Når Oliver Kunst og holdkammeraterne gik på banen i U17/U19 Divisionen stod der altid en dommertrio klar. I dag – et par år senere – indtager Oliver Kunst selv rollen som dommer, med et ønske om at give noget tilbage til fodbolden.

Det er en sport jeg elsker, og derfor vil jeg gerne ud at give noget tilbage Oliver Kunst, fodbolddommer
DSC01495

- Det er en sport jeg elsker, og derfor vil jeg gerne ud at give noget tilbage. Jeg mener, at alle skal have lov til at komme ud at spille fodbold – og helst med hjælp fra en uddannet fodbolddommer, siger Oliver Kunst.

Søndag dømte 20-årige Oliver Kunst sin niende fodboldkamp mellem Boldklubben Bæk City og SIF Holbæk IF på kunstgræsset ved Tuse-hallerne. Og allerede nu mærker den unge dommer fra Regstrup, at han i høj grad kan trække på den disciplin og den taktiske forståelse, han lærte som ungdomsspiller i U17 og U19 Divisionen for Slagelse B&I og Hvidovre IF.

- Det spøjse er, at man jo tager den taktiske forståelse med ind på banen. Den hjælper mig til at forudsige nogle situationer og placere mig rigtigt efter det, siger Oliver Kunst og tilføjer med et smil.

- Når du er derinde midt i spillet, uden at være med, så ser du en masse ting, som du synes holdene burde rette, så det giver også et spændende nyt perspektiv på spillet, selvom man naturligvis holder sine gode justeringer for sig selv.

 

DSC04553

Klubben sendte spillerne på dommerkursus
Noget der derimod er kommet bag på Oliver Kunst, er mængden af brok og kække kommentarer han møder som dommer. Men fremfor at lade sig gå på af det, så enten overhører han det eller forsøger at gå i dialog med spillere og trænere.

- Jeg er nok en meget talende dommer, da jeg mener, at det er meget vigtigt, at man tager dialogen med spillerne om, hvorfor man dømmer som man gør, i stedet for at gå i forsvarsposition, siger Oliver Kunst.

Men æren for, at Oliver Kunst overhovedet dømmer fodbold tilfalder faktisk Hvidovre IF. Klubben valgte nemlig at sende sine 2. års U19 spillere på grunddommerkursus. Det handlede om at give spillerne en bedre forståelse for spillet og ikke mindst dommerens rolle. Og det er han glad for i dag, for han tvivler på, at han nogensinde selv havde taget initiativ til at tage en grunddommeruddannelse.

- Det tror jeg desværre ikke, fordi jeg havde travlt med lektier, fodbold og arbejde, så jeg havde nok ikke haft overskuddet til selv at tage initiativet, siger Oliver Kunst.

DSC01139
Jeg bliver trænet i at turde stå ved mine beslutninger og holdninger på banen Oliver Kunst, fodbolddommer

Ledertræning på banen
Lige nu arbejder Oliver Kunst fuldtid som mercher, hvor han laver udstillinger og sætter varer på plads. Efter sommerferien står den formentlig på en uddannelse indenfor værdikædeoptimering (Value Chain Management red.). Men han kan allerede nu mærke, at han har fået smag for den personlig udvikling, der følger med dommergerningen.

- Jeg bliver trænet i at turde stå ved mine beslutninger og holdninger på banen. Du er jo en slags leder på banen, og de evner du træner, kan bruges mange andre steder udenfor banen, siger Oliver Kunst og tilføjer.

DSC01575

- Jeg spiller selv seriefodbold, og det er ikke helt nok til at opretholde den fysiske form, som jeg gerne vil være i. Der er dommertjansen en rigtig god måde at komme ud at få rørt sig og hjælpe spillerne med at få afviklet kampen på en god måde. Og så er det desuden et godt økonomisk skattefrit supplement til hverdagen, selvom det naturligvis ikke skal være den drivende motivation, siger Oliver Kunst.

Som ungdomsspiller savnede han selv flere yngre dommere, og derfor håber han på, at endnu flere yngre dommere i fremtiden vil gribe fløjten og give ingen til fodbolden. For eksempel havde Oliver Kunst udvikler på i dagens kamp, og han er da også blevet motiveret af at se, hvad talentet kan drives til.

- Det kunne være sjovt at prøve at komme op at dømme på lidt højere niveau, så jeg tager en kamp ad gange, og så må vi se, siger han med et smil.

DSC01613