Indledning - ’Det starter med en… (Bold).

Den kommer i mange farver og mønstre.

Mange elsker den og mange hader den.

Den er kugleformet.

Den er grundlaget for alt, hvad vi laver.

Bolden – i dette tilfælde fodbolden.

I 1863 opfindes det første regelsæt af Ebenezer Cobb Morley i Barnes, London. Dette godkendes af det nystiftede FA. Formålet er at klarlægge fodboldspillets forskellighed fra rugby. I særdeleshed at få gjort op med 2 unoder – det skulle ikke være tilladt spillerne at løbe med bolden i hænderne, og det skulle forbydes at slå eller sparke modstanderne. Idrætsforeningerne begyndte i 1860’erne at holde deres indtog for de almindelige borgere. I 1902 dannedes Sjællands Boldspil-Union, som en union af de sjællandske fodboldforeninger. I 118 år har vi således serviceret de sjællandske klubber og deres frivillige, som hver dag skaber sammenhold, fællesskab, socialt samvær og personlig udvikling for et utal af mennesker her på Sjælland. Klubber som er samlingspunkter i lokalsamfundene og udgør en kæmpe ressource med det frivillige arbejde.

Strategi 2020 – Frivillighed
I min beretning i 2019 adresserede jeg derfor også, at frivillighed var et af vores 2 strategiske hovedindsatsområder i DBU Sjælland. Det er nemlig afgørende, at vi holder fokus på de frivillige, som er grundlaget for klubbernes virke, både i forhold til at rekruttere og fastholde dem, men også i at understøtte deres virke i dagligdagen. Vi fik i 2019 startet arbejdet med frivilligheden bl.a. med vores ”Giv en hånd” kampagne. Frivillighedsarbejdet vil vi fortsætte med at videreudvikle her i 2020.

Også internt har vi i DBU Sjælland arbejdet med frivillighed. Siden jeg i 2007 blev jeg en del af organisationen, har jeg aldrig set så mange nye frivillige ansigter, som i år. Som I ved annoncerede jeg fra talerstolen sidste år, at vi lavede åben ansøgning til vores udvalg for børn, unge og senior. Og det glæder mig helt enormt, at så mange dygtige sjællandske fodboldledere søgte, så vi i april kunne byde velkommen til hele 15 nye ansigter - og samtidig har fastholdt mange dygtige folk i organisationen. Samme procedure blev ligeledes brugt, da vi i november lancerede en ny organisering af vores dommerstreng, hvor vi lavede åben søgning til dommerudvalget, udviklerindrangeringsgruppen, dommerindrangeringsgruppen og den nye HR og uddannelsesgruppe.

Nu er det jo ikke kun i vores faste udvalg og grupper, vi bruger frivillige. Vi har også haft klubfolk inde og hjælpe os i organisationen, bl.a. i ad hoc arbejdsgrupper, hvilket har været en kæmpe styrke. Ligeledes har vi igen i 2019 jo haft en masse gode klubber og klubfolk, som har hjulpet med afvikling af børnestævner, finalekampe, pokalfinaler, afsluttende stævner, kurser og meget andet. Det skal I have en kæmpe tak for alle sammen. Uden jer intet DBU Sjælland.

 

Strategi 2020 – Respekt
Men når man siger frivillighed, må man også sige respekt. Det må og skal være et grundlæggende princip, at vi respekterer hinanden som mennesker og behandler hinanden ordentligt. Det samfund og de værdier vi har i dag, er bygget op gennem tiden, hvor tolerance, accept og dialog har gjort os til dem, vi er i dag. Som den største idræt herhjemme skal fodbolden tage samfundsansvar, gå forrest og være til inspiration for andre.

 

Diversitet
I 1978 havde Viv Anderson imponeret stort i Nottingham Forrest, som vandt mesterskabet det år. Derfor ville vi i dag jo synes, det var helt naturligt, at han blev udtaget til det engelske landshold. Men det var nu ikke så naturligt, dengang. Han var nemlig farvet. Men Viv Anderson blev, som den første farvede spiller nogensinde, udtaget som reserve for Liverpools Phil Neal. Han gik ind og spillede solidt i sin debutkamp, som England vandt 1-0 over Tjekkoslovakiet.

