DEL2016: Bestyrelsens beretning 2016

Her kan du læse den fulde beretning afgivet af DBU Sjællands bestyrelsesformand Ole Jacobsen ved delegeretmødet 2016.



DBU Sjællands formand Ole Jacobsen afholdt beretningen 2016. 



Indledningsvis rettede formand Ole Jacobsen en varm velkomst til de delgerede og øvrige gæster. Fra talerstolen rettede DBU Sjællands formand fokus på emner som turneringsstruktur, kommunesamarbejde, samfundsansvar og det arbejde der pågår med at modernisere strukturen i dansk fodbold. 

Udvikling i vores turneringstilbud
Der er i årets løb sket en række tilpasninger i vores turneringstilbud, dem vil jeg ikke remse op her, blot hæfte mig ved et par af de mere markante.
Jeg vil starte med at fremhæve vores udvidede turneringssamarbejde med Lolland-Falster vedrørende Sjællandsserien og ungdomssiden, det er glædeligt, at vi til stadig kan udvide og udvikle disse samarbejder til glæde og gavn for alle klubber uanset hvilken lokalunion de hører til. Jeg vil også gerne opfordre alle jer ansvarlige fodboldledere til at sikre at jeres hold også husker at køre de lidt længere ture ud på Sjælland og til Lolland, når de havner i pulje sammen. Vi forsøger jo altid at lave de kortest mulige afstande, men en gang i mellem kan det ikke undgås, at man må køre lidt længere for at få den bedste matchning. 
Jeg vil også fremhæve vores Final Indoor stævne i Roskilde hallerne. Det var jo første gang vi havde valgt at samle vores afsluttende finalerunder i samme halkompleks og på samme dag. Det blev, som vi vurderede det, en stor succes og formen fik da også masser af ros fra de deltagende klubber. Der var masser af tilskuere, masser af intense kampe og god stemning og konceptet vil derfor blive udvidet her i 2016, hvor vi nu spiller final Indoor over to dage i weekenden den 27. og 28. februar.

Elektroniske holdkort
Jeg vil starte ved et af temaerne også i sidste års delegeretmøde, nemlig de elektroniske holdkort. Som I nok husker havde vi sidste år en debat om, hvorvidt manglende udfyldelse pr. automatik skal medføre, at holdet taberdømmes. Det advarede jeg mod sidste år, og det gør jeg fortsat. Til gengæld lovede jeg, at vi ville stramme betydeligt op på bødekonsekvenserne ved manglende udfyldelse, og det har vi også gjort. Det er der en række klubber, der har kvitteret positivt for, men jeg kan også konstatere, når jeg ser på årets bødekonto, at der er række klubber, som stadig har udfordringer. Udfordringer til trods for et system med gentagende rykkere for at få udfyldt holdkortene rettidigt. Jeg tror ikke selv på, at nye stramninger er det der skal til, men det er klart, at vi kommer til at følge udviklingen nøje for at vurdere, hvilke tiltag vi kan tage, så vi får hjulpet jer bedst muligt med at få håndteret denne udfordring i klubberne.

Regler og alt det der
Og nu hvor jeg er inde på emnet vil jeg godt slå fast, at paragraffer, reglementer, krav og bestemmelser selvsagt er en del af præmisserne for at spille breddefodbold. Vi ved godt, at det til tider giver jer klubber og trænere grå hår i hovedet. 
Vi inviterede derfor d. 9/4-15 de sjællandske klubber til en dialog omkring regler og dispensationer. 
Emnet blev bearbejdet med det engagement, som kendetegner jer klubber, når I stiller jer til rådighed for sparring og dialog med jeres lokalunion. Med baggrund i mødet i april 2015 etableres nu 2-3 arbejdsgrupper. Arbejdsgrupperne, som får et geografisk udgangspunkt, kommer til at bestå af klubber i området og DBU Sjælland folk, der sammen skal udarbejde konkrete anbefalinger til bestyrelsen. Desuden vil der på opfordring af klubberne, der deltog i workshoppen, blive arbejdet på at forsøge en testrække fra sommeren 2016, som et pilotprojekt – en slags ”Spil som du vil” række - som udbydes til et eller flere udvalgte områder. 

Vi er bevidste om, at processen har taget og forsat tager tid, men det er vigtigt for os at træffe beslutninger på et solidt grundlag. Vi sender en stor tak til jer klubber, der tager sig tid til at stille op, når vi beder om sparring og dialog. Det nytter, og vi lytter.

