”Når man bader sammen, så føler man sig også mere tryg”, lyder det fra 11-årige Karolina, der spiller fodbold i Vallensbæk IF. Hun og de andre spillere på holdet møder fast ind og klæder om sammen inden træning – og man bliver også og bader sammen bagefter.

Fodbold og fællesskab hører uløseligt sammen, og en stor del af det fælles samvær i forbindelse med træning og kampe foregår i omklædningsrummet. Men der er sket et skred i børn og unges lyst til at klæde om og bade sammen i forhold til for en generation siden. Det betyder, at mange møder op til træning omklædt, og de smutter også direkte hjem bagefter uden at klæde om og gå i bad med holdkammeraterne. Men altså ikke på U11-holdet i Vallensbæk, der er lykkedes med at vende stemningen.

”Vi tror på, at omklædning styrker fællesskabet, og vi synes, at det er vigtigt, at børn får et naturligt forhold til det at klæde om sammen med andre. Derfor har vi siden efterårsferien opfordret vores spillere til at klæde om sammen i forbindelse med træning og kampe”, fortæller Jette Kalum Sternberg, der er træner for U11-pigerne i Vallensbæk IF.

Vallensbæk VI39 U11 Piger Kvindelige Trænere 010 Trænerteamet i Vallensbæk IF har arbejdet målrettet mod at give U11-pigerne gode vaner omkring omklædning og badning.

Opfordringen har ikke stået alene – trænerteamet har samtidig indført nogle nye tiltag.

”Nogle børn kan være nervøse for, om der bliver taget billeder af dem i omklædningsrummet. Derfor har vi indført den regel, at telefonerne bliver i tasken”, siger Jette Kalum Sternberg.

Derudover er trænerteamet bevidst om, at indretningen og stemningen har betydning for lysten til at klæde om sammen.

”Indretningen af omklædningsrummene har vi ikke umiddelbart indflydelse på – især ikke, når vi spiller kamp på udebane – men vi forsøger at skabe en hyggelig stemning med vores badekuffert, der blandt andet indeholder fælles shampoo og balsam, en føntørrer og en højttaler, så pigerne kan spille noget god musik”, forklarer Jette.

Hun understreger, at det egentlig ikke er kufferten i sig selv, der har gjort en forskel, men det, at trænerteamet har sat fokus på den gode stemning i omklædningsrummet. Bare det, at nogen har opmærksomhed på en problemstilling og gør noget, kan skabe en ændring.

Så selv om det kan lyde banalt med noget fælles shampoo og et par andre ting, så har det faktisk gjort en væsentlig forskel. Stort set alle på holdet klæder om sammen og går i bad efter træning – også nye spillere.

”Når vi får nye spillere, så vil de gerne bare lige være med og sidde i omklædningsrummet i starten. Så går der et par gange, og så er de også med til at klæde om”, fortæller Jette og tilføjer, at indsatsen med at få spillerne til at klæde om sammen kun har været mulig takket være en engageret forældregruppe, der bakker op om fællesskabet og trænerteamet.

Ellen på 10 år sætter ord på stemningen i omklædningsrummet:

”Det er hyggeligt, når der er musik, og vi hygger os bare og taler om alle mulige mærkelige ting. Og nogle gange danser vi herinde, det er meget sjovt”, siger hun.

Badekuffert 1 Selve kufferten var en lillebrors aflagte Toy Story-kuffert, og indholdet har kostet nogle få hundrede kroner.

Inspiration til badekufferten
Skal jeres hold også have en badekuffert eller omklædningskuffert? Her kan I se, hvad Vallensbæk IF’s U11-piger har i kufferten – find selv på flere ting:

  • Føntørrer
  • Snacks, fx mandler
  • Ekstra håndklæde
  • Shampoo
  • Balsam
  • Shower gel
  • Skrubbecreme
  • Hovedbunds-børste
  • Bodylotion
  • Højttaler – og oplader

Læs også om Projekt Spejlven, der handler om kropsidealer og selvværd