Det er et eksempel på den indflydelse fodbolden har, og det vi er med til at flytte. Det skal vi værne om, og derfor skal vi holde fokus på at bekæmpe racisme og homofobi i dansk fodbold. Ja, jeg ved godt, at mange af de ting vi hører, primært er om tilskueropførsel i ligaer i hele Europa, men vi kan være med til i breddefodbolden at italesætte de værdier, der ikke tolererer den snæversynethed og intolerance, der er basis for racisme og homofobi.

 

Derfor vil jeg gerne komme med en opfordring til jer. Næste gang i står på midterlinjen, med en fløjte i hånden, småfrysende på sidelinjen eller kæmpende med at få varmen (og vejret) inde på banen - når i så oplever, at en spiller, en træner eller måske en forælder på sidelinjen, i frustration over et dommerskøn, en lidt for hård tackling eller at holdet kommer bagud 1-2 med to minutter igen – slynger en upassende kommentar ud, så grib ind. Gentag budskabet i jeres klubber, på jeres forældremøder, trænermøder og spillermøder igen og igen, at fodbold er for alle, og at vi er enige om, at vi ikke tolererer nogen form for diskrimination.

 

Ude i klubledelserne er det også vigtigt, at respekten bliver brugt til at hjælpe og støtte hinanden, som klubber, i dagligdagen, gennem erfaringsudveksling, samarbejder og hvordan I ellers lokalt kan støtte hinanden med at udvikle jeres klubber. Det er afgørende nødvendigt, at I holder fokus på, at selvom I er selvstændige klubber, kan I kun blive bedre af at gøre hinanden stærke. Jeg har haft den store fornøjelse at deltage på mange formandslounges og netværk i 2019, og den udveksling, I har der er helt fantastisk at overvære. F.eks. var der et sted en drøftelse af, hvilke ressourcer der blev brugt på at drive nogle seniorhold, hvor der var fuldstændig åbenhed over for hinanden, i hvad man brugte af midler på det. Stærkt, brugbart og kun muligt, fordi man respekterer hinanden.

 

Arbejdet med respekt vil køre videre i 2020. I øjeblikket foregår der et arbejde med at identificere, hvordan og hvor vi bedst kan gøre en forskel. Dette arbejde vil senere på året danne basis for lanceringen af en respektkampagne. Respekt vil forblive på dagsordenen hos DBU Sjælland.

Turnering
Som jeg nævnte sidste år, har der været en nedadgående tendens i antallet af turneringshold over nogle år. I 2019 har vi arbejdet meget målrettet med det, og det har medført, at vi faktisk har oplevet en stigning i antallet af hold. Det er fantastisk, og jeg håber, det er en udvikling, vi kan fastholde. Men vi har naturligvis også i år haft udtrækninger og hold, der skulle flyttes fra 11- til 8-mands og omvendt. Det kommer vi nok aldrig til helt at kunne undgå, men jeg vil opfordre jer til at arbejde med at minimere det, så meget som muligt.

Selvom det er DBU Sjælland der udbyder og driver turneringerne, er DBU Sjælland jo jer klubber. Så alle er nødt til at tage ansvar for, at det bliver en velfungerende turnering, hvor det prioriteres at få kampene gennemført.
Jeg kan jo godt høre ude hos jer, at meningerne er mange - om puljerne kan sammensættes bedre - om holdene bliver matchet godt nok - og ikke mindst at kørselsafstandene fylder meget for nogle.

Det skal vi naturligvis også prøve at gøre så optimalt som muligt, men nogle af ønskerne hænger heller ikke altid sammen. F.eks. vil der jo i de højere rækker blive større kørselsafstande, og det kan ikke undgås. Men i de lavere rækker skal vi naturligvis være opmærksom på dette.

