150 seje julemærkebørn prøvede kræfter med klubfodbolden

Frederiksværk FK lagde 4. juli baner til et fodboldstævne for knap 150 børn fra landets julemærkehjem. Her kan du komme med på en reportage fra et helt særligt stævne, der for mange var det første møde med klubfodbolden.
Klokken 11.30 tirsdag den 4. juli rullede tre store busser ind på Frederiksværk FK. Og det var ikke hvem som helst, som klubben fik besøg af denne dag. Ud af bussen steg nemlig ikke mindre end omkring 150 julemærkebørn fra landets i alt fire julemærkehjem.

Anledningen? Det store årlige julemærkstævne, som børnene havde glædet sig til og trænet op til i mange uger. Formålet? At give børnene en god dag, som giver lyst til at spille mere fodbold – ude i klubberne efter deres julemærkeforløb.

Før turneringen og dysten om, hvilket julemærkehjem der skulle løbe med sejren og dermed den ære at afholde stævnet til næste år, kunne gå i gang, skulle alle de modige børn, som havde sagt ja til at prøve kræfter med fodbolden, selvfølgelig præsenteres.

Det skete ved en fælles indmarch, hvor de fire julemærkehjem – Kildemose, Skælskør, Hobro og Fjordmark, stolt bar ’fanerne’ ind til lyden af forældre, pædagoger, frivillige og andre fremmødtes klapsalver.

Fra julemærkehjem til fodboldklub
Efter en præsentation af alle julemærkehjemmene bød borgmester Steen Hasselriis fra Halsnæs Kommune velkommen til alle fremmødte. Han var glad for at se så mange kampklare børn og roste børnene for deres evne til at støtte og inkludere hinanden. Han havde selv besøgt julemærkehjemmet Kildemose tidligere og beskrev, at det var en stor oplevelse at føle den energi og det gå-på-mod, som børnene har. 

Derefter gav han ordet videre til Allan Thoft Jensen fra DBU Sjællands bestyrelse. Allan Thoft Jensen fortalte at DBU Sjælland er glade for at støtte op om en god sag og være med til at hjælpe børnene fra julemærkehjemmene til en sundere og mere aktiv hverdag.

Derfor vil DBU Sjælland også være i tæt kontakt med børnene efter deres julemærkeforløb. Klubrådgiver Birgitte Krustrup forklarer: 

”Vi ved, at det er vigtigt at følge grundigt op på sådan en dag som i dag, hvor mange børn får lyst til og mod på at starte til fodbold ude i en klub. Derfor vil vi være i tæt kontakt med julemærkehjemmene også efter i dag. På den måde får vi forhåbentligt en masse børn til at spille fodbold ude i klubberne, og det kan gøre en kæmpe forskel for børnenes sundhed, hvor forskning viser, at fodbold er en af de sundeste motionsformer, og at tre måneders fodbold gør en forskel på overvægtige børns fysiske form og har en positiv effekt på børnenes selvværd. Derudover er det jo fedt for klubberne at få nye medlemmer.” 

Opbakning til kammeraterne
Efter velkomsten var det tid til at varme op – og det blev med motionsformen zumba, hvor børnene fik sved på panden og masser af smil på læberne. Som et barn fra Kildemose julemærkehjem bemærkede senere, så det det der zumba faktisk så sjovt ud, at hun nu overvejede at starte til det.

Så blev det tid til kampstart og med solen skinnende fra en skyfri himmel blev startfløjet givet.

Alle 150 børn var på banerne og ydede deres bedste. De kæmpede, løb, scorede mål og heppede på hinanden i allerbedste fighterstil. Hobros julemærkehjem lavede endda et heppekor, som gik rundt mellem banerne og heppede med dans og tilhørende slagsang: ”Hvem er det, der vinder, hvem er det, der slås? Hvem er det der giver de andre los? Det er, det er HOBRO”. Pigerne fra heppekoret fortæller, at de hepper, fordi det ikke kun handler om at være gode fodboldspillere. ”

En ny start
For det handler også om at være gode kammerater og bakke de andre op, for så 'tror man ligesom mere på sig selv', fortæller en pige fra Hobro. Hun fortæller også, at hun har gået til fodbold tidligere, men stoppede da hun fik det dårligere og dårligere rent psykisk.

”Jeg begyndte at tage på og få det rigtig dårligt. Til sidst begyndte at skære i mig selv og fik rigtigt dårligt selvværd, og så blev jeg indlagt på psykiatrisk hospital. Nu er jeg så kommet på julemærkehjem og har tabt mig en hel masse og har fået nye venner, så nu er jeg blevet glad igen og kan se positivt på tingene. At deltage i stævnet i dag har givet mig et kæmpe boost i forhold til at starte til fodbold igen. For nu har jeg jo fundet ud af, at jeg stadig synes, at det er sjovt og stadig kan finde ud af det. Så jeg håber at kunne starte i en klub efter sommerferien.”

Hun fortæller også, at de har øvet sig på at spille fodbold på julemærkehjemmet i ugerne op til stævnet:

”Vi har øvet de sidste to uger og haft en hel masse workshops med fodbold. Så kunne vi nemlig lære at spille sammen, inden vi kom her i dag”, forklarer hun. Og netop det med at spille sammen og lære hinanden at kende er vigtigt", mener hun:

”Man kan jo meget bedre ramme hinanden, når man har spillet sammen. Og så er det også godt, at vi er blevet så gode venner på julemærkehjemmet, for så kender man også hinanden og kan hjælpe hinanden", forklarer hun.  

Hun fortæller, at hun har fået en ny ven på julemærkehjemmet, som hun kalder på "Lad os lige øve, før næste kamp.” 

Ingen frivillige udskiftere
Glæden ved at være med til julemærkestævnet er dog ikke forbeholdt pigen fra Hobro. Også pædagoger og forældre fortæller, hvordan denne dag har en helt særlig betydning. Anne, pædagog på Fjordmarken, fortæller, at de vækkede børnene allerede kl. 6 i morges for at køre til stævnet. Men at det ikke gjorde noget, som Anne forklarer:

”For børnene har glædet sig længe og er topmotiverede for at være med i dag. Så at de skulle tidligt op, tog de med et smil”.

Og det kan ses, at børnene er vilde med at deltage da hun i pausen af kampen spørger, om der er nogen af Fjordmarkens spillere, der er trætte og vil ud, råber de nærmest i kor: ”NEEEJ”. Alle vil blive på banen og kæmpe det bedste, de har lært!

Ægte vindere
Efter en lang dag med kampe, hep, smil og venskaber på tværs af julemærkehjemmene blev det tur til en tur i svømmehallen og så den store præmieoverrækkelse…. Og hvilken præmieoverrækkelse! Selvom det var Kildemose Julemærkehjem, der løb med sejren, blev alle deltagere fejret som vindere.

Med hjælp fra Frederiksværk FK's sponsor KM Sport, var det lykkes at skaffe præmier til alle børn i form af en goodie bag med en fodbold, en drikkedunk, en t-shirt, FCK-billetter og meget mere. Det var populært hos børnene, der udover goodie bagen også modtog en fin medalje fra julemærkefondens direktør Søren Ravn Jensen, til evigt minde om deres store engagement og deltagelse i dagen. 

Det satte et fint og symbolsk punktum for en fantastisk dag, hvor alle gik hjem med smil på læben og en vished om, at de er og bliver ægte vindere!

Se flere billeder på Facebook ved at klikke her

Log ind