I B.73 Herlev handler det om meget mere end fodbolden
Hos B73, Herlev handler fodbold først og fremmest om mennesker. Om at tilbyde alle et hold uanset om du lige har lært at gå, kæmper med sygdom eller har rundet de 60 år. Og det virker. På få år er medlemstallet vokset i en sådan grad, at klubbens største udfordring i dag er banekapaciteten
952 medlemmer, tæller medlemskartoteket hos B.73 Herlev.
Klubben med de karakteristiske lyseblå trøjer, der er placeret blot et stenkast fra Herlev Hospital og har hjemmebane på det navnkundige Elverhøjen.
Men det er ikke antallet af medlemmer, det handler om hos B.73 Herlev, selvom de altid er klar til at byde nye velkommen. Det er menneskerne bag medlemstallet, det handler om, de frivillige, spillerne, forældrene, lederne og hvordan de alle bliver en del af det fællesskab, som udgør den store fodboldklub i Herlev syd.
Boldklubben af 1973
Klubben, der egentlig hedder Boldklubben af 1973 Herlev, har siden stiftelsen for 48 år siden vokset sig så stor, at det i dag er den største klub, set på antal medlemmer, i Herlev kommune og blandt de 20 største medlemsklubber hos DBU Sjælland
Det skyldes ikke mindst en ihærdig indsats af klubbens ledere, for hvem Bo Mondrup de Fries, de sidste 26 år har stået i spidsen.
”Der var et opbrud i bestyrelsen, da vi på daværende tidspunkt ikke havde en ungdoms- og børneafdeling, og det var vi nogle stykker, der gerne ville arbejde for at vi fik”, husker Bo Mondrup de Fries tilbage på det der førte til, at han satte sig for bordenden i bestyrelseslokalet:
”Vi startede ungdomsafdelingen op, ved at invitere til åbent hus i klubben, og der dukkede 96 unge og børn op, lige fra 4 til 17 år, så vidste vi at der var grundlag for at lave en børne- og ungdomsafdeling”.
Siden dengang er B.73, Herlev kun vokset, og selvom det, som Bo ærligt fortæller, ”har slidt nogle op på vejen”, med den store udvikling, er det samtidig et vidnesbyrd om en klub, der så nogle muligheder i lokalområdet og var klar til at gribe dem.
Muligheder som B. 73, Herlev og deres frivillige stadig ser, og som gør at klubben ofte søger nye samarbejdsmuligheder og alternative måder at bruge fodbolden på.
Det har gjort, at B.73 Herlev i dag tilbyder, foruden senior-, ungdoms- og børnefodbold, et bredt udsnit af hold for særlige målgrupper.
Et hold til alle
Med FC Prostata har B. 73, Herlev et hold hvor mænd, der alle har haft prostata-kræft tæt inde på livet mødes om bolden.
Klubben har også et Fodbold for hjertet-hold, hvor hjerte-kar-sygdomme, diabetes og livsstilssygdomme er fællesnævneren for de deltagende.
Fodbold Fitness for kvinder og motionsfodbold for mænd er også en del af B. 73, Herlev, og her er det motionen og fællesskabet spillerne mødes om uden at deltage i turneringskampe.
I kravlegården byder B.73 velkommen til børn fra 1 år og giver dem og deres forældre en god start på foreningslivet.
Derudover har B.73, i samarbejde med DBU og Herlev Kommune vist vejen, for hvordan fodbolden kan hjælpe unge mennesker i arbejde med fodbolden som værktøj. Et tiltag, der senere er blevet døbt Herlev-modellen og har fungeret som inspiration for beskæftigelsesindsatsen Fodbold for fremtiden, som i dag tilbydes klubber med en velfærdsalliance
Derudover er der både pigeraket, SFO-samarbejde og mange andre tiltag i klubben, som er med til at sikre, at B.73, Herlev har et hold for de fleste, der gerne vil dyrke motion, have det sjovt og være en del af et fællesskab.
