Ukabuni IF
Fodbold og fællesskab
Sådan startede to teenagere
deres helt egen fodboldklub
Ukabuni IF er en helt ny fodboldklub i Roskilde, der er oprettet af de to teenagedrenge Sander og Virgil. Her får du historien om, hvordan og hvorfor de to drenge startede deres egen klub - og hvad deres drømme er for Ukabuni IF.
Jeg tror, det startede lidt som en joke en eller anden gang i skolen, at det kunne være sjovt at have en fodboldklub
Sådan fortæller 18-årige Sander Hegelund, der er næstformand i den helt nyoprettede fodboldklub Ukabuni IF, der hører til i Roskilde. Til daglig går han i 1.G på handelsgymnasiet - alligevel han og hans gode ven Virgil Raben sig for, at de ville skabe deres egen idrætsforening og fodboldklub. En fodboldklub, hvor det var det sociale og fællesskabet, som var i fokus.
Fællesskabet i fokus
Sanders jævnaldrende ven Virgil Raben går på Roskilde Gymnasium, også i 1.G. De to drenge begyndte at undersøge muligheden for at oprette en fodboldklub for omkring et år siden, fordi de ville gerne skabe en klub, hvor det handler om at have et fællesskab med vennerne – uanset om de har været fodboldspillere hele deres liv, eller om de aldrig har spillet andre steder end i skolegården.
”Det, vi jagtede, var den her frihed til at kunne have vores eget hold med vores eget klubnavn, logo og sådan nogle ting. Og det var der bare ikke mulighed for i de eksisterende klubber,” siger Sander, der ligesom Virgil er tidligere elitespiller, men nu altså har valgt at satse på egen fodboldklub, hvor det sociale er i centrum.
Processen med at blive godkendt som idrætsforening i Roskilde Kommune og dernæst blive medlem af DBU Sjælland har selvfølgelig kostet nogle timer med langhåret arbejde, som de selv kalder det. Men det har været det hele værd.
Det er jo fedt, at vi nu rent faktisk har en forening – en fodboldklub, som vi kan kalde vores Sander Hegelund, næstformand i Ukabuni IF
Medlemmer med forskellig erfaring
De 23 medlemmer i Ukabuni IF er en sjov blanding af tidligere elitefodboldspillere og folk, der aldrig har rørt en bold før eller været medlem af en klub før. De har dog alle sammen det tilfælles, at de er 17-18 år og at de bare gerne vil spille noget fodbold med deres gode venner.
Som formand i en nyopstartet fodboldklub er der da også mange ting, som man skal forholde sig til.
”Jeg var oppe med en af mine bedste venner for at købe hans første par fodboldstøvler. Han anede ikke, hvor han skulle gå hen, eller hvad han skulle kigge efter. Så vi har formået at få nogen med, som nok aldrig ellers ville have spillet fodbold – ved at skabe et miljø, hvor det ikke kun er fodbold, der er fokus, men lige så meget det sociale,” siger Virgil Raben.
Administrativt arbejde er også en del af det at have en klub
Ud over arbejdet med selve træningen og kampene, er der også alt det administrative og organisatoriske ved at drive en idrætsforening. Blandt andet tog Virgil og Sander med til DBU Sjællands delegeretmøde i februar.
”Det var superspændende – vi fik mødt en masse spændende personer,” siger Sander.
”Vi var jo med længder de yngste, så der var et andet fokus på os. Vi snakkede med DBU Sjællands direktør, formand og næstformand, som alle sammen også viste interesse i det, vi laver. Og som også syntes, det var fedt, at der skete noget anderledes og kom noget forandring i DBU,” fortæller Virgil.
Spændende træningskampe inden sæsonstart
Indtil videre har klubben ét hold, som i forårssæsonen skal spille i U19-mesterrækken, når turneringen starter. Virgil, Sander og de andre har derfor forberedt sig på sæsonen ved at spille en række træningskampe mod lokale hold, og det er blevet til tre sejre og en enkelt uafgjort kamp.
Sidstnævnte var mod KFUM's Boldklub Roskilde – klart det bedste hold, som Ukabuni har mødt.
”Vi kommer bagud relativt hurtigt i kampen. Til gengæld svarer vi ret godt igen med et af de bedste mål, der er scoret i Ukabunis historie – et utroligt langskud fra vores holdkammerat Asbjørn. Så går det lidt ned ad bakke herfra, og vi kommer faktisk bagud hele 3-1,” fortæller Sander.
”Og så stepper næstformanden op,” indskyder Virgil.
”Ja, jeg får en heldig chance og skyder den i mål til 3-2. Og det giver os lidt blod på tanden, tror jeg. Og så begynder folk ligesom at tro på det igen. Virgil lægger en utrolig flot dybdebold til mig, som jeg så også får lagt i kassen. Det ender så 3-3, men 3-3 er bedre end et nederlag,” siger Sander, som hæfter sig ved, at Ukabuni IF i skrivende stund stadig er ubesejret.
Ukabuni IF og fremtiden
Fremtiden for Ukabuni IF byder måske på et hold mere – drengene har nemlig nogle veninder, der godt kunne være interesseret i at gå til fodbold.
”Vi arbejder på måske at få et kvindehold. Det ville være et stort skridt, hvis vi kunne formå at samle 25 drenge og 25 piger i den alder, som vi er i, i en idrætsforening. Det ville være jo helt exceptionelt”, siger Virgil.
Klubben er derudover meget aktiv på de sociale medier og kan følges på Instagram på @ukabuni_if