Løsere rammer giver ungdomsspillere fodboldglæden tilbage
Det kneb med at få U19-drengene til at komme til træning i IF Frem Bjæverskov. Men efter at have indført princippet ”målrettet mangel på målrettethed” blomstrer årgangen nu og har over 32 spillere.
”Fra en trup, da de var U12, på 52 spillere, gik de til at være stort set ingen ved U17”, fortæller Jens Brøchner Jensen, der er sportslig koordinator i IF Frem Bjæverskov Fodbold.
Det ses i mange fodboldklubber, at spillerne får andre ting at tænke på i de sene teenage-år. Skole, arbejde, kæreste osv. er vigtigere – og så falder fodbold hurtigt ned på 5.-6. pladsen i de unges prioritering.
”Vi begyndte at tænke over, hvad der var galt. Vi tænkte: Der skal nok mere elitære forhold til, der skal være tøjvask. Der skal være træningstøj og mere kompetente trænere. Mere faste rammer, så skal de nok komme”, husker Jens Brøchner Jensen.
Vi aftalte nogle rammer med drengene. De fik træningstider og bolde – og vi tilbød sparring med hensyn til træning. Men ellers fik de lov at køre det selv. Jens Brøchner, sportslig koordinator i IF Frem Bjæverskov Fodbold
Nye tiltag hjalp kun kortvarigt
Idéen med at prøve at skabe mere elitære forhold til ungdomsårgangen hjalp kun korvarigt, og så smuldrede holdet igen - med lavt fremmøde til træning og kamp.
Derfor besluttede Jens og hans kolleger sig for at gå i en helt anden retning. Jens blev gjort opmærksom på den tidligere superligatræner Morten Bruuns artikel ”Målrettet mangel på målrettethed”, og den blev noget af en aha-oplevelse for trænerteamet i IF Frem Bjæverskov.
”Jeg blev ret inspireret af den artikel. Det går i bund og grund ud på at møde drengene, hvor de er”, forklarer Jens Brøchner Jensen.
Det handler simpelthen om at acceptere, at fodbold er langt nede på listen af de unges prioriteter, og derfor er man nødt til at stille færre krav til dem, hvis man ikke skal skræmme dem væk.
Vi har meget løse rammer og husker at gøre de ting, vi godt kan lide. Vi holder fester og hygger sammen i fritiden. Det skal ikke være så seriøst, det hele. Mads Brøchner, spiller på U19-holdet i IF Frem Bjæverskov Fodbold
Trænerteamet gik med til at prøve ideerne af
”Vi aftalte nogle rammer med drengene. De fik træningstider og bolde – og vi tilbød sparring med hensyn til træning. Men ellers fik de lov at køre det selv”, forklarer Jens Brøchner Jensen, der fortæller, at 7-8 spillere mødte op til træning de første par gange. Og så begyndte rygtet ellers at sprede sig om holdet, hvor der ikke blev stillet de store krav for at være med.
”Og nu har vi en glad trup på 32 spillere, som spiller noget ganske glimrende fodbold”, siger Jens Brøchner Jensen.
Jens’ søn Mads er en af de glade spillere. Han medgiver, at det er specielt at have et U19-hold uden en decideret træner.
”Vi har meget løse rammer og husker at gøre de ting, vi godt kan lide. Vi holder fester og hygger sammen i fritiden. Det skal ikke være så seriøst, det hele”, siger Mads Brøchner, der spiller på U19-holdet.
Også på pigesiden har IF Frem Bjæverskov taget konceptet til sig.
”Tankerne omkring det er taget med over på vores pigehold, så vi nu har et super velfungerende U18 pigehold”, fortæller Jens Brøchner Jensen.