Når det er sagt, vil jeg også komme med en opfordring til alle sjællandske fodboldklubber. Vi har igen i 2015 oplevet, at antallet af protester og turneringssager er vokset, og jeg vil gerne slå til lyd for at vi i fællesskab får formuleret en målsætning om at få vendt denne udvikling. Nogen vil måske hævde, at det er naivt at appellere til mere tålmodighed og større tolerance, når der vigtige point på spil i kampens hede.  Men så vil jeg tillade mig selv at være naiv – for jeg kan ikke se det holdbare alternativ til en sådan målsætning. I 2015 måtte vi løbet af året opruste på personalefronten for at kunne følge med og for at sikre at belastningen af medarbejderne ikke blev uansvarlig. Jeg er glad for, at vi tog dette skridt, det har hjulpet, men hvis det ikke skal være en stakket frist siger det sig selv, at vi må finde på tiltag, der kan vende den udvikling. 
Det kan være rækker med færre regler, som jeg var inde på lige før, så bliver der jo også mindre at nedlægge protest over, men det største svar ligger nok i en holdningsændring blandt trænerne. Jeg ved godt at denne opgave ikke er let for jer travle klubledere i dagligdagen, men hvis nogen af jer har nogen gode ideer i denne sammenhæng, så modtager vi dem gerne. 

Vending af turneringsåret 
Et andet at temaerne i fjor var en vending af vores turneringsår, og som de fleste af jer nok husker, så stemte et flertal af jer klubber for vende tilbage til kalenderåret som turneringsår. I har nok opdaget, at der blandt klubforslagene er fremsendt modforsalg til vendingen på dette års møde, så det faktuelle vil jeg ikke kommentere her yderligere under beretningen. Jeg vil her fra talerstolen blot kvittere for de klubber, der bistod unionen i af få udarbejdet den konkrete model. Det var ikke nogen enkel opgave I klubber havde givet os sidste år, men ud fra de gældende rammevilkår, synes jeg, at det lykkedes meget godt at få en turneringsmodel strikket sammen. Det var jo et faktum, at vi ikke kunne røre fællesrækkerne, og det er et faktum, at vi skal aflevere oprykkere fra Sjællandsserien på det rette tidspunkt. At det så efter det, jeg vil beskrive som en sej forhandling lykkes at få FLU’s accept af denne DBU Sjælland særregel, er jeg i sagens natur godt tilfreds med – og jeg tør godt røbe her, at det ikke var nogen enkel forhandlingsproces.
Som det også fremgår af dagsordenen, så har bestyrelses valgt at fremsætte forslag om, at der fremover skal være 2/3 dels flertal for forslag vedr. ændringer i turneringspropositioner, men for at det nogen ikke skal få den tanke, at dette er fremsat for at forpurre mulighederne for dette års forslagsstillere, har vi også valgt, at denne eventuelle regelændring først skal gælde fra efter delegeretmødet (ændringen vil første gang træde i kraft ved delegeretmødet 2017 red.). På denne måde ændrer vi ikke ved spillereglerne midt i en demokratisk proces – det har vi det i bestyrelsen bedst med, og derved stiller vi også sidste års og dette års forslagsstillere i samme situation.

Samfundsansvar – En del af noget større
2015 blev året hvor de Sjællandske fodboldklubber for alvor fik taget fat på virkeliggørelsen af den kommunestrategi, som DBU Sjælland i lighed med de øvrige LU har sat på den fælles nationale dagsorden. Fodbolden har et enormt potentiale uanset om vi taler om bevægelse i skolen, taler sundhedstiltag i kommunerne eller taler om sociale tilbud i boligområderne – og det er meget positivt, at stadig flere fodboldklubber og kommuner indgår i strukturerede samarbejdsprojekter, hvor fodboldens enorme potentiale kan blive udnyttet. 

Vi holdt i 2015 en konference med kommunerne som målgruppe – formålet var at skabet øget politisk bevågenhed om de perspektiver som fodbolden med udgangspunkt i klubberne kan tilbyde. Konferencen blev en stor succes. Vi måtte lukke for tilmelding og med 30 ud af 38 potentielle kommuner repræsenteret må vi sige at vi tema og indhold ramte et behov hos kommunerne. Vi ved godt at tidspunktet som jo var en hverdag i normal arbejdstid, ikke var optimalt for jer klubber – men i var heller ikke denne gang den primære målgruppe. I kølvandet på konferencen og godt understøttet af, at DBU´s formand Jesper Møller er på rundtur til alle borgmestre(besøg som vi fra DBU Sjælland i øvrigt deltager i, og informerer jer klubber om når de finder sted), kan vi også mærke at interessen fra kommunal side i forhold til at indgå i partnerskaber med jer klubber er stigende. Vi glæder os til at understøtte og udvikle dette endnu mere i tæt samarbejde med jer i de kommende år. 
  
Jeg vil også herfra talerstolen rose de mange klubber som i 2015 har gjort en ekstra indsats for at skabe meningsfyldte tilbud for de mange flygtninge der kommer til Danmark i disse år. Set fra min stol er det meget væsentligt at alle nydanske i endnu højere grad stifter bekendtskab med, og bliver en del af den danske foreningskultur. 