Som I ved har vi et turneringssamarbejde med DBU Lolland Falster, samt med DBU København i Østrækkerne. Det er meget velfungerende på trods af kørselsafstandene kan være lange. Der er dog stadig nogle få kampe, som bliver ramt af afbud fra alle parter. Det skal vi se om vi kan bringe endnu længere ned i fællesskab. Vi skal jo være opmærksomme på, at der er en grund til, at de hold er med her. Det er, at de gerne vil spille nogle fodboldkampe, selvom de måske skal køre langt for at møde nogle ligestillede. Husk nu på, at hold der bor der, hvor der er større kørselsafstande, oftest troligt kører den modsatte vej til deres udekampe.

I forhold til turneringer for de voksne ældre årgange, har vi arbejdet på at øge vores udbud på det område. Det er bl.a. gennem samarbejde med eksisterende turneringer, så de kan komme ind og ligge i vores systemer, med de muligheder det giver. Det er også et arbejde vi vil fortsætte med i 2020.

Arbejdsgrupper
På delegeretmødet sidste år, var der nogle klubforslag omhandlende turnering og indrangering. Det blev aftalt, at der skulle igangsættes et arbejde med områderne. Derfor har der i 2019 været lavet to arbejdsgrupper, der har arbejdet med problematikkerne. Den ene arbejdsgruppe skulle kigge på, om det er muligt at optimere indrangeringsprocessen i de højeste regionale ungdomsrækker øst for Storebælt. Der var åben søgning til gruppen og alle interesserede ansøgere kom med. Det arbejde blev afsluttet i efteråret med en række anbefalinger, som bestyrelsen behandlede. Bestyrelsen valgte at følge 6 ud af 7 indstillinger fra arbejdsgruppen.

Af de større ændringer kan nævnes: 

  • Færre kampe i SU-rækkerne, så der er flere friuger til træningskampe og stævner f.eks. i udlandet.
  • Pige Indrangeringsgruppen skal foretage en dialog med klubber uden licens, som har søgt om indrangering, men som niveaumæssigt vurderes til at ligge på vippen, inden den endelige indrangering foretages. 
  • Der arbejdes med at udarbejde en tjekliste, der skal synliggøre hvilke ”krav”, der er til en eventuel indrangering. Tjeklisten vil være tilgængelig og bestå af objektive kriterier. Disse krav skal indgå i en samlet vurdering sammen med de sportslige resultater, og skal bidrage til at styrke ’good governance’ gennem gennemsigtighed i sagsbehandlingen.

    Noget styrer vi selv, og det igangsættes fra forårsturneringen, mens arbejdet med at føre andre tiltag ud i livet tager lidt længere tid og igangsættes, så snart det er klart.

Det blev også indstillet at lave en "minilicens" for piger. Denne indstilling blev dog afvist, fordi bestyrelsen mener, at to forskellige licenssystemer for piger kunne give en del udfordringer - DBU's klublicens for 'Ungdom, piger' eksisterer jo i forvejen. Bestyrelsen foretrak i stedet, at man udover at øge serviceringen og rådgivningen sætter fokus på klubudviklingsforløb, der kan styrke pigefodbolden.

I forbindelse med delegeretmødet 2019 blev der også nedsat en arbejdsgruppe, der skulle se på strukturen for Sjællandsserien og Serie 1. Også her var der åben søgning og alle ansøgere kom med.
Bestyrelsen behandlede arbejdsgruppens forslag, der lagde op til samlet 4 hold ekstra i Sjællandsserien og 4 hold ekstra i serie 1. Det medfører 4 flere kampe pr. sæson pr. hold og en længere turneringsperiode, som ønsket på delegeretmødet 2019. Bestyrelsen godkendte indstillingen og valgte, at implementeringen skulle ske med start i sæsonen 2020-2021.
Formen med en arbejdsgruppe gav i begge tilfælde værdifulde input, og vi er blevet bestyrket i troen på, at det er en god måde at samarbejde på omkring ændringer.