En klub med værdierne på plads
Gennem hele rejsen fra 1973 til 2021, har det været vigtigt for B.73, Herlev, at man som medlem var klar over, hvilken klub man er en del af.
Fra starten i 1973, som en klub for dem, der ikke følte, at de passede ind i de andre Herlev-klubber, til 2021, har B.73 Herlev løbende udviklet sig som klub, og det samme gælder de værdier, der kendetegner klubben.
Dette i en sådan grad, at man følte, at det var nødvendigt at få formuleret de værdier, som skal kendetegne klubben, og som man køber ind på, når man trækker i den lyseblå trøje.
Klubbens Værdier
RESPEKT
Vi har alle et ansvar for at stoppe dårlig opførelse
Vi modtager alle med et håndtryk ,(et smil) og godt humør
ANSVARSBEVIDST
Vi taler pænt om klubben og taler ikke dårligt om andre
Vi passer på klubbens værdier: klubhus, omklædningsrum, materialer, mm
LIGHED
Ingen er over klubben, alle har lige stor betydning
Alle er velkommen i B 1973, så længe de overholder klubbens værdier
ENGAGEMENT
Alle har krav på at blive respekteret for den, de er
Alle tænker på B1973, før man tænker på sig selv
SOCIALE
B1973 er et naturligt samlingspunkt for alle
Det skal føles trygt og godt at være i B 1973
Det er de selvsamme værdier, som ligger til grund for de mange tilbud klubben i dag har implementeret, og som gør at B.73 Herlev, hele tiden finder nye målgrupper, der danner grobund for den store medlemstilvækst klubben har været igennem siden 1973.
”Vi har brugt tid på at beskrive værdierne, netop for at forklare ’prøv at høre, du kan opføre dig som du vil, så længe du er inde for værdisættet. Det er lidt et opgør med alt det her med, hvad man ikke må, vi vil hellere fokusere på, hvad man må i vores klub”, lyder det fra Bo Mondrup de Fries, der har været med på en meget stor del af rejsen.
Siden 2010 er medlemstallet fordoblet, og det giver klubben en udfordring, om end det er på en positiv baggrund.
Fremtidens udfordringer
”Vi er udfordret på kapaciteten, voldsomt udfordret”, understreger formanden og forsætter:
”Vi har kun de baner vi har, og det er svært at se, at vi skulle kunne få mere plads til baner, så vi er nødt til at tænke i, hvordan vi udnytter den plads, vi har bedst muligt.
Her er kunstgræsbaner bare en nødvendighed, og lige nu arbejder vi på at få bygget et ministadion, som kan være med til at løse de udfordringer vi kan have, når 60-70 børn træner samtidig på vores bane 1.
Samtidig håber vi, at vi lidt kan vise fremtiden med den her bane og give de små en oplevelse af at prøve at spille stadionfodbold.
Det betyder rigtig meget at vi får den her mulighed for yderligere træningskapacitet.”
Årstal |
Antal Medlemmer |
2010 |
437 |
2015 |
782 |
2019 |
955 |
Meget mere end fodbold
I B. 73 Herlev vil de gerne være et samlingssted, og til deres lørdagsbold var det, før coronaen ramte, heller ikke unormalt at se mellem 200-250 mennesker samlet, ikke kun om kampene, men om de mange aktiviteter, der er på dagen, da klubben er et mødested for børn, forældre, bedsteforældre og alt derimellem.
Og selvom Coronaen også har ramt B.73 Herlev, har klubben ikke glemt at hylde sine frivillige og den indsats de gør for at holde klubben kørende.
Senest med klubbens virtuelle prisuddeling, hvor udsendte ”reportere” var på tur med klubbens egne frivillighedspriser og alle kunne se med hjemmefra.
En prisuddeling som DBU Sjælland, til arrangør Stephanie Rindom Krag Wejrups store overraskelse, også deltog i, da hun blev overrasket med årets gepardpris. Den nyhed kan du læse lige her.
For trods pandemi og udfordringer på kapacitet, så vil B.73 Herlev forsat være en fodboldklub, hvor det handler om meget mere end fodbold.