Fodboldglæden lever i bedste velgående i DBU Sjællands M+65 række
I DBU Sjællands række for de mest rutinerede spillere, M+65, finder man fodboldglæde, venskabelige drillerier og en stor fokus på den sociale del af fodbolden og respekten for modstanderen
I 2020 lykkedes det DBU Sjælland, at oprette en række for M+65. En række som i flere år ikke havde eksisteret i DBU Sjælland.
Men efter en god dialog med flere klubber, og et opsøgende arbejde af DBU Sjællands projektkoordinator Søren Hørslev Nordtorp, blev det endeligt officielt sidste år, at DBU Sjælland kunne åbne op for en række for M+65 i DBU Sjælland-regi.
Men hvordan ser en kamp egentlig ud i denne aldersgruppe? Og hvad får de rutinerede herrer, til at dukke op en regnvåd formiddag, og begive sig ud i 2x30 minutters fysisk krævende kamp?
Det var nogle af de spørgsmål DBU Sjællands udsendte havde under armen, da GPS’en blev pejlet mod det navnkundige Elverroad i Herlev en regnvåd tirsdag formiddag kl. 11.00.
Lidt færre dybdeløb – men stadig masser af teknik
Dagens kamp står imellem holdsamarbejdet B1973 Herlev/Herlev IF/Hjorten og Stenløse BK.
I dagens anledning er de voksne herrer blevet enige om at afvikle kampen på B.1973 Herlevs lille kunstgræsbane, som er at finde lige op af klubhuset, men som rent banemåls-mæssigt er lidt bredere, men samtidig også lidt kortere end reglerne foreskriver.
Men da alternativet er en drivvåd, og blød, græsbane, bliver de to mandskaber sammen med dommeren hurtigt enige om at det passer bedre at spille på den drænede kunstgræs.
Humøret er højt fra starten, og selvom det er tydeligt at mængden af dybdeløb er reduceret efterhånden som alderen er blevet højere, så er det tekniske niveau højt, og der er ikke mange fejlafleveringer.
Selvfølgelig spiller de to hold for at vinde, men der bliver passet på hinanden, og de helt store syngende tacklinger er der skåret ned for.
Til gengæld er der plads til lidt små kommentarer, både om sine holdkammeraters spil, men også modstanderens. Og da en dybdebold bliver slået for langt i et angreb lyder det fra spilleren, som skulle have haft pasningen.
Vi har prøvet det før, det lykkedes i 89
Med slet skjult hentydning til at benene er blevet 30 år ældre og måske fået en lidt langsommere topfart med tiden.
Debut i en alder af 75
For Stenløse BK er der i dagens kamp debut til deres målmand, som aldrig i sit liv før har spillet en tællende turneringskamp. 75 år ung, får han derfor debut i sin første fodboldkamp om 3 point, et godt bevis på at fodbold ikke skeler til alder, men mest af alt til lyst og energi.
På Stenløse BK’s hold er de da også i alderspændet 65 – 85, når de mødes til træning i hverdagen.
Få frispark men mange mål
Da dagens dommer fløjter kampen af, efter 2x30 minutters spil på 5-mands banen, siger cifrene 6-2 i Stenløse BK’s favør, og frisparksstatistikken siger 2, et godt vidnesbyrd om at der bliver taget hensyn til hinanden.
Det er jo tanken at vi skal passe på hinanden og alle skal komme hele hjem Jan Mogensen spiller for B.1973/Herlev IF/Hjorten
Et skifte der gav mening
Jan Mogensen, bestyrelsesmedlem i B.1973 Herlev de sidste 25 år og spiller på klubsamarbejdet mellem B1973 Herlev/Herlev IF/Hjorten, samt tidligere medlem af bestyrelsen i turneringsudbyderen OBS49, er en af dem der har arbejdet på at få oprettet en M+65 turnering i DBU Sjælland regi.
- Det giver mere mening at flytte fodbolden over i DBU-systemet, der har vi flere hold, og kan dermed lave flere turneringer. Samtidig klarer I det hele, både med turneringsprogram og dommerpåsætning.
Fortæller Jan Mogensen om baggrunden for hvorfor han selv har arbejdet for at få flyttet al 'gammelmandsbolden', som tidligere har været drevet af OBS49, over i DBU Sjælland-regi.
M+65 har dog ikke været udbudt af OBS49, så her er tale om en nyoprettet turnering, men flere af holdene har tidligere været at finde i OBS49.
Samtidig er det en turnering som DBU Sjælland også er stolte over at kunne udbyde, og på den måde giver 2 og 2 i dette tilfælde +65.
Man skal holde sig i gang ellers så ruster maskineriet – både krop og sjæl
Som regnen tager til, og tøjet bliver mere og mere drivende vådt, kan man godt undre sig over hvorfor at dagens 13 spillere er taget ud at spille fodbold, fremfor at nyde varmen, og tørvejret, hjemme i sofaen med en god kop kaffe.
Spørger man Jan Mogensen er det lige til.
Det er farligt at sidde ned. Man skal holde sig i gang ellers så ruster maskineret, både krop og sjæl Jan Mogensen, spiller på klubsamarbejdet B1973 Herlev/Herlev IF/Hjorten
- Det er farligt at sidde ned. Man skal holde sig i gang ellers så ruster maskineret.
Jeg selv har spillet fodbold siden jeg startede på lagkageholdet i Bagsværd tilbage i 1950, så det er jo mange år siden. Men det er også det jeg synes er charmen ved det, at mange af os har spillet i mange år.
Men vi spiller jo kampe fordi det er hyggeligt at møde nogle andre, og mange har vi jo spillet imod i mange år. Og selvom kampene er blevet kortere, så er 3. halvleg blevet længere. Ikke fordi vi skal drikke os fulde og dumme, men fordi det er hyggeligt.
Og gang i maskineriet bliver der holdt.
Jan Mogensen selv spiller foruden på dagens hold, også op til flere gange om ugen fodbold på andre hold i B.1973 Herlev hvor der både er motionsfodbold, Fodbold Fitness og et FC Prostata hold foruden et Fodbold for hjertet hold.
Stenløse BK’s hold træner foruden kampe, hver mandag, og har derudover 4 faste arrangementer fordelt udover kalenderåret hvor holdet mødes til socialt samvær i klubben.
For det er i lige så høj grad det, hvis ikke mere, som M+65 rækken handler om, foruden mål og point.
Fodboldens fællesskab, det at være en del af et hold og samtidig komme ud og røre sig. For som Jan Mogensen siger inden han igen, indfinder sig under pavillonen hvor dagens kombattanter har sat hinanden i stævne over en kold.
Det er skægt at møde andre ældre Jan Mogensen - Spiller i klubsamarbejdet mellem B.1973 Herlev/Herlev IF/Hjorten