Dommerne
De sjællandske dommere har også i 2019 gjort deres til, at vi fik dømt så mange kampe som muligt. Men vi vil gerne have mange flere dommere. Principielt kan man vel sige, at så længe der er ”Døm selv kampe” i senior og ungdom, mangler vi flere dommere. Vi har haft en lille stigning i antallet af nye dommere, men der er desværre stadig også en del der stopper. Det skal vi have gjort noget ved, og det har vi alle et fælles ansvar for. Det kan være et ensomt job at være dommer. Dommeren er oftest alene, fra han kommer til han forlader spillestedet igen. Derfor er det at tage imod dommeren, ikke kun et spørgsmål om at vise ham til rette med omklædning og spillested, men lige så meget et signal om, at man sætter pris på, at han eller hun er der, og gider bruge sin tid på at dømme fodbold. Så vær bevidste om, at I også er med til at fastholde og rekruttere vores dommere. Meget populært sagt handler det om, at I skal være med til at gøre det attraktivt og også prestigefyldt at være dommer.

I DBU Sjælland har vi netop lavet en ny struktur for vores dommerstreng, for at vi også i systemet kan prøve at gøre vores, til at fastholde de dommere vi har, og dem vi uddanner. Det er afgørende for hele fodboldfamilien, at vi anerkender vigtigheden af dommeren. Og ja – dommerne laver fejl, dommerne har dårlige dage, dommernes fokus ligger måske ikke altid samme sted som holdenes, men de gør hver for sig det bedste de kan, fordi de også synes, det er verdens fedeste hobby, ligesom spillerne synes det samme om at spille. Så fokus og anerkendelse af den fælles forståelse kan flytte meget.

Også i år har de sjællandske dommerklubber bistået os i at afholde test og kurser. Det skal de have en stor tak for.


Jeg vil også gerne opfordre jer til at arbejde målrettet med at lave ungdoms kamplederkurser. Det kan være med til at sætte fokus på dommergerningen allerede fra en tidlig alder, og det kan faktisk også være med til at udvikle spillerne. Når en 14 årig har prøvet at se en kamp med en dommers øjne, har prøvet at tage den hurtige beslutning og blæse i fløjten, hvor alle kigger på ham/hende, så får de en helt anden forståelse og anerkendelse af dommeren, hvilket nogen gange kan hjælpe til, at spillere faktisk bliver bedre til at kigge frem og komme videre, fremfor at blive mentalt i en kendelse, de ikke var enige i.
Hvis I ikke har set det på vores hjemmeside, kan jeg her fortælle jer, at dommeruddannelsen lige er blevet lavet om, så den nu indeholder mere praktik, mindre skolebænk samt noget eLearning. Den teoretiske del er nu på 2 timers eLearning som forberedelse, 14 timers undervisning samt en times eksamen og herefter afsluttes uddannelsen med at dømme 3 kampe hvor der er en vejleder med ude til kampen. Prisen bliver sat ned til 500 kroner, så det ikke bør være det, der afskrækker nogen fra at deltage. Så kære venner - tag medansvar i rekrutteringen af flere dommere, til gavn og glæde for Sjællandsk Fodbold.

 

Udvikling / Uddannelse
For at skabe fodboldspillere, udvikle deres evner og skabe glæden ved at gå til fodbold, er det nødvendigt, at vi er bevidste om vigtigheden af gode og uddannede trænere. Det er derfor glædeligt, at der stadig er rigtig mange, der tager træneruddannelse. Rigtig godt og vigtigt for kvaliteten af det produkt, I kan tilbyde ude i klubberne.

I forbindelse med den Nationale Sportslige Vision, NSV, har TOP-center projektet nu snart har kørt i 3 år, og der er gang i en evaluereringsproces, som skal danne grundlag for, om det skal forlænges, når det udløbet i sommeren 2021. En del af de midler der er i NSV, har I måske set i forrige uge, vil i løbet af 2020 blive brugt til igangsætning af forskellige tiltag, som skal være med til at understøtte klubberne og trænernes udvikling.

