En børneudviklingstræners fornemmeste opgave er at sætte og sikre rammerne for kvalitet for alle fodboldbørn i klubben.

Den opgave løser børneudviklingstræneren primært ved at være en hjælper for klubbens børnetrænere. Det kan for eksempel være ved at give børnetrænerne

  • de rette pædagogiske redskaber
  • viden om forudsætninger for udvikling og læring
  • opmærksomhed på vedkommendes egen træneradfærd
  • viden om det gode fodboldmiljø til både kamp og træning

Derudover skal børneudviklingstræneren hjælpe trænerne med at forstå fodbold som et kaosspil, der skal løses af spilleren. Disse redskaber kan trænere også tilegne sig ved at tage en C-træneruddannelse, men med en børneudviklingstræner tilknyttet har I som klub en garant for, at trænerne støttes bedst muligt med de rigtige værktøjer i hverdagen.

 

Filmen ovenfor er et eksempel på, hvordan en børneudviklingstræner blandt andet kan arbejde. Her er der fokus på arbejdet på træningsbanen, hvor børneudviklingstræneren foreviser en træning og lærer fra sig om sin viden om god børnetræning før træningen og undervejs i træningen.

I andre tilfælde kan børneudviklingstrænerens arbejde se ud på en anden måde, for eksempel når vedkommende observerer en træning og giver feedback efterfølgende eller superviserer børnetrænerne, som står for holdet.

Udover de vigtige opgaver på banen, er der i de fleste tilfælde også sekundære opgaver udenfor banen for en børneudviklingstræner. Læs mere om rollen som børneudviklingstræner her.

 

Podcast: En børneudviklingstræners hverdag

I denne podcast kan du lytte til en samtale mellem Claus Frank-Nielsen og David Kiær Nielsen, der diskuterer forskellige elementer af en børneudviklingstræners hverdag. De taler blandt andet om mulighederne og udfordringerne i jobbet, og de har stort fokus på, hvor vigtigt det er, at man sikrer, at børneudviklingstræneren har tid til at udføre sin kerneopgave – nemlig at træne trænerne.

 

Vil I også gerne have en børneudviklingstræner i jeres klub?

Det kan meget vel være, at I kan finde en egnet børneudviklingstræner internt i jeres klub. Måske har I en dygtig børnetræner, der er interesseret i at hæve sig et niveau og træne børnetrænere i stedet for spillere? Kig gerne efter en person, der er dygtig til at skabe relationer og lære fra sig, og som også er interesseret i træneruddannelse.

Hvis I vil hyre en børneudviklingstræner, så vær tydelig omkring, hvordan I vil sikre rammerne for, hvordan hun eller han kan lykkes med at træne jeres trænere. Et godt råd til at finde en børneudviklingstræner er derfor først og fremmest at skabe rammerne, så I ved, hvad I gerne vil have vedkommende til at lave, hvor mange timer vedkommende skal arbejde pr. uge og om I har mulighed for at aflønne vedkommende.

Et af de vigtigste råd til at finde en børneudviklingstræner til jeres klub er, at I skal spørge potentielle personer direkte. Se det som et godt tilbud til personen og ikke som et problem, at I gerne vil finde en børneudviklingstræner. Spørg med udgangspunkt i, at personen er interesseret i jobbet, men respektér selvfølgelig altid et nej fra dem, I spørger.

Overvej også gerne følgende:

  1. Børneudviklingstræneren kan med fordel være en tidligere træner, som ikke længere vil være afhængig af et hold med kampe osv.
  2. Den kommende børneudviklingstræner må gerne være en person, som er et kendt ansigt i klubben - og gerne fra lokalområdet. En som er rummelig, imødekommende og har klubben i ”hjertet”
  3. En børneudviklingstræner er bestyrelsens ressourceperson på græsset, som både skal have interesse i udvikling af klubben og samtidig vise interesse for træneren og spillerne

 

Få hjælp af en børneklubrådgiver

Hvis I gerne vil gøre noget ekstra for at få et fedt børnefodboldmiljø i jeres klub, kan det være, at I skulle overveje at blive DBU Børneklub. Her indgår I en aftale med jeres lokalunion om at arbejde målrettet med jeres børnemiljø og til gengæld får I råd, vejledning og hjælp til at forbedre jeres børnefodboldmiljø og blandt andet tilknytte en børneudviklingstræner.

 

 

Støttet af Herrelandsholdet

Implementeringen af DBU’s børnestrategi er støttet af Herrelandsholdet gennem midler fra den landsholdsaftale, som DBU og Spillerforeningen har indgået. Det betyder rigtig meget for spillerne på landsholdet, at de kan være med til at give noget tilbage. Både til klubberne men i særdeleshed til dem, det hele handler om, nemlig børnene. Læs mere om aftalen med Herrelandsholdet her.