Det handler om at byde velkommen
I Ølstykke FC er børneafdelingen næsten doblet i størrelse på blot et enkelt år, men hvad kræver det af en klub at byde velkommen til så mange nye medlemmer? - Og hvad er hemmeligheden bag den store vækst?
4838 flere medlemmer i aldersgruppen 0-12 år
4838 flere medlemmer i aldersgruppen 0-12 år i DBU Sjællands fodboldklubber, eller en udvikling på 16.35%.
Så mange nye børnemedlemmer er der kommer i de sjællandske fodboldklubber, hvor der nu huserer hele 34.432 børnespillere, fordelt på 6.636 piger og 27.796 drenge.
En af de klubber, der er vokset mest på børnesiden, er i Ølstykke FC hvor de har budt velkommen til 154 nye medlemmer på blot et enkelt år, og det er noget der skaber glæde i den nordsjællandske klub.
Faktisk har væksten været så massiv, at klubbens børneafdeling er vokset med 40% fra medlemstallene 2020 til 2021.
Men hvad betyder det for en klub når en afdeling vokser så meget, hvad stiller det af krav til klubbens ledere, og hvordan er det at se ens store frivillige arbejde bære frugt.
DBU Sjælland fik en snak med tre af de mange mennesker, der står bag Ølstykke FC’s seneste succeshistorie.
2 ungdomsformænd og en formand
I Ølstykke FC har de valgt at dele ansvaret for ungdomsafdelingen ud på 2 ungdomsformænd med ansvar for henholdsvis pige- og drengesiden. De to formænd, Andreas Grieger-Bakbøl og Christian Wietz, har pr. automatik en plads i bestyrelsen, for at sikre en sammenhæng mellem bestyrelsen og ungdomsafdelingerne.
For enden af bestyrelsesbordet sidder, som i de fleste andre klubber en bestyrelsesformand, i Ølstykke FC hedder formanden Jakob Dietzer-Fog, og hvis nogle burde kunne sætte ord på den succes som Ølstykke FC pt. oplever på børnesiden, er det disse 3 mennesker.
Men historien om Ølstykke FC’s positive udvikling starter stort set lige inden Danmark lukker ned, som en følge af den udbredte corona-smitte i samfundet.
Der er et før og et efter
Andreas Grieger-Bakbøl, ungdomsfomand for pigeafdelingen i Ølstykke FC, starter interviewet med en grundlæggende præmis, som mange klubbers virkelighed de seneste år har været formet af.
Der er et før, og et efter corona Andreas Grieger-Bakbøl, ungdomsformand for pigeafdelingen i Ølstykke GV
- Før corona satte vi os i pigeafdelingen det mål at alle piger i Ølstykke skulle have prøvet at spille fodbold i Ølstykke FC. Vi ville rundt på skolerne, og daginstitutionerne og reklamere for klubben, men coronaen gjorde at det faldt lidt til jorden, tænkte vi.
Men til Andreas Grieger-Bakbøl og resten af Ølstykke FC store glæde, kunne de konstatere at selvom de havde oplevet et kæmpestort benspænd i planerne, så var der alligevel sået en masse frø. Som Andreas Grieger-Bakbøl siger.
- Men da vi åbnede op igen så stod de faktisk hernede og var klar, så vi havde sået nogle frø.
Og tallene taler her sit tydelige sprog. Ifølge DIF’s medlemstal for 2021, har Ølstykke FC budt velkommen til hele 64 nye piger i alderen 0-12 år, og det samlede medlemstal for piger i aldersgruppen udgør nu 116 medlemmer.
Danner basen
Christian Wietz, ungdomsformand for drengene I Ølstykke FC, har også kunnet konstatere en medlemsvækst efter corona-situationen, og særligt på de mindste, ser udviklingen positiv ud i Ølstykke FC.
- Der hvor vi primært mærker at vi er vokset, er på vores mindste hold, som skal danne basen for det som kommer senere hen. Det er vigtigt at få bygget basen op, så der er så mange som muligt af de små.
Det er også et faktum, der glæder formanden Jakob Dietzer-Fog, der siden 10. marts 2022, har siddet for bordenden i den lokale fodboldklub, for her er ambitionen klar.
Ambitionen er at have et hold i hver årgang, og det starter nedefra. Jakob Dietzer-Fog, Formand i Ølstykke FC
For i Ølstykke FC er det, det altoverskyggende mål, at tilbyde fodbold til så mange som muligt. Men Jakob Dietzer-Fog, og hans to udvalgsformænd, ved også at det kræver mange spillere, for at kunne opfylde ambitionen. Derfor er det også med stor glæde at de alle 3 kan konstatere den store tilgang i børneårgangene i klubben.
Andreas Grieger-Bakbøl eksempleficerer det med erfaringer fra sin egen tid i klubben.
- Vi startede op med 40 piger i årgang 0 og der er har nok været 80 piger igennem årgangen. I dag spiller 5 senior i klubben.