 

I 2019 startede også det nye ungdomslicenssystem, som erstattede den gamle licens med en ny stjernebaseret ordning. Denne skulle give flere klubber mulighed for at arbejde målrettet med en licens på flere forskellige niveauer. Det giver klubberne en mere varieret måde at kunne tilgå licenssystemet via nuancerede krav.

 

Futsal 
Indendørs er futsal som spilleform ved at udvikle sig på Sjælland. I 2019 var der flere børnehold som tilmeldte sig i futsal, end der tidligere har været. Jeg håber, det er en tendens, der vil fortsætte, da futsal kan være et godt tilbud at udbyde ude i klubberne, som kan tiltrække medlemmer, der har droppet fodbold eller som kommer fra andre idrætter. Lad være at have den traditionelle ”konkurrencetankegang” og tænk i stedet Futsal, som en selvstændig aktivitet.




eFodbold
Lige som med Futsal, er fodbolden nødt til at tilpasse sig på alle områder, og et af områderne er eFodbold. I efteråret 2019 har der bl.a. på Sjælland været afviklet en pilotturnering, som skulle danne grundlag for en egentlig eFodbold turnering i DBU Bredde. Pilotturneringen har været vellykket og til foråret/sommer vil DBU Sjælland derfor også udbyde en eFodbold turnering.

I både futsal og eFodbold er der naturligvis en oplagt rekrutteringsmulighed for spillere, som ved at komme i en fodboldklub bliver nysgerrige på at prøve traditionel fodbold. Med andre ord er disse tiltag ikke konkurrenter til fodbolden, men potentielle udviklingsområder for jer ude i klubberne. Jeg håber I ser mulighederne i stedet for begrænsningerne og vil arbejde målrettet med tiltagene.

Og ja – vi er klar over, at det er let at forbinde en stillesiddende aktivitet som e-sport, som en modsætning til, at vi ønsker at gøre flere danskere fysisk aktive gennem fodbold. Men vi må også erkende, at de unge dyrker e-sport uanset om vi vil det eller ej. Men kan vi få dem til at gøre det i klubhuset sammen med andre, i stedet for alene på teenageværelset, så tror vi på, at vi kan få flere ud på fodboldbanen, mere liv i klubhuset og samtidig fastholde flere børn og unge i fodboldklubben gennem sociale og sportslige succesoplevelser - på den virtuelle bane - i det virkelige klubhus. 

Vilkår for pigefodbold
På pigeområdet er fodbolden også stadig på en rejse, som ikke er nem. Hvis lille Ida på syv skal vælge at spille fodbold, så er det i høj grad stadig Idas mor eller far, der har det sidste ord. Derfor skal vi arbejde rigtig meget med holdningen til at piger spiller fodbold, så det bliver helt almindeligt og naturligt. I det arbejde er vi nødt til at kigge indad og anerkende, at vi er nødt til at starte hos os selv. Er det ikke underligt, at piger ikke skulle lege med verdens bedste legetøj - bolden? Pigefodbolden kan bidrage til så meget i vores klubber, medlemmer, nye nuancer på spillet, frivillige og fastholdelse i ungdommen.

Er vi virkelig så selvfede, at vi siger nej til de muligheder? Der er i dag rigtig mange ildsjæle, der brænder for pigefodbolden og kæmper for at holde det kørende og udvikle det. De får langt fra den opbakning ude i alle klubberne, som man kunne ønske. Er vi i virkeligheden vores egen værste fjende?

I kampen om faciliteterne vil vi som idræt, og jer som klubber, stå meget stærkere, hvis vi kan sige, at vores klubber har aktiviteter til begge køn.

