I pausen af Danmarksserie-kampen mellem Vordingborg IF og Allerød FK blev et nyt unikt samarbejde sparket i gang. Et samarbejde, der betyder, at Vordingborg Kommune, DBU, DBU Sjælland og Syddansk Universitet støtter de lokale fodboldklubber i at tilbyde fodboldaktiviteter til flere borgere i kommunen. Som et led i aftalen vil der komme nye fodboldaktiviteter til alle aldersgrupper.

”Vores håb er, at både børn, unge, voksne i alle aldre og vores lokale fodboldklubber vil få glæde af samarbejdet. Fodbold er en holdsport, som vi gerne vil give mange flere borgere mulighed for at få glæde af. Vi håber og tror på, at vi ved at tilbyde nye, spændende initiativer i fodboldklubberne kan give flere mulighed for at være en del af sunde fællesskaber, dyrke motion og have det sjovt på samme tid. Vi arbejder målrettet på at styrke foreningslivet og fællesskabet blandt vores borgere, og her er nye, sjove motionsformer en måde, hvorpå vi kan modvirke ensomhed og skabe gode oplevelser for både de yngste og de ældste,” siger Mikael Smed, borgmester i Vordingborg Kommune.

Samarbejdsaftalen bliver nemlig løftestang for at udvikle fodbold for nye målgrupper, som flere undersøgelser peger på, kan få stor glæde af at spille fodbold. Ikke mindst i forhold til sundhed.

”Vi ønsker, at fodbold i Vordingborg Kommune kan være for alle, og ikke kun dem, der har lyst til og talent for turneringsfodbold. Fodbold giver god mulighed for bevægelse, og det ønsker vi, at så mange som muligt kan få glæde af, siger udvalgsformand for Kultur, Idræt og Fritid i Vordingborg Kommune," Thorbjørn Kolbo.

Styrker foreningslivet
Hos DBU Sjællands formand Jakob Koed vækker aftalen også glæde, da den giver et rygstød til, at de lokale fodboldklubber kan få endnu flere ind i fodboldklubbens fællesskab.

”Det er glædeligt, at Vordingborg Kommune vil indgå i et samarbejde om at styrke klubbernes indsats for fodbold, hele livet. Det særlige ved fodbolden og fodboldklubberne er, at udover legen med bolden, kammeratskabet og glæden ved spillet, giver sporten også et sundhedsmæssigt og socialt omdrejningspunkt, der kan vare hele livet fra den spæde start med blebold til pensionsårene,” siger Jakob Koed, formand for DBU Sjælland.

DBU’s formand, Jesper Møller, er også tilfreds med indgåelsen af velfærdsalliancen med Vordingborg Kommune.

”Det er vigtigt at styrke foreningslivet i Danmark, sådan at flere danskere bliver en del af de lokale klubber. Det er derfor meget positivt, at klubberne i Vordingborg nu får hjælp til opgaven og eksempelvis introduceres til nye aktiviteter og tilbud, som kan trække flere medlemmer ind i fodboldens vigtige fællesskaber,” siger formand for DBU, Jesper Møller.

Aftalen, der løber fra 2021 til og med 2024, blev officielt underskrevet d. 17. oktober på Vordingborg Stadion. Den fælles tråd i aktiviteterne er, at de har fokus på at kombinere sjov motion med samvær for alle aldersgrupper. Blandt andet vil man gennem en kombination af eFodbold og motiverende træning skabe et miljø for motionsuvante børn, hvor der både trænes med controllerne i hånden i klubhuset og med støvlerne på ude på banen. Fokus er på fysisk aktivitet og socialt samvær frem for sportslig formåen og turneringsfodbold.

Fakta om Velfærdsalliancen Velfærdsalliancen indeholder følgende aktiviteter:

  • Fodbold Fitness/Motionsfodbold for ældre over 60 år, idrætsuvante og patientgrupper baseret på et evidensbaseret motionsfodboldkoncept   
  • Fodbold For Hjertet – et DBU-koncept i samarbejde med Hjerteforeningen målrettet hjertepatienter og borger i risikogruppen
  • eFodbold som rekrutteringsværktøj målrettet unge idrætsuvante. Hertil opstartes også et fysisk fodboldtilbud med fodbold for sjov, hvor fokus er på fysisk aktivitet og socialt samvær frem for sportslig formåen og turneringskampe
  • Bold & Bevægelse; et koncept for småbørn i alderen 2-5 år. Konceptet har fokus på leg, fysisk aktivitet og motorisk udvikling og foregår i selskab med instruktør samt forældre
  • Klubudviklingsforløb ved DBU Sjællands klubrådgiver med udgangspunkt i behov og ønsker fra kommunens fodboldklubber
  • En sundhedskonference med Syddansk Universitet omkring, hvordan samarbejder mellem fodboldklubber og kommuner kan bidrage til at løfte kommunale velfærdsopgaver
  • Klubudviklingsforløb der har fokus på klubbernes egne målsætninger og udviklingspotentialer (f.eks. rekruttering og fastholdelse af frivillige, organisering, uddannelse, drift m.m.)