Det er netop frivilligheden, der er omdrejningspunktet i fortællingen om Huda Qurashi. For hvad skal der til for at unge vælger at bruge deres tid på at være frivillig og hjælpe andre mennesker? Det kan Huda Qurashi svare på, for hun gør det flere gange om ugen. Det med at være frivillig, spiller en stor rolle og er et centralt element i Hudas liv.

Det er fedt at være frivillig fordi man kan få lov til at gøre børn glade, man er med til at skabe fællesskaber Huda Qurashi, Nivå Kokkedal Fodboldklub
DSC 2634

- Der er nogle børn, der ikke har mulighed for eksempelvis at gå til fodbold, og det gør mig glad, at jeg kan få dem til at spille fodbold og komme herhen. Det er bare fedt at være frivillig, fordi alt skal ikke handle om at få penge, for nogle gange er det vigtigere at se, at folk har det godt og er glade, siger Huda Qurashi.

Huda Qurashi er ikke selv vokset op som en aktiv del af fodboldlivet, og hun har mest af alt dyrket fodbold på streetbanerne i lokalområdet. Men det skulle ikke sætte en stopper for, at andre unge piger fra lokalområdet i Nivå skulle have muligheden for at spille fodbold.

Der er ca. 3-4 kilometer fra boligområdet til NKF’s fodboldbaner, og det er ikke alle, der har mulighed for at tage denne tur til fodbold alene. Det er endnu engang her Huda Qurashi kommer ind i billedet. I en længere periode har hun frivilligt taget bussen med en håndfuld af de unge piger fra boligområdet til og fra træning. I mellemtiden brugte Huda Qurashi tiden på at lave sine gymnasielektier og vente på, at pigernes træning var færdig, så de sammen kunne tage bussen hjem igen.

Hvis det ikke havde været for Huda og hendes lyst til at tage bussen med pigerne, så tror jeg, at over halvdelen af pigerne ikke ville spille fodbold Osman Turan, børne- og ungekoordinator hos den boligsociale helhedsplan Nivå Kokkedal på Vej

Derfor er Huda en enorm stor grund til, at der er så mange piger fra området, der spiller fodbold i NKF.

Osman Turan fortsætter:

- Og det at pigerne kan genkende Huda fra lokalområdet, har en stor betydning for de vil spille fodbold. De har nemlig en at se op til i dagligdagen.

Skills Camp og øget selvtillid

Huda og ca. 20 andre unge fra området bliver i starten af 2020 en del af DBU Sjælland Skills Camp, der er en uddannelsescamp, som blandt andet kan indeholde DBU C1-trænerkurser.

Deltagelsen på denne camp bliver startskuddet til, at Huda Qurashi bliver en del af NKF’s trænerteam for U13 Pigerne. På Skills Campen er der fokus på at styrke de unges tro på egne evner, at lære om fællesskab og ansvar og ikke mindst øge selvtilliden hos de mange unge drenge og piger.

Men for Huda Qurashi handler det om meget mere end selvtillid og fællesskab, det handler nemlig om at kunne give glæde og lyst til fodbolden og udvikling af kompetencer videre til de unge piger i NKF.

DSC 2554

- Jeg håber bare, at de vil føle sig tilpas til træningerne, og at de synes at jeg er god for dem som træner. Og så håber jeg også at de er glade for at være til træningen og at har de har det godt. Og selvfølgelig også at de udvikler sig fodboldmæssigt, siger hun.

Huda Qurashis deltagelse på Skills Camp og hendes efterfølgende rolle som pigetræner i NKF smitter også af på, hvordan hun griber opgaver an i skolen. Til dagligt går hun på Espergærde Gymnasium, og især i gruppearbejdet er hun blevet bedre til at tage ansvar og uddelegere opgaver til andre gruppemedlemmer. Dette kan spores direkte tilbage til nogle af de værktøjer, som Huda og de andre unge har lært, ved at deltage i Skills Camp.

Kæmpe betydning for breddefodbolden

Ifølge Osman Turan har det en enorm stor betydning for breddefodbolden at have Huda Qurashi som frivillig fodboldtræner i NKF. Ikke nok med at NKF’s U13 pigehold er vokset i størrelse, så har Huda Qurashis kompetencer medvirket til at pigernes fodboldevner er blevet markant bedre.

