2. ’Nedbrydning af unionsgrænser’.  
Her arbejdes der allerede stærkt på at lave fællesturneringer i flu-regi, som er foreningen af lokalunioner. Arbejdet er kun i den indledende fase, men vi håber på, at vi kan finde en måde at samarbejde på, på tværs af unionsgrænserne, så vi kan levere et bredere turneringsudbud end vi kender i dag, specielt i forhold til de klubber der ligger i ”grænselandet”. 

Ligeledes er der igangsat en opgave, der skal lave organisatorisk eftersyn af foreningen af lokalunioner. Også her er vi involveret. Arbejdsgruppen har netop færdiggjort sit arbejde som blandt andet indeholder anbefalinger, der skal styrke breddefodboldens placering på det danske fodboldlandkort. 

3. Troværdighed
Dentroværdighed bestyrelsen ønsker at styrke og bevare er tilliden mellem jer klubber og os som unionens beslutningstagere. Vi vil gerne sikre, at beslutningsgrundlaget er så gennemarbejdet så muligt og i overensstemmelse med den virkelighed som eksisterer ude hos jer i klubberne. Vi skal sikre at forskellige processer kommer helt ud til jer. 

Vi har arbejdet benhårdt på, at ændringer i turneringsudbuddet bliver drøftet med jer i form af dialogmøder - men vi er ikke sikre på at det nok, dialogmøderne skal ikke kun bruges i forbindelse med turneringsændringer. Nej vi vil optimere redskabet ”dialogmøder” og også gøre brug af dette redskab i forbindelse med andre emner. 

Vi har alle travlt og ikke mindst i det frivillige arbejde, så det er også vigtigt at vi ser på alternative måder til at sikre, at jeres stemmer bliver hørt. Vi kigger derfor også på de muligheder som teknologien har at byde på. 

4. Præge udviklingen af dansk fodbold
At vi skal sikre og præge udviklingen af dansk fodbold, er en målsætning. Et af redskaberne hertil er at søge, at blive en del af udvalg og grupper i DBU-regi. Derfor vil jeg opfordre jer til at søge de gruppe- og udvalgsposter hvor I mener at I kan bidrage positivt, alle kan byde ind og alle bliver vurderet på deres kompetencer. Således kan vi sikre fodboldens interesser på de rigtige betingelser – nemlig med udgangspunkt i jeres hverdag. I skal skynde jer, for allerede om tre dage ophører fristen for at komme i betragtning i DBU’s faggrupper. 

Vi står i dag og skal vælge en ny formand - og ny leder. Nye ledere sætter altid en ny dagsorden, udstikker nye retninger og prioriteringer. Jeg er klar til dette samarbejde og ved at hele bestyrelsen også er det – og det håber jeg også I er. Jeg og resten af bestyrelsen ser frem til at debattere og lade den dynamik give plads til udvikling til gavn og glæde for sjællandsk fodbold!

Jeg vil slutte med at takke jer frivillige klubledere for at bidrage til den sjællandske fodbold, samt til de mange frivillige trænere og ledere ude i klubberne som leverer gode fodboldoplevelser - om det er materialemanden eller den der passer klubbens kiosk, så er takken lige stor, for alle funktioner er værdifulde for at fodbolden kan blomstre i et lokalområde. 

Jeg vil også takke de mange frivillige der sidder i vores udvalg og grupper, som leverer fagligt input af høj kvalitet til blandt andet os i bestyrelsen. Jeg sætter også stor pris på vores allesammens administration, der arbejder hårdt for at levere en god service til overfor jer klubber som til unionens øvrige organer. 

Til mine bestyrelseskolleger vil jeg også sige tak, mest af alt for at bidrage til den debat der er nødvendig for at opnå udvikling.Endelig vil jeg sige tak for samarbejdet i det forgangne år til de øvrige lokalunioner, DBU og vore mange ambassadører, samarbejdspartnere, Faxe Kondi, Dyrehavsbakken, Sommerland Sjælland, BonBon-land og Jyske Bank. 

Husk: Hvis vi blot går i andres fodspor – kommer vi aldrig foran!

Lagt på af Peter Vest Hansen, Foto: Rie Døllner

Log ind