Partnerskaber skaber resultater

Mindre frafald på erhvervsskoler i Roskilde, bedre kondition hos patientgrupper i Greve, øget kvalitet af idrætsundervisningen i Hillerød og flere frivillige ledere med relevante kompetencer i Høje-Tåstrup Kommune. De positive resultater stod næsten i kø, da DBU Sjællands konference blev afholdt i Roskilde 2. september.



Professor Peter Krustrup instruerer deltagerne i at lave en bølge.



Godt 120 kommunalt ansatte, politikere, fodboldledere og ansatte i DBU og lokalunionerne var 2. september samlet i Roskilde for at blive klogere på fodboldens sundhedsfremmende effekter og for at dele viden om, hvordan partnerskaber mellem klubber, kommuner og DBU Sjælland har skabt markante resultater. 

Et af disse partnerskaber er i Greve Kommune, hvor en gruppe sygdomsramte borgere med diabetes 2, KOL, hjerte-karlidelser, kræft og overvægt har fået forbedret deres kondition. Derudover er spillerne fortsat med at spille motionsfodbold i foreningsregi efter afslutningen af et 12-ugers behandlingsforløb med besøg fra blandt andet diætist og fysioterapeut. De positive resultater har givet blod på tanden i Greve.  

- Vi vil gerne lave endnu flere partnerskaber. I Greve elsker vi sport og fodbold. Jeg spiller det ikke selv, men det skal vores borgere, fordi det er rigtigt sundt. Foreningerne kan noget som kommunen ikke kan, og i fodboldklubberne er de rigtigt dygtige til at se det enkelte individ. Foreningerne kan motivere borgerne på en helt anden måde ved at målrette og gøre det sjovt at dyrke motion, sagde Pernille Beckmann (V), der er borgmester i Greve Kommune. 



Greves borgmester Pernille Beckmann (V). 

Partnerskaber for millioner
Siden 2014 har DBU, med støtte fra DIF, investeret mere end fire millioner til indgåelse af partnerskaber mellem fodboldklubber, kommuner og DBU lokalunionerne. Men der er stadig knap 6 millioner kroner tilbage i puljen for DBU’s kommunestrategi til kommende partnerskaber i hele landet. Derfor havde DBU Sjælland 2. september inviteret til en konference, der gennem eksisterende partnerskaber viste, hvordan man med relativt små midler kan skabe store resultater på områderne sundhed, inklusion og bedre indlæring. 

I Roskilde Kommune vil man gerne gøre en indsats for, at mindske frafaldet blandt elever på erhvervsskolerne. Undersøgelser viser, at denne elevgruppe ryger og drikker mere end gennemsnittet, sover for lidt og kun få er foreningsaktive. Gennem et partnerskab er det lykkedes kommunen med fire ugentlige idræts- og bevægelsestimer at få en frafaldsforbedring på hele 38 procent på fire hold fra Roskilde Handelsskoles grunduddannelse. Derudover har 40 unge i forløbet gennemført to grundlæggende trænerkurser.   
 
- I kommunen kan vi glæde os over, at flere gennemfører deres uddannelse. Klubberne har fået flere med træneruddannelse og eleverne kan ranke ryggen og glæde sig over at få noget på deres CV. Det er en succes hele vejen rundt, sagde Evan Lynnerup, der er næstformand i Roskilde Kommunes Kultur- og Idrætsudvalg       

Fodbold og sundhed
Siden 2003 har en gruppe danske og internationale forskere sat fodbolden under lup for at få klarlagt boldspillets påvirkning på sundhedstilstanden. En af disse er professor Peter Krustrup fra Center for Holdspil og Sundhed ved Københavns Universitet og University of Exeter i England, der ved konferencen fokuserede på boldspils positive effekter på fysisk form, sundhed og indlæring. 

Han kunne blandt andet fortælle, at blot 12 uger fodboldtræning har store sundhedsmæssige effekter som forbedret kondital, større muskel- og knoglemasse, lavere fedtprocent og kolesterol samt lavere blodtryk. Samtidig betegnede han fodbolden som ”medrivende” i en grad, der nedtoner oplevelsen af fysisk anstrengelse og tilføjede.  

- Fysisk aktivitet er en hjørnesten i behandlingen og forebyggelsen af hjerte-karsygdomme, sagde Peter Krustrup. 

Blandt andet har forskningsresultater vist, at 70 årige veteranspillere har balance som 30-årige utrænede mænd. Fysiske test (yo-yo test) har desuden vist, at børn der er idrætsaktive i fritiden er i væsentlig bedre form end ikke-idrætsaktive. Peter Krustrup fremviste desuden resultater fra forskning i sammenhængen mellem fysisk form (kondital) og kognitiv funktion (læsning og matematik). Her har blandt andet den norske ”Bunkeflo-undersøgelse” vist, at der er højere optagelsesgrad til ungdomsuddannelser hos elever med fysisk aktivitet end elever uden. Ligeledes er der positive psyko-sociale effekter på idrætsaktive elevers kropsopfattelse og selvtillid.  Han konkluderede desuden, at fodbold er en effektiv træningsform, som kan bruges til at forebygge og behandle livsstilssygdomme.

- Det væsentligste i forhold til dette forum er, at man kan bruge resultaterne til at skabe motionskoncepter som er evidensbaserede, sagde Peter Krustrup.   

Besøg hos borgmestre
I 2014 blev Jesper Møller valgt til ny formand for DBU. En af den nye formand første handlinger var at beslutte sig for at besøge samtlige danske borgmestre. Under oplægget ”DBU-håndtryk med 98 borgmestre” delte han ud af sine oplevelser i mødet med kommunernes forskelligartede forhold og kom med et budskab om, at DBU var klar til at flytte ”alt der kan flyttes” ud af København såsom ungdomslandskampe, DBU’s repræsentantskabsmøde og kvindelandsholdets kampe.  

Efter det fælles program om formiddagen blev deltagerne delt op i sessionerne "Sundhed", hvor deltagerne kunne høre mere om det førnævnte projekt i Greve Kommune. Derudover kunne de også deltage på sessionen "Fodbold i skolen", som handlede om et projekt i Hillerød, hvor fodboldklubben HGI Herrefodbold i samarbejde med idrætslærerne har været med til at løfte kvaliteten af undervisningen i fodbold.   

Den tredje og sidste session handlede om "social inklusion" og satte fokus på et projekt i Høje Tåstrup kommune, hvor flere lokale fodboldklubber har fået uddannet såkaldte coaches og mentorer, der har givet klubbernes frivillige ledere et uddannelsesmæssigt kompetenceløft.



Ole Jacobsen, formand for DBU Sjælland. 

DBU Sjællands formand Ole Jacobsen (billedet) var også på talerstolen og bandt konferencens budskaber sammen således.   

- Fodbolden har et særligt ansvar, fordi vi er den største idrætsgren herhjemme og fordi fodbolden kan noget helt særligt. Udover fodboldens evidensbaserede og sundhedsfremmende egenskaber, så er sporten også et fælles sprog, der kan binde os sammen på tværs af sociale skel, sagde Ole Jacobsen.

Da fodbold var den røde tråd gennem hele konferencen var der blevet stillet en telefonboks op i foyeren, hvor deltagerne ved at jonglere blot en enkelt gang med bolden deltog i en konkurrence om en SELECT-fodbold. Lise Lykke, der er folkeskolelærer i Hillerød, blev den heldige vinder. 

Læs mere

Se præsentationer fra konferencen

Tekst og foto: Peter Vest Hansen

Log ind