”Jeg har valgt at tage på trænerkursus, fordi jeg synes, det er fedt, at man kan kombinere sin fodbold med det at være træner i klubben”, fortæller Caroline Mikkelsen på 17 år.

Sammen med to andre træner hun U8-U11-pigerne i Gislinge Boldklub, og hun har valgt at bruge en søndag på at tage på det første af en række trænerkursuser, som DBU udbyder.

”Det, jeg forventer at få ud af kurset er, at jeg kan videregive det til pigerne, jeg træner. Og at jeg kan bruge nogle flere redskaber i træningerne”, fortæller Caroline.

Praktik på fodboldbanen

Efter en lille times tid i teorilokalet er det tid til at komme ud på banen til den første praktik. Et hold drenge agerer medier, som det kaldes. I første omgang skal Caroline og de andre deltagere observere instruktøren Carsten Ginnerup Jensen, mens han træner medierne.

Caroline bemærker, at instruktøren gør sig umage med at tale til børnene på deres niveau.

”Han fortæller, hvad de gør godt, og hvad de kan forbedre i deres sammenspil”, siger hun.

Fakta om trænerkurset

Kurset, som Caroline, deltog på, hedder UEFA C1 og er det første trin i træneruddannelsen, som udbydes af DBU. De 10 timers undervisning veksler mellem teori og praksis, og kurset gennemføres typisk på en dag eller to aftener.

Bliv klogere på UEFA C1-uddannelsen her.

Trænerkurset i Tølløse Boldklub var et fælles kursus på tværs af klubberne i Holbæk som led i samarbejdet mellem Holbæk Kommune og DBU Sjælland, den såkaldte velfærdsalliance.

Caroline og makkeren kommer selv i aktion

Efter endnu en omgang teori skal deltagerne selv prøve stå for træningen, og Caroline og hendes daglige træningsmakker Carsten har fået tjansen med at varme spillerne op.

”Jeg tror, det bliver supergodt, at man lige har set, hvordan andre gør det i forhold til, hvordan man selv normalt ville gøre det”, siger Caroline på vej hen til banen.

Caroline og Carsten vælger at varme spillerne op med en omgang halefanger, og de deler veste ud til drengene, som de sætter fast bag i bukserne som ”haler”.

Og så går jagten rundt for at fange hinandens haler, mens Caroline og Carsten guider og for eksempel opfordrer til at samarbejde, når der kun er en enkelt hurtig halebærende kammerat tilbage i legen.

Efter endt opvarmning får de to deltagere positiv feedback fra instruktøren, og så er det de næste træner-aspiranters tur til at få prøvet nogle af teknikkerne af.

Carolines tip: Tag gerne flere af sted på kursus sammen

”Jeg synes, det er superfedt”, lyder Carolines vurdering af kurset, og hun fortsætter:

”Man kommer ud og får noget mere viden til sine egne træninger derhjemme”.

Og så har hun et tip, hvis nogen skulle have lyst til at tage et trænerkursus:

”Jeg vil foreslå, at man tager flere med fra klubben, blandt andet nogen, man selv træner med, så man får nogle gode råd sammen. Og man kan snakke sammen om træningerne og hvad man skal forbedre”, siger hun.