Der er heldigvis flere og flere projekter, der retter sig mod udviklingen af pigefodbolden. Nu er der jo heldigvis lige så mange meninger, som der er mennesker, om hvad der er smart og ikke er smart, så nogle vil synes, det er gode projekter og andre synes, de er helt ved siden af skiven. Men i min optik handler det om at få fokus på området og ethvert tiltag er velkomment. Er der et tiltag, der ikke viser sig brugbart, ved vi jo så, at det ikke var den rigtige vej. Eller sagt med et citat, som opfinderen Thomas Edison er tilskrevet:
”Jeg har ikke fejlet. Jeg har blot fundet 10.000 måder, der ikke virker”.  

Kommunesamarbejder / Velfærdsalliancer
Når vi taler om faciliteter, må jeg også adressere samarbejdet med kommunerne. Alle ved, at den offentlige økonomi er under pres, i større eller mindre grad, rundt om i de forskellige kommuner. Jeg har i det forløbne år sammen med DBU’s formand Jesper Møller, været på besøg hos flere borgmestre i forbindelse med at få indgået samarbejdsaftaler med kommunerne, de såkaldte velfærdsalliancer. Det handler i høj grad om at få etableret samarbejder mellem DBU, DBU Sjælland og klubberne på den ene side og kommunerne på den anden. Temaerne er med udgangspunkt i vores ”En Del Af Noget Større” strategi, hvor det bl.a. handler om sundhed, beskæftigelse og social indsats. I klubber, vil blive inddraget i en del af det arbejde, når en velfærdsalliance er indgået, og det er med til at sætte fokus på den værdi fodboldklubberne bidrager med, i forhold til det frivillige arbejde i lokalsamfundene. Kommunerne bliver med andre ord opmærksomme på hvilken værdi der skabes ude i klubberne, og det er rigtig vigtigt, når man skal drøfte faciliteter med kommunerne efterfølgende.

Vi er opmærksomme på, at kontakten til jer klubber, ikke altid har været lige rettidig, når vi besøger jeres borgmestre. I skal naturligvis altid informeres inden vi besøger jeres borgmester, og vi bestræber os på, at det kommer til at ske i god tid. Men I skal også vide, at et borgmesterbesøg ikke er et besøg, hvor vi drøfter lokale sager, men et overordnet besøg, der skal åbne for det nærmere samarbejde gennem en velfærdsalliance.

Kunstgræs
Gennem 2019 er antallet af kunstgræsbaner igen øget. Nogle er kommunalt finansieret, nogle af klubberne og andre i en kombination. Alle er vist enige om at kunstgræs er kommet for at blive og stadig er et stort ønske i mange klubber. Derfor var der nok også mange, der var ved at få noget galt i halsen, da der pludselig opstod en debat om kunstgræsbaner - et EU-forbud, mikroplastudledning og mange andre problematikker, der relaterer sig til kunstgræsbanerne. Som oftest bliver debatterne meget unuancerede, ensidige og følelsesladede. Det er klart, at der er miljømæssige aspekter, der er helt reelle, men der er også noget, der blot er gisninger og formodninger. I sådanne debatter er det vigtigt, at vi handler på viden frem for tro. Derfor har der på området foregået et arbejde fra DBU’s side i forhold til politikere og myndigheder, så vi får fakta på bordet.

Det gode i sådanne sager er, at det som regel ender med, at der kommer nogle gode tiltag ud af det, lige som her, hvor der nu er en øget bevidsthed om at holde granulatet inde på anlæggene og minimere belastningen af det omkringliggende miljø. Derfor har vi i årets løb lanceret en kampagne, der blandt andet gennem videoer og plakater sætter fokus på det enkle budskab – husk at banke støvlerne og tømme lommerne, inden du forlader kunstgræsbanen – så bliver granulatet på banen frem for andre steder, hvor det ikke hører hjemme.

 

Bevæg dig for livet
Fodboldens bidrag til DIF og DGI’s vision, Bevæg dig for livet, er jo som bekendt motionsfodbold og Fodbold Fitness. Disse tiltag udvikler sig hele tiden, og vi må konstatere, at det er tiltag, der har ramt rigtigt og dermed åbnet for rigtig mange nye muligheder i klubberne.

