Dommerdrømme i Helsingør
”Jeg har fået mere selvtillid, efter jeg er blevet dommer”, fortæller Haben Tesfalem, der tog et dommerkursus som led i DBU Sjællands samarbejde med Helsingør Kommune.
Haben Tesfalem er 18 år og går til daglig på EUX. Han har en plan om at blive SOSU-assistent og på længere sigt fysioterapeut. Og så har han også en drøm om at blive fodbolddommer på højt niveau.
I mange år har Haben selv spillet fodbold i Helsingør IF, og en dag foreslog hans tidligere træner Rudolf Gottschalk, at han kunne komme med på et dommerkursus.
Dommerkurset fandt sted på en såkaldt Skills Camp, som er et weekendforløb for unge, hvor de for eksempel kan få et fodboldtrænerkursus eller – som i Habens tilfælde – et dommerkursus.
”Efter kurset fik jeg hurtigt dømt mine tre uddannelseskampe, og derefter har jeg været ret aktiv – jeg har dømt omkring 20 kampe på tre måneder”, fortæller Haben, der bor hjemme sammen med sine forældre og to søstre. Og der er god opbakning fra familien til hans dommergerning.
”De er glade for, at jeg er blevet dommer og støtter mig også i, at jeg kan udvikle mig. Og efter jeg har fået kørekort, får jeg tit lov til at låne bilen, når jeg skal ud at dømme”, siger han.
Haben mener, at et dommerkursus kan være en øjenåbner for fodboldspillere, der ellers er vant til at skælde ud på dommeren.
”Man kan hurtigt blive sur på dommeren i kampene, men hvis man selv uddanner sig som dommer og oplever den kritik man får, så får man en bedre vinkel på det at være dommer. Så det er bare om at få sig tilmeldt et dommerkursus”, siger han.
Udover at være Habens træner var Rudolf Gottschalk også underviser på dommerkurset på Skills Camp. Han har overværet mange af Habens kampe og giver ham gode råd til at blive endnu bedre.
”Jeg lægger mærke til, hvor konsekvent, han er – hvordan han løber. Om han er sikker i sine beslutninger. Om han er tæt nok på spillet”, fortæller Rudolf, der har stor ros til Habens vilje til at udvikle sig som dommer.
”Han er supergod til at tage imod konstruktiv kritik. Hvis jeg for eksempel giver ham et råd i pausen, så går han direkte ud og gør det i anden halvleg”, siger Rudolf.
Det har på mere end én måde været godt for Haben at blive dommer.
”Før var jeg mere den stille type, men nu kan jeg godt mærke, at jeg er vokset og siger lidt mere. Jeg har fået mere selvtillid, efter jeg er blevet dommer”, fortæller han.
Og drømmen er da også at komme til at dømme på et endnu højere niveau end ungdomskampe og serie 4, som Haben er indrangeret til nu.
”Jeg drømmer da om at rykke op og måske komme til at dømme i de helt høje rækker som for eksempel Superligaen”, siger han.
Det bliver spændende at følge ham fremover.
Om Skills Camp og velfærdsalliancen
Skills Camp er en af aktiviteterne i den såkaldte velfærdsalliance, et samarbejde mellem Helsingør Kommune, DBU og DBU Sjælland.
Velfærdsalliancen indeholder en række initiativer, der understøtter de lokale fodboldklubber i blandt andet at styrke pigefodbolden og introducere flere børn og unge for foreningsfællesskabet i fodboldklubberne.
En Skills Camp varer typisk en weekend, og her kan unge bliver uddannet til rollemodeller, dommere eller hjælpetrænere. Uddannelsesforløbet er særligt udviklet med henblik på at give de unge en introduktion til klubben, foreningslivet og trænerrollen, før de overvejer at tage træner- eller dommerrollen på sig.
Læs mere om velfærdsalliancen mellem Helsingør Kommune, DBU og DBU Sjælland