Sæt fokus på sprogbruget i FIFA FAIR PLAY dagene

I forbindelse med FIFA Fair Play dage, som løber fra den 1. september til den 10. september, har DBU Sjælland valgt at sætte fokus på den del af Fair Play, der handler om at tale ordentlig på og uden for banen.

Fair Talk mobning 2014

I fredags sendte DBU Sjælland et brev til at de Sjællandske klubber indeholdende to Fair Talk plakater, samt nogle postkort, med den nyeste Fair Talk tegning. 
Man er selvfølgelig meget velkommen til at efterspørge materialet og hænge plakaterne op klubhuset lægge postkortene relevante steder.

Fair Talk skal øge respekten
I de sidste par år op til sæsonstarten har der været fokus på udbredelsen af ’Fair Talk’. Fair Talk er en del af Fair Play, som navnet antyder, der sætter vores sprogbrug på og udenfor banen i fokus.

Det er DBU Sjællands erfaring, at heftige ordvekslinger ofte er det brænde på bålet, der fører til fysiske konfrontationer.

Et gammelt ordsprog siger: ”Tryk avler modtryk”. Omsat til moderne dansk vil det sige, at hvis du taler grimt, provokerende, nedladende og truende til andre, vil modtageren møde dig med en tilsvarende reaktion. Dette mønster går ud over både med- og modspillere, glæden ved fodbold, klubbernes omdømme og ikke mindst fodboldens anseelse som den mest attraktive idrætsgren.

Humor skal bære budskabet
DBU Sjælland tror ikke på løftede pegefingre og har i stedet valgt at tage den humoristiske vinkel på udfordringen. DBU Sjælland har fået tegneren Bo Secher til at tegne nogle typiske situationer med en tvist af humor – og mon ikke nogle af de sjællandske spillere, trænere, forældre og tilskuer med ubehag kan genkende sig selv…

Den seneste tegning, som er på vedlagte plakat og postkort, er en situation hvor en spiller er blevet tacklet og ligger på jorden. Modspillerne vælger at gøre grin med den tacklede spiller og vender ham ryggen i stedet for at hjælpe ham op. Noget som ikke sker så tit på de sjællandske fodboldbaner – men dog sker.

Klubbens Fair Play politik
Tegningerne er ikke blot lavet for at få os til at trække på smilebåndet, det er også en indgangsvinkel til at få debatteret hvad Fair Play er og hvilken Fair Play politik man ønsker i klubben. Tegningerne kan med fordel bruges som redskab til at definere klubbens Fair Play politik.

Spørgsmålene kunne ud fra tegningerne være:
- Hvad er det for en adfærd vi som klub ønsker på og uden for banen?
- Hvad er det for nogle spilleregler/forventninger vi ønsker for de forskellige målgrupper; spillere, forældre, trænere, frivillige og tilskurer?
- Gælder samme Fair Play regler for børn, unge og voksne?
- Hvilken adfærd vil klubben på ingen måde tolerere – og hvad er konsekvensen, hvis nogen udviser denne adfærd? 
- Kan vi stille Fair Play forventninger til de som gæster vores klub?
- Hvordan udbreder vi vores Fair Play politik til alle spillere, trænere, frivillige, forældre og tilskuer?
-
-

Spørgsmålene er mange og meningerne er sandsynligvis ligeså mangfoldige. Det vigtige i denne proces er at få engageret klubbens medlemmer til at deltage i debatten og tage ejerskab for det videre forløb.


Få hjælp til opgaven af en klubrådgiver 
DBU Sjælland stiller gratis klubrådgivere til rådighed for de sjællandske fodboldklubber. Klubrådgiverne kan hjælpe med en lang række opgaver. Opgaverne kan være af sportslig,  organisatorisk eller økonomisk art. Klubben skal blot kontakte en af DBU Sjælland for sparring. 

Kontakt endelig udviklingskoordinator Lene Rydal på  telefon 4634 0745 eller mail: lery@dbusjaelland.dk 

Sejr for enhver pris...eller?
Udover de populære foldere med De 10 Forældrebud, har DBU Sjælland og DBU udviklet folderen ’Sejr for Enhver Pris eller…?’. Folderen er udviklet til brug i alle klubber og sætter fokus på fem af parterne i fodboldfamilien; trænere, ledere, spillere, forældre og dommere. 

I folderen giver hver af grupperne konkrete råd til de andre grupper om, hvad der skal til at skabe et bedre fodboldmiljø fyldt med fairplay. De mange råd er lette at omsætte, og kan samtidig bruges som afsæt til at fremme debatten om fairplay. På den måde, kan I sammen definere rammerne for, hvad der er en god fodboldkamp, og være med styrke jeres klubs politik på området. 

Ligesom de andre publikation kan den også rekvireres gratis HER eller downloads som .pdf HER.

Læs mere om Fair Talk ved at klikke her



Log ind