Et ordentligt velkommen, ungtrænere og krav til forældrene gør forskellen
Men de mange medlemmer kommer ikke af sig selv, det er der slet ingen tvivl om. Faktisk kræver det hårdt arbejde, mange frivillige timer og en stor indsats af alle omkring holdene.
Et værktøj Ølstykke FC kan se virker for dem, er et fokus på at byde både spillere og potentielle frivillige ordentligt velkommen når de sætter deres fødder i klubben første gang.
- Der skal være en velkomstminister, som tager imod de nye, både trænere og forældre. I starten starter velkomstministeren holdet op, og gør at de føler sig trygge. –Det er inspireret af pigeafdelingen i Ølstykke FC, fortæller Jakob Dietzer-Fog.
Denne rolle har Christian Wietz af flere omgange taget på sig, og hjulpet nye hold i gang, eller nye trænere. Men han lægger heller ikke skjul på, for forældrene til de nye, at de selv skal træde til.
- Jeg gør opmærksom på at vi har brug for flere forældre som hjælper, og med de helt nye at vi kun hjælper dem i gang i starten. Vi har f.eks. lige haft en situation hvor vi havde brug for flere trænere på en årgang, og der fortalte vi dem hvordan situationen var, og vi havde brug for flere.
Men når så man har sagt ja i Ølstykke FC, så er det vigtigt for klubben fra starten at signalere at man er en del af fællesskabet, og ens tid er meget værdsat, Jakob Dietzer-Fog forklarer.
- Når man starter som træner er der kontrakt og tøj, fra starten, det gør at man føler man bliver en del af en klub hvor der er styr på det, og i dag har vi faktisk ikke svært ved at få trænere for de yngste, for de føler sig velkomne fra starten af.
En sidste ting, som de tre peger på, der gør en forskel i Ølstykke FC er deres højt værdsatte ungtrænere.
Trænere som typisk selv spiller i Ølstykke, og har det til fælles at de aldersmæssigt er fra 12-18 år. Deres værdi er ifølge Andrea Grieger-Bakbøl enorm, og de gør en stor forskel når der skal hverves nye trænere.
- Der skal være voksne på holdet, men det er nemmere at sælge en trænerrolle når der er ungtrænere. Faktisk så gør ungtrænerne at vi kan tage imod så mange nye piger, ellers kunne vi ikke.
Og ligesom med de voksne forældre-trænere, så er Ølstykke FC ikke sen til at tilbyde ungtrænerne både tøj, men også uddannelse, så de kan blive endnu dygtigere, og samtidig se at klubben sætter stor pris på deres indsats. I samarbejde med Brøndby IF, som Ølstykke FC har indgået samarbejde med, så tilbydes ungtrænerne at tage en uddannelse, som klæder dem på til deres frivillige virke.
Hvad kræver det af klubben at tage imod så mange nye?
Stoltheden og glæden over at se så mange nye i klubben er ikke til at tage fejl af hos de tre herrer. Faktisk er det svært overhovedet at få dem til at finde et eneste hår i suppen, når det kommer til at modtage de mange nye spillere og dertilhørende forældre.
Jakob Dietzer-Fog fortæller med et smil på læben.
- Jeg elsker at gå på KlubOffice og se hvor mange nye medlemmer der skal godkendes, det er positivt og ikke en byrde. Samtidig er der jo mange der hjælper. Det kræver selvfølgelig mere administration når man tager mod så mange nye medlemmer, men det tager man gerne med.
Jeg synes at det har været en fed rejse, og jeg tænker slet ikke at det har været for hårdt med medlemstilgangen.
Christian Wietz fortæller også om glæden ved de lavpraktiske følgevirkninger af de mange nye medlemmer.
- Når man oplever medlemstilgangen, og man lige pludselig står og skal bruge flere bolde, så giver det en selvtilfredsstillelse, og det er fedt at have været med til.
Og selvom det kan være hårdt, og tager lang tid at skabe fundamentet der medfører sådan en vækst så er Andreas Grieger-Bakbøl heller ikke i tvivl om at det er det hele værd, når man går ned på banerne og møder de mange nye, og nuværende Ølstykke FC spillere.
- Det giver en YES følelse, det har været det hele værd, man kan have haft masser af diskussioner undervejs, men når så det lykkes så er det flueben ved det, og det hele værd.
Det er ingen hemmelighed at det også er op ad bakke, og det kræver noget. Du kan jo bare smutte når det bliver hårdt, men det giver omvendt en masse når det lykkes.
Og lykkes det må man sige det er i Ølstykke FC, hvor ambitionen om at tilbyde fodbold til alle årgange, aldrig har været tættere på at kunne sættes flueben ved end lige nu. Det betyder dog ikke at klubben hviler på laurbærrene, men står de tre formænds ord til troende, så giver det blot grobund for endnu større ambitioner, og positive vinde i fremtiden, hvor særligt fastholdelse, men også udvikling er på dagsordenen.