Pigefodbolden
Boomer
I det nordlige Odsherred
I 2021 har der været et indryk af piger i fodboldklubberne, Nykøbing IF og Rørvig IF, der alle oplever en positiv vækst af pigefodboldspillere
På nogle af de nordligste breddegrader i DBU Sjællands område, finder der en fantastisk succeshistorie sted med sit udspring i fodboldens verden.
Pigerne flokkes til fodboldklubberne, og i Nykøbing IF og Rørvig IF, ser de flere og flere piger på deres anlæg, og de tør nu drømme om lokale turneringer og mindre køreafstande for pigerne fra det nordlige Sjælland.
\\\\\
Et hold blev til flere hold
\\\\\
Jascha Iversen har været ungdomstræner i mere end 20 år i Rørvig IF, og pt. er han træner for klubbens U11-pigehold, hvor hans egen datter spiller på.
Et hold som også har affødt endnu et pigehold i klubben, et U9-pigehold, og dermed mønstrer klubben nu efterhånden lige så mange fodboldspillene piger som drenge.
- Indenfor de sidste 2 år har vi haft en stor udvikling på pigesiden i Rørvig IF, som har medført at U9 holdet opstod, da lillesøstrene til vores andet hold kom ned og så de store, og også ville spille fodbold.
Samme udvikling ser de også i Nykøbing IF, hvor det er René Erik Jensen der fungerer som cheftræner, dog med et team omkring sig, af både medtrænere men også ældre piger som træner de yngre.
Og hvor at Jascha Iversen, selv har en datter der spiller på holdet, var det i Nykøbing René Erik Jensens niece, der var at finde på holdet da han sagde ja til at tage tøjlerne.
Jeg fik det dårligt over de ikke havde nogen træner René Erik Jensen, Nykøbing IF
- Så tog vi en snak med forældrene og pigerne, og sagde vi gerne ville prøve at køre holdet videre, der var kun en 10-12 stykker, de var lige til et 8-mands hold, også gik vi i gang med det her, det er nok et par år siden nu.
Hør René Erik Jensen sætte ord på hvorfor han overtog holdet
Til tirsdagens træning på anlægget i Kongeengen, er der mere end 25 piger til U16-holdets træning, og i den nærliggende hal render 14 yngre piger rundt, trænet af nogle ældre piger.
En udvikling som i den grad har taget fart over de sidste 2 måneder, men som startede for 2 år siden, og særligt efter at René Erik Jensen og hans medtrænere blev enige om at dele den samlede pigegruppe de trænede før, som spændte fra 8 år til 15 år, op i 2 grupper, efter alder.
- Jeg kan huske i min første kamp der var vi 9 spillere til en 8:8 kamp i Roskilde, i 30 graders varme. Der var det faktisk ikke rigtig sjovt.
\\\\\
En samlende kraft
\\\\\
Hør Jascha Iversens ord om, det miljø de skaber i Rørvig
I Rørvig IF kommer pigerne på de to hold fra Rørvig by, men enkelte kommer også fra andre byer, og derfor ser Jascha Iversen også holdet som en samlende kraft, for pigerne i området i og omkring Rørvig.
- Når de er her, så er de bare fodboldpiger. Uanset hvilken skole de går på til hverdag, eller by de bor i, så kan de mødes her til fodbold.
Samtidig har Jascha Iversen også gjort det nemt for de fleste af pigerne, ved at lægge træningen kl. 15.30, så de kan komme direkte fra SFO over til træning. Og da de fleste af pigerne på holdet samtidig går på Rørvig Friskole, som ligger 20 meter på gåben fra træningsbanen, så kan det næsten ikke være nemmere at gå til fodbold i Rørvig IF.
I Nykøbing IF er det også lokale piger fra Nykøbing by, der udgør grundlaget for klubbens to grupper af piger. To grupper der lige nu udgør klubbens samlede pigeafdeling.
Senest har de dog modtaget en gruppe piger fra den nærliggende klub i Højby, der desværre måtte lukke deres pigehold ned. En overlevering, der skete efter alle kunstens regler, forklarer René Erik Jensen.
- Deres træner tog med dem herhen, for at ’aflevere’ dem, og det var helt sikkert en god måde at sikre pigerne forsatte med fodbolden på.
Dermed har Nykøbing IF’s hold, på samme måde som i Rørvig, også den samlende effekt på pigerne fra lokalområdet, som til dagligt ellers går i forskellige skoler, og bor i forskellige byer.
\\\\\
Hold ved
\\\\\
Både Jascha Iversen og René Erik Jensen er ikke i tvivl om at helt afgørende for fremgangen af pigefodboldspillere i de to klubber, er at man som træner/trænerteam holder ved.
- Det er noget med at holde ved og være vedvarende, og være meget struktureret, og gennemføre træningen uanset hvor mange man er.
Det kan René Erik Jensen nikke genkendende til.
- Jeg tror det er det med at holde ved, og samtidig have forældrene med i det, for der er helt sikkert gange hvor pigerne skal skubbes lidt afsted til træning af deres forældre.
Og holde ved, det har de to trænere gjort, lige siden de hver især blev en del af deres respektive pigeafdeling.
Som en afledt effekt af den vedholdenhed oplevede Jascha Iversen at da først, der var en gruppe piger at bygge op omkring, så begyndte rygterne at sprede sig om pigeholdet i Rørvig, og det er en af de helt store faktorer til klubbens positive fremgang.
René Erik Jensen ser også fremgangen som en effekt af at pigerne spreder ordet, og dermed får flere piger med.
