Praktik i fodboldklub fik ledige akademikere i beskæftigelse

6 ud af 7 akademikere kom ud af dagpengesystemet efter et kommuneprojekt i Næstved, som Næstved Kommune, firmaet WESi3 og DBU Sjælland var en del af. Et praktikophold i en fodboldklub hjalp to af deltagerne i beskæftigelse gennem klubbens netværk.

For Ayan Hanna førte forløbet til en læreplads hos en lokal ejendomsmælger. 

Det kan være svært for ledige akademikere at få fodfæste på arbejdsmarkedet, men et nyt beskæftigelsesprojekt i Næstved har hjulpet seks ud af syv akademikere ud af dagpengesystemet.
Som led i det 13 uger lange forløb ’Erhverv, Ledelse og Idræt’ var deltagerne blandt andet i fire ugers praktik hos lokale idrætsforeninger – herunder en lokal fodboldklub.

Deltageren Ayan Hanna var i praktik hos Næstved Boldklub, hvor han blandt andet hjalp med få styr på arbejdsopgaver, sponsorer og de frivillige. Blandt andet udviklede han en app med et arkiv over sponsorer. 

 ”Jeg fik den her oplevelse, at ’hold da op, kan jeg finde ud af det’. Jeg har i det hele taget lært meget om mig selv i forløbet, og jeg har fundet ud af, at jeg kan meget mere, end jeg troede,” siger Ayan Hanna.
Som led i projektforløbet var deltagerne også i praktik hos lokale virksomheder. Efter forløbets afslutning har Ayan Hanna fået en læreplads hos den RealMæglerne Kokborg i Fuglebjerg, hvor han var i praktik.   

Formler fik styr på sponsorer
Michael Vinholt var ligeledes i praktik hos Næstved Boldklub, hvor han blandt andet hjalp klubben med få styr på arbejdsopgaver, sponsorer og de frivillige. Michael Vinholt har en bachelor i Erhvervsøkonomi og har en kandidatgrad i revision fra Copenhagen Business School.

Han samarbejdede med Ayan Hanna om at interviewe klubbens frivillige for at få styr på personer og arbejdsopgaver.

”Sammen med Ayan lavede jeg interviews med klubbens frivillige lige fra speakeren til dem der står i boder til hjemmekampene. Derefter lavede jeg nogle formler i Excel, der gjorde det meget nemmere at få styr på for eksempel fakturering af sponsorer,” forklarer Michael Vinholt Michael Vinholt var desuden i praktik hos entreprenør Jørn Johansen A/S. Han blev efterfølgende ansat samme sted i en nyoprettet stilling i privat løntilskud.

En stilling der måske kan blive konverteret til et fast job inden længe.



For Michael Vinholt førte forløbet til en nyoprettet stilling i privatløntilskud. 

”En øjenåbner”
Udflytning af statslige arbejdspladser har blandt andet bragt Udlændingestyrelsen til Næstved. Derfor er kommunen også interesseret i at holde på områdets akademikere. Socialrådgiver Charlotte Fobian kalder idrætsforeningernes rolle i forløbet for en øjenåbner.

 ”Vi er interesserede i at fastholde akademikerne, som en ressource i lokalområdet. Derfor er det vigtigt, at vi har noget at byde ind med til dem. Det har været en øjenåbner for os at se, hvordan idrætsforeningerne har kunnet bidrage til en beskæftigelsesindsats. I mange idrætsforeninger ligger der opgaver, som aldrig bliver gjort, fordi frivillige skal gøre dem. Derfor ligger det lige til, at højt kvalificerede ledige akademikere kan hjælpe med at løfte disse opgaver og samtidig få adgang til idrætsforeningernes netværk,” forklarer Charlotte Fobian.   

Fodbolden kan bidrage til at løfte velfærdsopgaver
Som nyuddannet akademiker kan det være svært at bringe sine kompetencer i spil overfor arbejdsmarkedet. Omvendt er der i mange fodboldklubber – såvel som andre idrætsforeninger – en lang række ressourcekrævende arbejdsopgaver, som det kan være vanskeligt at løfte i hverdagen. 

”Fodboldens position i samfundet giver mulighed for, men også ansvar for at bidrage positivt til klassisk kommunale velfærdsopgaver, også i forhold til beskæftigelsesindsatsen. Det er en win-win-win, da det både gavner den enkelte borger, kommunekassen og selvfølgelig også den enkelte fodboldklub, der får glæde af at få tilført en ressourcestærk praktikant til at løfte krævende opgaver, som en fodboldklub ofte ellers ikke vil få løst,” siger Metin Dincer, projektleder hos DBU Sjælland. 

Selvindsigt, selvværd og selvtillid
Projektet i Næstved bygger på erfaringer fra en række lignende forløb, som firmaet WESi3 har været involveret i. Blandt andet har DBU København siden 2013 været en del af fire forløb, hvor akademikere blev hjulpet i beskæftigelse med hjælp fra blandt andet københavnske fodboldklubber. Benny Würtz, direktør i WESi3, har været ide- og styrmand på alle forløb, hvor han har stået for mentorship, lederuddannelse og kontakten til såvel akademikere som idrætsforeninger og virksomheder.  

 ”Når et menneske skal i arbejde er det afgørende at ’Si3’ er tilstede. Det betyder, at du har selvindsigt, selvværd og selvtillid. Det vi gør i dette projekt, er at arbejde aktivt med disse 3 begreber. Herudover styrker projektet den enkeltes netværk, og det er særdeles vigtigt, da de fleste job besættes gennem netværk, og derfor aldrig bliver annonceret,” siger Benny Würtz.    

Fakta
I Næstved Kommune har syv ledige akademikere været en del af et 13 ugers forløb ”Erhverv, Ledelse og Idræt’ Næstved, hvor de har deltaget i et personligt udviklingsforløb, hvor de undervejs har været i praktikforløb i henholdsvis idrætsforeninger og virksomheder med tovholder Benny Würtz som mentor på sidelinjen.

6 ud af 7 kom ud af dagpengesystemet gennem den tid forløbet varede. Målet var 50% videre senest 3 måneder efter afslutningen. 2 deltagere var videre inden forløbet var slut, men det var af meget positive grunde – de var kommet i job. På projektets sidste dag fik en deltager et job for de tre kommende måneder i privat løntilskud. Projektet startede i august og sluttede i november 2017. Herefter har der været 3 måneders opfølgning på deltagerne.

Log ind