Internationalt fokus på sjællandske fodboldklubber

Flere sjællandske fodboldklubber får international bevågenhed, når Fodbold Fitness præsenteres for internationale forskere ved stor konference i København.



Frederiksund IK's "momsehold" for kvinder over 60 år får snart international opmærksomhed. Foto: David Foli



Den 20.-23. maj er København vært for 8th World Congress on Science & Football. På kongressen skal der præsenteres og diskuteres forskning, der alt sammen drejer sig om en ting: Fodbold! Der er fortsat billetter, så hermed en opfordring til alle fodboldinteresserede!

Det gælder taktik, træning, skader, sundhed, fankultur og meget mere. Se det spændende program her. I spidsen står professorerne Jens Bangsbo og Peter Krustrup, der har mange års fodboldforskning bag sig. 

Her kan en række sjællandske fodboldklubber glæde sig over at få international bevågenhed, da de internationale deltagere i kongressen vil blive introduceret for nogle af de mange gode eksempler på Fodbold Fitness-hold på Sjælland. Blandt andre Frederikssund IK’s ”momsehold” for kvinder og mænd over 60 år, RB 1906’s hold for overvægtige mænd og Snekkersten IF’s hold for mænd med type 2-diabetes. 

Derudover vil fodbold i folkeskolen også blive debatteret med udgangspunkt i målinger på skoleelever i Frederikssund og København, som har dyrket 12 minutters intensiv træning hver morgen i et helt år.  

 - Her vil vi fremlægge resultater fra de meget omfangsrige undersøgelser af 500 3. klasses elever, der har deltaget i et træningsstudie over et år med enten fodbold, intervalløb eller cirkeltræning. Undersøgelser der viser at intens motion har store positive effekter på fysisk form og sundhed for skolebørn, siger Peter Krustrup. 

I Peter Krustrups øjne er det helt unikt at København har fået værtskabet for verdenskongressen, der kun afholdes hver 4 år. Han udtaler:

 -Vi får lejlighed til at vise den enorme forskningsviden vi besidder i København. Særligt når det gælder sammenhængen mellem fodbold og sundhed. Siden 2003 har vi gennemført en række forsøg i København med skolebørn, hjemløse og Fodbold Fitness for utrænede mænd og kvinder. Vi har kortlagt sundhedsprofilen hos 70 årige klubfodboldspillere og effekterne af fodbold for utrænede 70 årige. Netop det danske koncept Fodbold Fitness, har igennem den seneste tid fået international bevågenhed og det kommer det også til at få på kongressen.



Professor Peter Krustrup fra Center for Holdspil og Sundhed glæder sig til at præsentere Fodbold Fitness ved international kongres i København. Foto: fodboldbilleder.dk

Søren Bennike er ph.d.-studerende på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet og har fulgt Fodbold Fitness siden 2012. Han fortæller om konceptet og den internationale interesse:

 -Det er et interessant koncept at kigge nærmere på, da det bryder med en ellers traditionel og fastlåst måde at organisere fodbold på. Den helt store forskel er den kultur der eksisterer. Fodbold Fitness-holdene indgår ikke i en turneringsstruktur og det konkurrencefokus som man ofte oplever, er derfor kraftigt nedjusteret. Du ser heller ikke intern konkurrence på holdene om pladser i startopstillingen. Det betyder at deltagerne har en helt anden indgangsvinkel, hvor sjov og socialt sammenhold er drivkraften, fortæller Søren Bennike. 

Et godt argument for at oprette en Fodbold Fitness afdeling er i følge Søren Bennike, at konceptet er fleksibelt: 

-I et samfundsmæssigt og politisk perspektiv, og det er her jeg oplever den største interesse fra det internationale forskningsmiljø, er det interessant at Fodbold Fitness er en mere fleksibel form for organiseret fodbold, hvor sundhed tydeligt italesættes. Det skal måske vise sig at være en nødvendig reaktion på en idrætspraksis, hvor den aktive i højere grad end tidligere søger fleksibilitet og sundhed og hvor staten i højere grad end tidligere har fokus på sundhed og motion, siger Søren Bennike. 

Ud fra Sørens Bennikes undersøgelser er DBU København og DBU Sjælland de lokalunioner med relativt set flest Fodbold Fitness klubber. 

At Fodbold Fitness er på dagsordenen i andre lande bekræftes også af at Østerbro IF i sidste uge havde besøg af en UEFA study group, der så nærmere på Fodbold Fitness i Østerbro klubben. 

Læs mere om tilmelding og pris her

Fodbold Fitness og Motionsfodbold for mænd er støttet af Nordea-fonden.

Ønsker du at få Fodbold Fitness til din klub? Tag fat Fodbold Fitness konsulent, Ian Pedersen.

Video: Hvad er Fodbold Fitness?

Læs mere om fodboldens betydning for hjertesundhed på Hjerteforeningens hjemmeside.

DBU København og Peter Vest Hansen, DBU Sjælland

Log ind