I Hundige BK har det for eksempel givet klubben en del nye frivillige, og i Lundtofte har det givet 3 nye motionsfodboldhold, for at kunne lave tilbud til alle. Det er dejligt at se, hvordan det kan bidrage til udviklingen i klubberne, og at målrettet udviklingsarbejde kan betale sig.

Rent praktisk er det DBU Sjælland, der har projektledelsen for Øst-delen af Bevæg dig for livet fodbold, hvor vi koordinerer indsatsen med DGI. Så hvis det er jeres klub, der skal være de næste med motionsfodbold, så tøv ikke med at kontakte os, så er der nogle fantastiske konsulenter, der kan hjælpe jer.

 

DBU
Også DBU er en organisation i konstant udvikling. Den nye politiske struktur er i 2019 blevet gennemført, med en reduceret bestyrelse, ny komite struktur og meget andet.

En ny direktør er blevet ansat, Jakob Jensen, som kommer fra en stilling som departementschef i Beskæftigelsesministeriet. Jakob starter senest d. 1. april i DBU.

Vi får en profil med stor erfaring som topleder, med strategisk indsigt og erfaring i at arbejde i en politisk organisation med ildsjæle, så det lover rigtig godt for det fremtidige samarbejde. 
Jeg vil ikke her komme ind på yderligere af de ting, der er sket i DBU-regi, men blot konstatere, at dansk fodbold står rigtig godt. De danske U-landshold har leveret et forrygende 2019, kvindelandsholdet kører derudad i deres kvalifikationsturnering og herrelandholdet skal spille EM her i 2020 - i PARKEN.

Politisk og administrativt har vi et rigtigt godt samarbejde med DBU, hvilket jeg godt vil kvittere for. Det må du, Jesper Møller, meget gerne viderebringe.

Internationalt må vi konstatere, at dansk fodbold er under pres. I UEFA er de europæiske klubturneringer under pres og står overfor en revision. Her må vi konstatere, at det bliver en kæmpe udfordring for dansk klubfodbold at fastholde sin position, der hvor det er sjovt at være med. Så vi må i dansk fodbold stå sammen og bakke op om de danske klubber i Europa. Et dansk point i Europa er et point til alle danske klubber og et point der er med til at fastholde vores position. Så læg klubhensynet til side og støt ALLE danske klubber i Europa.

Til gengæld er det dejligt at opleve, at vi med Jesper Møllers valg til- og arbejde i UEFA’s Executive Committee, bliver anerkendt for vores danske værdier og integritet. Det ved jeg, at du, Jesper, vil kæmpe for at udbrede, så meget som muligt.

Vi må anerkende, at eliten og bredden har brug for hinanden herhjemme for at udvikle fodbolden i Danmark - efter den danske model, hvor det er de foreningsbaserede klubber, der via arbejdet med bredden er med til at lægge fundamentet for topklubberne og på den måde skaber sammenhængskraft. Det håber og tror jeg på, at vi kan holde fast i som princip.

 

Euro 2020
Tilbage til Herrelandsholdet og EM 2020. Kære venner – vi skal afvikle 4 kampe i Danmark, i en EM-slutrunde, med Dansk deltagelse og ovenikøbet med de 3 gruppekampe på hjemmebanen i Parken. Det kommer vi aldrig til at opleve igen. Det bliver en enestående oplevelse. Det skal gerne blive en rød/hvid fest i hele landet, med storskærmsarrangementer i kommunerne, klubaftener, EM-miniturneringer rundt om i landet, og hvad der ellers kan opstå af geniale ideer. Vi skal her leve op til vores ry om, at hvis nogen kan lave en fest ud af alt, så er det Danskerne. Lad os vække roliganbetegnelsen til live igen!

Der kommer gennem de kommende måneder, mere information ud, om hvilke tiltag vi kan – og gerne vil - understøtte fra DBU Sjællands side.

Og hvem ved – miraklet skete i 92. Måske er miraklernes tid ikke forbi endnu.

