Melby-Liseleje IF er årets sjællandske fodboldklub
Med værdistyret ledelse, veluddannede trænere og fokus på det gode træningsmiljø har Melby-Liseleje IF over en tiårig periode femdoblet deres medlemstal og blev i går kåret som årets fodboldklub hos DBU Sjælland.
Melby-Liseleje IF er netop blevet udpeget som årets fodboldklub hos DBU Sjælland.
Klubben blev hædret for på ti år at femdoble sit medlemstal fra knap 100 til over 500 gennem værdistyret ledelse, veluddannede trænere og fokus på det gode træningsmiljø. Klubbens formand Kim Daugbjerg var derfor en glad mand, da vi fangede ham lige efter kåringen.
"Det er en stor dag og en stor uge for os. Det er jo dejligt med lidt feedback for de mange timer de frivillige lægger her i klubben. Vi er jo bevidste om at vi har en god klub, men det er rart, at der også er nogen andre der kan se det, sagde Kim Daugbjerg.
Kickstart i 2006
Dermed er prisen en foreløbig kulmination på en rejse der startede, da klubben for ti år siden fik ny bestyrelse med Kim Daugbjerg i spidsen. Dengang havde klubben godt 100 medlemmer og i starten havde den nye bestyrelse svært ved at finde retningen for klubben. Udviklingen blev for alvor sat i gang under et møde med DBU Sjællands daværende udviklingskonsulent Lene Rydal og 30 af klubbens trænere for seks år siden. Her fik man via klubudviklingsværktøjet værdispil fastlagt klubbens værdier fremover. Klubben traf dengang et bevidst valg om, at man skulle satse på at blive en god breddeklub.
Udviklingsplanen er blandt andet blevet ført ud i livet gennem en satsning på uddannelse af klubbens trænere, hvor 32 af klubbens 70 trænere har en DBU-uddannelse (B1, B2 og snart en A-licenstræner) og 12 yderligere har deltaget på C-licenstrænerkurser.
Klubben har med projektet MLI imod 2025 sat langsigtede mål om at fastholde medlemmer og frivillige gennem et tydeligt fokus på det gode træningsmiljø med udgangspunkt i, at det motiverer såvel spillere som trænere, at der er flest muligt til træning hver gang. Dette sker blandt andet gennem økonomisk støtte til udlandsture og ved at sidestille drenge og piger med samme ture, kamptøj og samme trænerkvalitet.
"Vi kan også se, at der virker, at vi behandler alle ens og forsøger at tage afsted på fodboldture drenge og piger sammen. Det gør mig glad at se, hvordan de store passer på de små i klubben", siger formand Kim Daugbjerg, der nævner, at klubbens pigespiller Asta var med i kampen om at blive "Årets holdkammerat" hos DIF.
En rummelig klub
I sin tale fremhævede Allan Thoft Jensen fra DBU Sjællands bestyrelse, at klubben havde formået at skabe et miljø med plads til medlemmer uanset køn, alder, etnicitet eller fysiske handicaps.
"I er i en rummelig klub med et imødekommende og socialt klubliv, hvor man har lyst til at opholde sig også efter træningen er slut. I har skabt et miljø, hvor unge og voksne både kan være trænere og selv spille i klubben", sagde Allan Thoft Jensen.
Som eksempler på klubbens rummelighed nævnte han klubbens initiativ med MLI CP, hvor børn med mild funktionsnedsættelse kan dyrke fodbold og blive en del af et klubfællesskab. Et initiativ klubben dagen forinden hædret med Halsnæs Kommunes pris "Lige Muligheder" for. Klubben markerer sig også med fodbold for flygtninge, fodbold fitness for kvinder og særlig indsats for pige- og kvindefodbolden.
Allan Thoft Jensen mindede samtidig klubben om, at der med titlen følger et ansvar for at fortsætte den positive udvikling.
"Vi har valgt jer, fordi vi kan se, at I er en klub, der er i konstant udvikling og hele tiden bygger oven på det i har skabt. Og det er væsentligt, fordi der ligger også et ansvar i titlen som årets fodboldklub. Et ansvar for at fortsætte den udvikling. At blive ved med at uddanne jeres trænere, at blive ved med at arbejde på at skabe og forbedre det gode fodboldmiljø, at blive ved med at samarbejde tæt med jeres kommune og jeres lokalunion, at blive ved med at gøre jeres klub mere rummelig, så der også i fremtiden er plads til mænd og kvinder af alle hudfarver og størrelser", sagde Allan Thoft Jensen.
Vokset ud af faciliteterne
Kåringen til årets fodboldklub skete på en kold og klar aften i Hundested. At kåringen fandt sted hos en "lokalrival" skyldes, at Melby-Liseleje IF ikke har sin egen kunstgræsbane og derfor er klubhuset i Melby stort set lukket ned i vintermånederne.
Siden 2006 er klubben gået fra knap 100 medlemmer til 577 (433 mænd og 144 kvinder) - et tal der svarer til godt 17 procent af beboerne i klubbens hovedbyer Melby og Liseleje omend en del spillere også kommer fra naboklubbernes område.
Den voldsomme medlemsvækst har gjort det trangt i klubhuset, hvor der blot er fire omklædningsrum og ingen kunstgræsbane. Det ærger klubformanden, da meget af det sociale liv netop forgår i klubhuset.
"Det sociale går lidt af fløjten henover vinteren, hvor en fjerdedel af medlemmerne ikke kommer her op til Hundested på grund af transportproblemer. Det kan mærkes. Det er alfa omega - især for de næstbedste spillere - at træningsbanerne ligger i nærområdet", siger Kim Daugbjerg.
Heldigvis er der godt nyt på vej, da Halsnæs Kommune har sat beløb af til udbygning af faciliteterne. Derudover vil klubben også søge midler via fonde. Udover en kunstgræsbane vil klubben blandt andet gerne øge antallet af omklædningsrum (i dag fire) og udbygge med et møderum.
Klubben går nu videre i den landsdækkende konkurrence, hvor klubben skal konkurrere mod klubber fra de øvrige lokalunioner og de fire jyske regioner om at blive årets fodboldklub i Danmark. Vinderen her går videre i konkurrencen om at blive årets europæiske fodboldklub - UEFA Best Grassroots club.
DBU Sjælland ønsker klubben stort tillykke med prisen. Hvis du gerne vil sende en hilsen til klubben, så kan du gøre det på vores facebook-side:
Foto & tekst: Peter Vest Hansen