Jeg vil opfordre alle, der leder efter viden og inspiration til at udbygge det lokale samarbejder med kommunerne, til at kontakte kontoret så skal de nok sørge for den rette sparring fremadrettet.

(Under dette afsnit blev der vist tre videoer om fodbold fitness for patientgrupper i BSV, fodbold fitness for overvægtige mænd i RB 1906 og fodbold for flygtninge i Nivå Kokkedal Fodbold Klub)      

FC Barcelona-sagen
En sag der jo fyldte en del i medierne var den meget omtalte FC Barcelona sag, hvor den catalanske storklub ønskede at etablere et fodbold akademi for 6-16 årige. I det konkrete tilfælde var det i et samarbejde med Ballerup-Skovlunde. Jeg synes at det er fremragende, at der medlemsklubber som går nye veje i talentudviklingsarbejdet, og jeg har også stor respekt for de værdier og de resultater som FC Barcelona kan fremvise, så jeg forstår godt at BSF fandt et muligt samarbejde med FCB både perspektivrigt og spændende, og jeg vil også rose BSF for, at de nu i eget regi har fundet en model hvor de lader sig inspirere af FCB´s måde at drive talentudvikling på.

Jeg er meget betænkelig ved at udsigten til at de meget store klubber fra de store ligaer i Europa begynder at etablere akademier i lande som Danmark. I den danske model hænger bredde og elitefodbold sammen. Denne sammenhængskraft vil blive udfordret voldsomt hvis modellen med udenlandske, og for den sags skyld også danske akademier for helt unge spillere vinder indpas og bliver udbredt. Jeg er meget varm fortaler for at de unge fodboldspillere benytter de lokaler klubber der hvor de bor, og jeg er tilhænger af en model der forsøger at regulere hvornår de bedste spillere skal samles i de større licensklubber. Det er nok indiskutabelt, at denne model altid vil være til debat og under pres, også fra de store danske klubber, derfor må vi i fællesskab mellem bredde og elite hele tiden turde drøfte dette og også være parate til forandringer af den danske model.

Dommerforhold
2015 blev også året hvor der blev aftalt nye strukturer på dommer arbejdet.  Det er blevet aftalt at alt elitedommerarbejder fremadrettet samles og koordineres af DBU mens der for breddedommer arbejdets vedkommende er nedsat et fælles dommerudvalg for dette i regi af FLU.  Jeg synes at det er en logisk opdeling så vi hver især fokuserer på det vi er bedst til, og jeg vil tillade mig at sammenligne det lidt med den struktur vi for en del år siden implementerede på spillerområdet.
Jeg ser i hvert fald frem at vi kan arbejde endnu mere fokuseret og endnu mere målrettet for alle vores breddedommere. Jeg synes, at vi skal have ambitioner om både at blive bedre til rekruttere nye dommere og til fastholdelse af de mange dygtige dommere vi har. Derfor er jeg også glad for at vi hvert år hylder vores breddedommere ved dommernes aften, og jeg vil benytte lejligheden til endnu engang at sige tillykke til årets breddedommer 2015 Lars Kulle.

Projekt tættere – lettere

Med vedtagelse i DBU´s breddeudvalg søsatte alle lokalunioner en række projekter under overskrifter ”Tættere og lettere” i 2015. Og overskriften lyver ikke, det handler om at vi gerne vil endnu tættere på jer i dagligdagen, og det handler om, at vi gerne vil forsøge at gøre det lettere for jer at være klubledere. Tiltagene og tilbuddene er mange artede og spænder bredt fra fores nye formandslounger i den ene ende af skalaen til en række mere praktisk orienterede kurser i den anden ende af skalaen. 
Jeg vil opfordre jer til at benytte jer af disse tilbud de er skræddersyet til jer og jeres udfordringer.

