Hvert år uddanner DBU Bredde omkring 300 nye fodbolddommere. Dommeren spiller en afgørende rolle for at børn og voksne får en god oplevelse til fodboldkampe. Derfor skal dommeruddannelsen være attraktiv og de nyuddannede dommere skal have de bedst mulige vilkår for at trives og præstere.

Først moderniserede DBU Bredde dommeruddannelsen ved at gøre den billigere, hurtigere og mere praktisk orienteret med tre uddannelseskampe. Siden har man investeret yderligere i de nyuddannede dommere ved at inkludere en komplet Hummel-dommerdragt, så dommeraspiranterne fra dag 1 kan dømme fodbold ligesom deres dommerkollegaer. Vi har spurgt fire nyuddannede dommere til deres motivation for at dømme, og hvordan de ser på de nye ændringer. Klik på + for at læse, hvad de fire dommere siger. 

Nick Hansen (24 år), Ballerup+

Studerer Global Business Engineering på DTU i Lyngby og blev uddannet fodbolddommer i september.

”Det var min interesse for fodbold, min nysgerrighed og muligheden for personlig udvikling, der førte mig til dommergerningen. Derudover giver dommergerningen mig også en masse ting i forhold til ledelse og konflikthåndtering, som jeg forhåbentlig kan bruge, når jeg er færdiguddannet. Den uvished der ligger i, at to kampe aldrig er ens, det synes jeg er virkelig interessant. Jeg har tidligere overvejet det, men sænkelsen af prisen fjernede tvivlen. De tre uddannelseskampe var for mig rigtig, rigtig gode til at finde ud af mine styrker og svagheder som dommer. For mig fungerer det godt, at man bare bliver kastet ud i det. Det at jeg ikke skulle ud at bekymre mig om tøjet, det var en god måde at komme i gang på. Man fik tøjet udleveret, og så var det bare ud at dømme. Det gav mig også følelsen af, at DBU gerne vil investere i mig. Jeg synes, at det er en vanvittig god investering fra DBU”, siger Nick Hansen.

Jesper Hansen (18 år), Nykøbing Falster+

Arbejder i Føtex og som lærervikar. Han blev uddannet fodbolddommer i marts 2020, men på grund af corona-nedlukningen kom han først i gang i efteråret. Han fremhæver uddannelseskampene og dommerdragten som gode initiativer.

”Jeg har spillet fodbolden siden jeg kunne gå, og jeg har sikkert lige så længe tænkt, at dommeren var en ”idiot”. Så jeg tænkte, at det kunne være sjovt at se fodbolden fra et andet perspektiv - dommerens. Min klub har betalt, så jeg har ikke tænkt så meget over prisen. Det er lærerigt for mig at træffe beslutninger og stå ved dem, og det er motiverende for mig at give spillere og trænere en god oplevelse med kampen. I forhold til forløbet var det meget lærerigt at have tre uddannelseskampe i træk. Jeg fik god konstruktiv kritik og råd om, hvordan jeg gennem min placering fik gode synsvinkler på situationerne. Det er fandme et fedt Hummel-sæt man får udleveret, og da jeg fik det med hjem og skulle til at stryge et Thiele-mærke på, så blev det bare mere officielt, at man nu var en del af et fællesskab. Lidt som når man trækker en spilletrøje over hovedet”, siger Jesper Hansen. 

Jathusan Ketheeswaran (21, Århus+

Er i færd med at gennemføre en administrationsbachelor på Via University College i Århus. Han blev uddannet fodbolddommer i september. Han peger på, at særligt prisen og dommerdragten gjorde det nemmere for ham at træffe beslutningen, om at komme i gang med at dømme fodbold.

”Jeg har altid spillet fodbold selv og fandt ud af, at jeg ved siden af mit studie kunne arbejde som fodbolddommer. For mig er det et hyggeligt arbejde. Samtidig styrker det også ens lederegenskaber, hvilket både kan bruges personligt, men også for ens CV”, forklarer Jathusan Ketheeswaran.

Han peger på, at den reducerede pris har en betydning, fordi man trods alt skal investere en del tid til e-learning, teoriundervisning og de tre uddannelseskampe, før man kan modtage omkostningsgodtgørelse. Netop derfor er han også glad for, at man nu får udleveret en komplet dommerdragt.

”For spillerne er det vigtigt, at man ser en dommer, som faktisk er mødt lige så klar og velforberedt op til kamp, som spillerne selv. Det vil sige, at man som dommer føler, at man er ansvarlig for at kampen bliver afviklet, og man har brug for en dommer. I virkeligheden virker det også mere professionelt. Og det sender også et signal om, at man faktisk ønsker den nyuddannede dømmer”, tilføjer Jathusan Ketheeswaran.

Victor Greve Jensen (18 år), Odense+

Blev uddannet fodbolddommer i juni 2020, da han foretrak dommergerningen frem for job i Netto.

”Jeg blev fodbolddommer, fordi jeg ønskede et arbejde, men jeg følte mig ikke motiveret til at arbejde i Netto. Som dommer kan jeg selv bestemme hvornår, og jeg får motion samtidig. Fodbold er en stor del af mit liv, så det giver mening for mig. Med hensyn til de nye tiltag, så havde jeg nok taget den (dommeruddannelsen red.) uanset hvad”, forklarer Victor Greve Jensen.

Fakta: Om dommeruddannelsen
Det koster 500 kroner at tilmelde sig dommeruddannelsen. Uddannelsen indeholder e-learning, 14 timers teori, eksamen, en komplet Hummel-dommerdragt og tre uddannelseskampe (uden omkostningsgodtgørelse) med en vejleder. 

Har du selv mod på at forbedre CV’et, få en solid lederuddannelse og selv vælge dine arbejdstider, så kan du læse mere her eller tage kontakt til din lokalunion, som vil kunne besvare dine spørgsmål.