- Jeg har i hvert fald kunne se på de piger jeg træner nu, at der er sket en meget stor udvikling fra da jeg kom til nu. Og det er både på det fodboldmæssige og sociale plan. Før sommerferien der gik det ikke så godt til deres kampe, men nu har vi spillet 3 kampe, og vi har vundet alle 3. Man kan se at de har udviklet sig, og at de er blevet bedre til at spille sammen, og at de har det godt sammen som hold.

DSC 2604

Resultatet af Hudas overskud og frivillige indsats kan blandt andet ses idet, at nogle af de piger som hun tidligere har fulgt til og fra træning er gået i hendes fodspor. De skal nemlig til selv at være frivillige ungtrænere i netop fodboldklubben. På den måde har Huda Qurashi fungeret som et forbillede og rollemodel for disse unge piger. De unge fra området kan spejle sig i og i lære af Huda, hendes gode humør og evner til at kunne tage ansvar og lede andre. På den måde kommer de unge væk boligområderne og ud i fodboldklubberne, hvor der en fælles organisation, der er med til at skabe struktur i de unges dagligdag.

Også de unge fodboldpiger er glade for at have en træner som Huda, der ikke kun er deres fodboldtræner, men også er klar på en krammer, en snak eller et grin med pigerne. Hun tager stadig frivilligt bussen til og fra træning med de piger, der ikke selv kan tage til træning eller hvis forældre ikke har muligheden for at følge deres piger til fodboldtræning i NKF.

Huda Qurashi er derfor et vigtigt forbillede for de unge drenge og piger, der bor i og omkring boligområderne i Nivå og Kokkedal.

Hudas, samt de andre ungtrænere i NKF, historie er et tydeligt bevis på, at frivillige ildsjæle ikke nødvendigvis bliver født ind i de danske fodboldklubber. Mille Louise Pedersen, ansvarlig for frivillighed og Skills Camp i DBU Sjælland

"...Det viser, at hvis vi kan klæde de frivillige godt på, ved at give dem en værktøjskasse med kompetencer, så kan vi forhåbentligt tiltrække endnu flere ildsjæle til de sjællandske fodboldklubber", siger Mille Louise Pedersen. 

Mille Louise Pedersen gør det desuden helt klart, at der ligger et godt og tæt samarbejde bag de gode resultater fra Skills Campen

”Nøglen til at kunne afvikle disse kompetencegivende camps, ligger ligeledes i det stærke samarbejde vi i DBU Sjælland har med blandt andet DIF, Get2Sport og de boligsociale helhedsplaner, i dette tilfælde Nivå Kokkedal På Vej (tidligere den boligsociale helhedsplan Nivå Nu red.)”, siger Mille Louise Pedersen.

Hun fremhæver i den forbindelse Nina Duschek, der er fritidsvejleder og Get2Sport medarbejder i Fredensborg Kommune, Osman Turan, børne- og ungekoordinator i Nivå Kokkedal På Vej og Tobias Cromwell, tidligere boligsocial medarbejder samme sted, som blandt andet har gjort et stort arbejde for at løfte projektet og ikke mindst for at få rekrutteret og fastholdt de unge som frivillige og rollemodeller.

Skills Campen var et samarbejde mellem DBU Sjælland, DIF Get2Sport, NKF, Nivå NU og Humlebæk BK, der stillede baner og medier til rådighed til afholdelsen af Skills Campen. Der er netop afviklet endnu en Skills Camp for en ny gruppe af unge i weekenden d. 25. og 26. september. Denne gang var det NKF selv, som lagde klub til og fik uddannet lige knap 30 unge fra kommunen. De unge, som gennemførte campen, har alle gennemført et DBU C1-trænerkursus, som både kan hjælpe dem med at få trænerjob i klubberne, men er også et bevis for, at man kan vedlægge sit CV til videre uddannelsesforløb. I uge 42 afholdes en Skills Camp med dommerspor, hvor unge i Kommunen får muligheden for at uddanne sig som dommere.