Nationale forhold

På den nationale scene er der flere forhold som jeg vil trække frem her i beretningen. 
Jeg vil glæde mig over at vi gennem FLU fik forhandlet en ny breddeaftale på plads mellem lokalunionerne og DBU. En ny 6-årig aftale der sætter de økonomiske rammer for udviklingen af breddefodbolden og derved overordnet set giver den fornødne stabilitet for lokalunionerne. Som en del af bredde aftalen er fordelingsnøglen mellem lokalunionerne lagt fast i en 3-årig periode – og det er ikke noget tilfælde, at denne ikke også blev låst i en 6-årig periode. Flertallet af lokalunioner fandt at tiden er moden til at få kigget de politiske og administrative strukturer efter i sømmene for at få vurderet om ikke tiden inde til at modernisere de strukturer vi arbejder i, og vi blev enige om at bruge det næste års tid til at få vurderet dette.
Det arbejde er nu sat i gang, og her om 14 dage møde alle politiske valgte fra LU for at sætte arbejdet i gang. Det er klart at det ikke bliver nogen let proces, vi hviler på en tung historisk arv og der er mange følelser på spil i dette.
Jeg vil gerne gøre det helt klart for alle hvad DBU Sjællands tilgang til disse spændende drøftelser er:
• Der er brug for at modernisere den politiske og administrative organisering i breddefodbolden
• Kravene fra jer klubber er stigende, i efterspørger bedre og mere fleksible tilbud, og i efterspørger stadig mere rådgivning i dagligdagen. 
• Kravene til samspillet med omverdenen er stigende, både fra vores eliteklubber og fra de offentlige myndigheder som vi er i samspil med. 
• Vi ønsker ikke gamle ulogiske unionsgrænser på Sjællandskortet erstattet med nye ulogiske grænser – vi ønsker grænserne fjernet og såvel den politiske som den administrative organisering effektiviseret til glæde for alle medlemsklubber.
• Vi ønsker en balance mellem by og land så fodbolden også i fremtiden kommer til at spille en vigtig rolle i alle egne af Sjælland og Danmark for den sags skyld.
Det er min umiddelbare fornemmelse, at vi et stykke hen af vejen vil få medløb på nogen af vores dagsordener, men nok ikke på dem alle fra alle LU. Uanset hvad vil en ny struktur på Sjælland skulle vedtages af jer, som vores øverste myndighed, og jeg glæder mig til at kunne følge op på dette i de kommende år.
Også i DBU regi er det blevet besluttet, at det er tid til at vurdere om de politiske strukturer skal moderniseres og som næstformand i den politiske kommission der er nedsat af Bestyrelsen glæder jeg mig til at kunne være med til at udarbejde forslag, der bl.a. vil komme til at vurdere bestyrelsens sammensætning og størrelse, behovet for et Forretningsudvalg, fagudvalg og gruppestrukturer, repræsentantskabets sammensætning, begrænsninger i forhold til antal valgperioder man kan være valgt. Set i dette lys er det min vurdering, at det er ekstra vigtigt at der bliver skabt nye strukturer på LU niveau, som kan spille ind i de nye centrale moderniserede strukturer i DBU regi.

Afslutning
Det var et kig tilbage på året 2015 fra set fra Bestyrelseslokalet, andet kunne have været trukket frem, men det var altså de temaer vi fandt det relevant at nævnte særligt overfor jer i dag.

Afslutningsvis vil jeg til gengæld nævne et par temaer der ikke har været nævnt men som jer er sikker på vi vil komme til at beskæftige os en del med i fremtiden, vil jeg først nævne den urbanisering, der finder sted i Danmark i disse år. En urbanisering der medfører at stadigt flere danskere bosætter sig i bysamfund og som vil udfordre livet herunder også foreningslivet i landområder og mindre landsbyer. Denne udfordring har bestyrelsen adresseret i sin nye strategi 2018 og vi vil i de kommende år for alvor gå i gang med dette arbejde.

Herudover er det også på sin plads at nævne de stigende udfordringer vi ser i forhold til driften og anvendelsen af kunstgræsbaner i bynære områder. Udfordringer der truer klubbernes brug af disse baner p.g.a. af miljøkrav vedr. støj og lys som efter min bedste overbevisning er unødigt stramme. Heldigvis har DBU taget dette emne, men det er et langt sejt træk, og vi kommer til at følge det meget nøje også i de kommende år.
Med disse ord vil jeg afslutte årets beretning og overlade den til forsamlingen.
Tak for opmærksomheden.

Formanden hyldede desuden en række personer med tilknytning til sjællandsk fodbold, der i årets løb er blevet hædret for deres indsats. 

Sten Lerche
Ved DBU’s seneste repræsentantskabsmøde blev Brøndbyernes IF kåret som årets danske fodboldklub¨. Derudover blev klubbens næstformand Sten Lerche årets danske fodboldleder og bronzevinder i UEFA’s ”best grassroots leader” i konkurrence med ledere indstillet fra 54 europæiske lande.

Peter Krustrup
Derudover skal der lyde et stort tillykke til Peter Krustrup, som på DBU repræsentantskabsmøde modtog ”En del af noget større prisen”. Peter er frivillig i ORI Fodbold og en anerkendt fodboldforsker på Københavns Universitet. Han vandt prisen for sit arbejde med at forske i fodbolds effekt på sundhed.

Flemming Henriksen
Derudover vil jeg også nævne Flemming Henriksen fra Taarbæk IF, der modtog DBU’s sølvnål for mere end 25 års dedikeret indsats for sjællandsk fodbold gennem sin klub Taarbæk IF.

Lagt på hjemmesiden af Peter Vest Hansen

Log ind