De har det sjovt, det ved jeg René Erik Jensen, Nykøbing IF
Hvorfor pigerne så bliver ved med at komme, det kan være noget sværere at svare på, men her har René Erik Jensen også et bud, efter lidt betænkningstid.
- De har det sjovt, det ved jeg, og de har det godt indbyrdes.
To faktorer som er altafgørende når man, som i begge klubbers tilfælde, ønsker at skabe et fællesskab fra et relativt lille grundlag.
Jascha Iversen sætter også ord på vigtigheden af det sociale, og at der foruden en god træning, er fokus på at gruppen har det godt indbyrdes.
- Trivsel er vigtigt for os, og det skal altid være et trygt sted at være. Der er ikke så mange piger, så det er vigtigt at vi fastholder dem vi har.
I Nykøbing IF var det da også noget af det første man tog fat på, da det nuværende trænerteam overtog gruppen af piger, som på daværende tidspunkt talte en 10 stykker.
Julie Jensen, der er holdleder for gruppen af piger i Nykøbing IF, arrangerede som noget af det første en fælles overnatning i klubhuset med stort fokus på det sociale og hygge, og det er René Erik Jensen ikke i tvivl om også er en vigtig faktor, i klubbens fremgang på pigesiden.
\\\\\
Vis du vil det
\\\\\
Hør René Erik Jensen sætte ord på hvad det vigtigste er som træner
- Viser du at du gerne vil det, og at du synes det er sjovt selv, og gerne vil gå et ekstra skridt for det, så tror jeg egentlig det giver sig selv. Altså det tror jeg virkelig, at det gør. At du viser lidt engagement.
Ord som det også er helt tydeligt at René Erik Jensen efterlever i sin træning, hvor han sammen med sin medtræner, har lige dele begejstring og smil men også seriøsitet, i sin tilgang til pigerne.
I Jascha Iversen, og Rørvig IF’s tilfælde, har de også vist pigerne at de vil dem. Der har klubben nemlig indført, på foranledning af Jascha Iversen, at pigerne ved indmeldelse får en træningsdragt.
- Jeg har haft banket i bordet for at få en træningsdragt, fordi det giver noget samlingskraft.
Det giver en identitet at man er med på holdet, og der står navn på. Jeg tror faktisk også at det lokker lidt, at den følger med når man melder sig ind.
Og spørger man Jascha Iversen om den vigtigste kvalifikation for at blive pigetræner, så er svaret ligetil.
- Det vigtigste er faktisk at der er nogle trænere, der brænder for det.
En sætning han selv i den grad efterlever i sin tilgang til pigerne.
Hør Jascha Iversen sætte ord på en træners vigtigste egenskaber
\\\\\
Når et område vokser
\\\\\
Det særlige i denne historie er ikke kun at en enkelt klub oplever fremgang, men at flere klubber i samme geografiske område oplever fremgang samtidig.
En fremgang som også kan ses i andre klubber i Odsherred, ifølge Julie Jensen, holdleder på Nykøbing IF’s pigehold, og Klubrådgiver i DBU Sjælland, med blandt andet Odsherred som sit område.
Det er noget som glæder Jascha Iversen, at hele Odsherred, eller i hvert fald flere klubber i Odsherred oplever denne fremgang.
- Det giver rigtig meget hvis flere klubber har pigefodbold. For lige nu ligger vi jo og kører til Taastrup, Herlev, Hareskov og mange andre steder på Sjælland, og det gør vi også gerne, men vi gad godt at der var lidt hold tættere på.
Samtidig er Jascha Iversen heller ikke i tvivl om, at det bidrager til de enkelte klubbers vækst, at piger i et relativt begrænset geografisk område, begynder at spille fodbold og på den måde får flere piger med i klubberne, og dermed får pigefodbolden i området til at vokse.
- Det gør det meget sjovere for pigerne, når et område vokser, fordi de kender nogle andre piger gennem andre relationer Jascha Iversen, Nykøbing IF
René Erik Jensen er på linje med sin trænerkollega, om end han også er realistisk omkring det, og tvivler på at der kommer en dag hvor de kan nøjes med at køre ’kun’ 30 minutter til udebane-kampe
- Jeg ville da ønske at der kom en dag hvor, der ikke var så langt mellem holdene. Men jeg ved også at det nok ikke kommer til at ske. Men vores første 11:11 kamp med pigerne, som for øvrigt er det første 11-mands pigehold i Nykøbing IF’s historie mig bekendt, var i Svebølle og der er 45 min. kørsel, så kan vi nøjes med det er det rigtig godt.
Men en ting er køreafstandene en anden ting er inspirationen, muligheden for at lave træningskampe, eller sociale arrangementer på tværs af klubberne. Der er også meget at hente, udenfor banen, når et område vokser.
René Erik Jensen fortæller om denne del.
- Man kan helt sikkert bruge at klubber i et område vokser, og på den måde lave samarbejde på tværs af klubber.
Og selvom René Erik Jensens niece er et smut på efterskole, så fortsætter træneren, der for ikke længe siden, fik lov at stå på sidelinjen til sin første 11:11 kamp med pigerne, lidt endnu.
- Jeg bliver ved med at komme fordi jeg har fået et fint forhold til pigerne, og de virker som om de er glade for jeg kommer, så er det svært at slippe det igen.
Vi var ude og spille vores første kamp, og vi var hele høje bagefter, vi kunne stille et 11:11 hold. Selvom vi tabte, så var det bare en stor oplevelse.
Og forsætter fremgangen i Odsherred, så er der helt sikkert store oplevelser i vente, både for trænere, piger og forældre.