DEL2019: BESTYRELSENS BERETNING 2019
Frivillighed, klubudvikling, respekt og uddannelse var fire af hovedtemaerne, som DBU Sjællands formand, Jakob Koed, satte fokus på i sin mundtlige beretning på delegeretmødet i Hvidovre lørdag den 2. februar 2019
I sin første beretning overfor delegeretforsamlingen kom DBU Sjællands formand Jakob Koed ind på de følgende hovedtemaer:
Klubudvikling
"Fodbolden har i årevis været begunstiget af en enorm popularitet og medvind. Mange af os her i salen får stadig et saligt blik i øjnene, når vi taler om vores fodboldungdom dengang der var anderledes frivillige og hvor fodbolden blev prioriteret over alt andet. Men vi bliver nødt til at acceptere, at tiderne har ændret sig. Nye motionsformer er kommet til og andre idrætsgrene er blevet endnu mere konkurrencedygtige, ligesom spillere og frivillige ikke tilbringer ligeså meget tid i klubben som tidligere".
Uddannelse
"Vi vil arbejde for, at der i fodboldklubberne bliver skabt en kultur, hvor der både fra spillere, forældre og klubberne selv er en forventning om, at børne- og ungdomsspillerne bliver trænet af trænere, der har taget en uddannelse. Den kulturændring er målet, og det er vigtigt at bestyrelserne rundt omkring tager ansvar og prioriterer dette. For når vi ved, at den gode træner har stor indflydelse på spillernes trivsel og udvikling, og at det er centrale parametre for at fastholde og tiltrække spillere, så skal vi også understøtte det med tilgængelige uddannelser, der klæder trænerne godt på fagligt og personligt til deres trænerrolle."
Frivilligheden er under pres
"Vi må erkende at frivilligheden er under pres. Under pres i den forstand, at vi er nødt til at tilpasse os det samfund vi lever i. Det nytter ikke at bevare en romantisk forestilling om, at vi kan finde ”de rette frivillige” – altså de hardcore frivillige, der bruger alle deres ledige og vågne timer i klubben. Dem for hvem ingen opgave er for lille eller for stor. Vi bliver nødt til at acceptere en samfundsudvikling, hvor vi er flere frivillige, men hvor vi hver især bruger mindre tid i klubben, hvor vi er mere selektive i forhold til opgaver og hvor profilerne og motivationen for at blive frivillige også er i skred."
Respekt
"Her på tærsklen til et nyt spændende fodboldår vil jeg gerne komme med en opfordring til alle i fodboldens verden. Vi må ikke glemme respekten for hinanden. For i vores iver for at styrke vores eget hold, vores klubs økonomi eller tiltrække de dygtigste trænere eller for at vinde kampen på søndag, så glemmer vi nogle gange at respektere hinanden.(...) Ofte er det ikke noget vi gør bevidst. Det er noget der ligger latent i os. En frygt for forandring eller et brud på rutinerne. Fodbolden er kendt for sit fællesskab. Lad os nu gå sammen om at kæmpe for, at vi også lægger vores latente mangel på respekt på hylden. For det er netop forskelligheden, der gør fodbolden stærk. At nogen arbejder for integration, andre for pigefodbold, nogle for Serie 3-herrerne, andre for at børnene får den bedst mulige fodboldstart – nogle for de mest talentfulde og andre for de mindst talentfulde – men med bedst humør – på motionsholdet".
Hvis du er nysgerrig efter at læse mere, så kan du læse hele beretningen i en PDF-udgave her