 

Reformprocessen - ekstraordinært delegeretmøde
Ved det sidste delegeretmøde bad vi jer om mandat til at fortsætte reformforhandlingerne, med henblik på at komme med et forslag til dette delegeretmøde. Det må jeg beklageligvis sige, at vi ikke har kunnet overholde. Men dermed ikke sagt, at vi ikke har nået nogle resultater. I har måske set at der på DBU Jyllands delegeretmøde var et reformforslag på, som blev vedtaget, hvilket måske har undret nogle af jer. Det vil jeg prøve at redegøre for her.

Først og fremmest er det vigtigt, at I ved, at en endelig reform er betinget af en godkendelse i alle 6 lokalunioner og efterfølgende i DBU Breddes repræsentantskab. Så gennemførelsen er altså betinget af fuldstændig enighed i alle 6 lokalunioner.

På det overordnede niveau, altså i DBU Bredde-regi, er der enighed om en aftale, der etablerer et styrket politisk niveau i et selvstændigt DBU Bredde. Det er her, vi som et samlet og styrket DBU Bredde, skal gøre vores indflydelse gældende i forhold til vores samarbejdspartnere i DBU, Divisionsforeningen, Kvindedivisionsforeningen, DFU og andre relevante nationale aktører.

Jeg vil godt herfra takke mine kolleger i Breddebestyrelsen for et godt samarbejde i det forløbne år. Der har vist aldrig været afholdt så mange møder mellem lokalunionerne som i 2019, men de har været nødvendige.

I forhold til de nye Øst og Vest lokalunioner, så er Vest færdige med deres overordnede reformforslag, hvilket er det, der er blevet godkendt i DBU Jylland, og som DBU Fyn skal godkende på deres ordinære delegeretmøde den 24. februar.

I Øst er vi ikke nær så langt som Vest, da vi har måttet sande, at det er en større opgave at få 4 meget forskellige lokalunioner, med hver deres traditioner og virkeligheder, til at finde sammen i en ny ramme, som alle kan se sig selv i. Men vi er nået så langt, at vi før jul skrev under på en politisk rammeaftale, som grundlag for det fortsatte beskrivelsesarbejde.

Der er derfor nu en del arbejdsgrupper i gang med at analysere, beskrive og lave forslag til væsentlige dele af det ny DBU Bredde Øst.

I løbet af februar og marts måned kommer jeg rundt i alle vores formandslounges med nærmere informationer, hvor I kan stille spørgsmål, og vi kan drøfte jeres inputs og vinkler på en reform.

Efterfølgende vil der blive indkaldt et ekstraordinært delegeretmøde d. 25. april i Roskilde, med henblik på at fremlægge det endelige reformforslag. Så den dato kan I allerede nu skrive i kalenderen.

En speciel tak til mine Øst-kolleger. Vi er godt på vej, og jeg er overbevist om, at vi ender med et rigtig godt resultat.

Tak
Til slut vil jeg gerne takke administrationen for deres utrættelige arbejde for at servicere de sjællandske klubber på fornemmeste vis.

Også tak til bestyrelsen for et godt samarbejde i et travlt 2019. I er en rigtig god bestyrelse, dynamisk, kritisk, men med glimt i øjet. Vi får altid nogle gode drøftelser og det gør, at vores beslutninger baseres på nuancerede holdninger og viden.

Og som tidligere nævnt uden alle DBU Sjællands frivillige – intet DBU Sjælland. Tak for indsatsen til jer alle.
Og til sidst en special tak til vores direktør, Kristoffer Okholm-Naut. Du har i den grad kastet dig ind i organisationen, og på forbilledlig vis været med til at markere og varetage DBU Sjællands interesser, på trods af, at du kommer ind på et yderst afgørende øjeblik, hvor aktiviteten grundet reformforhandlingerne er det højeste nogensinde. Vores samarbejde har været fantastisk og berigende.

 

Med disse ord vil jeg overgive beretningen til forsamlingen.