Det var egentlig ikke meningen, at Jakob Koed skulle gøre karriere indenfor fodboldens verden.
Han har ikke spillet klubfodbold siden barndommen, men han er motiveret af at gøre en forskel, der hvor han kan. Så da hans døtre tilbage i 2005 og 2007 begyndte at spille fodbold i Borup IF, så blev det også første skridt ind i fodboldens verden for Jakob Koed.

”Nogle gange kan det være surt at sidde i møde efter møde, og så er det rart at komme ud at tale med trænere, dommere og andre frivillige, fordi det er der, hvor man faktisk mærker, at fodbold er en del af noget større, fordi fodbold betyder så uendeligt meget for mange”, siger Jakob Koed og tilføjer:

”Derfor mener jeg også, at vi har et meget større samfundsansvar, end vi nok er bevidste om, fordi vi er med til at præge en så stor del af de fremtidige generationer”, siger Jakob Koed.    

Endnu flere skal med i fodboldens fællesskaber

Døtrenes indmeldelse i Borup IF blev også starten på Jakob Koeds frivillige engagement i klubben, hvor han både var træner, leder og til sidst formand gennem 10 år. Et arbejde han dog måtte sætte på pause, da det sideløbende engagement i DBU Sjælland også voksede.  

Jakob Koed blev medlem af DBU Sjællands ungdomsudvalg i 2007 og blev syv år senere valgt ind i bestyrelsen. Han har desuden været aktiv fodbolddommer i 12 år. Temaer som de frivilliges vilkår, respekten for frivilligt arbejde, ungdomsfodbold, dommerområdet og futsal er nogle af de hjertesager, der har tegnet Jakob Koeds virke for dansk og sjællandsk fodbold.

”Min ambition for fodbolden er, at vi skaber en endnu stærkere idræt og nogle endnu stærkere klubber, små som store, så der er plads og rummelighed til endnu flere, fordi jeg ønsker, at endnu flere bliver en del af fodboldens stærke fællesskaber”, siger Jakob Koed.  

Min ambition for fodbolden er, at vi skaber en endnu stærkere idræt og nogle endnu stærkere klubber, små som store, så der er plads og rummelighed til endnu flere, fordi jeg ønsker, at endnu flere bliver en del af fodboldens stærke fællesskaber. Jakob Koed, formand for DBU Sjælland
Underskriftsseance Herlev 060923 008 Velfærdsalliancer skal få flere med i fodboldens fællesskaber. Fotoet her er fra underskriften af velfærdsalliancen med Herlev Kommune. I midten ses borgmester Thomas Gyldal Petersen og til højre DBU's formand Jesper Møller.

Det gør ham særligt glad, når han oplever, at det går op for frivillige, hvad deres indsats betyder: 

”For mig går det op i en højere enhed, når jeg ser smilet fra deltagerne ved det årlige Special Olympics Specialskolestævne i Brøndby, hører deltagerne i Fodbold for Fremtiden fortælle, at fodboldtræning og fællesskab har hjulpet dem i uddannelse eller job. Og når en træner fortæller, hvordan de har fået et børnehold til at fungere. Det rammer noget i mig, når jeg kan se på trænere og ledere, at det pludselig går op for dem, hvor stor en forskel, de faktisk gør i nogle andre menneskers liv”, siger Jakob Koed.

Årets Fodboldklub 2023 Skælskør Boldklub 025 Som en del af en travl uge kunne Jakob Koed den 11. november overrække prisen som årets fodboldklub til Skælskør B&I's formand Steffen Mikkelsen.

En uge i fodboldens tjeneste

Jakob Koeds liste over poster i fodboldens verden er lang. Blandt andet er han formand for DBU’s Ungdomsudvalg, Breddefutsaludvalg og næstformand for DBU Bredde. Senest er det også blevet til en international post i UEFA’s Futsal and Beach Soccer Committee. Men hvordan ser en fodboldpolitikers hverdag ud? Jakob Koed fortæller om den seneste uge i fodboldens tjeneste:

Lørdag: Overrækkelse af prisen som årets fodboldklub til Skælskør B&I, sammen med Slagelses borgmester Knud Vincents. Jeg elsker at glæde og anerkende andre, så det nyder jeg virkelig.
Søndag: Webmøde.
Mandag: Formandslounge med nogle fantastisk dejlige mennesker i Tuse Næs, hvor vi både talte om udfordringer, og alt det der går godt for klubberne i deres område, og så toppet op med stegt flæsk og persillesovs.
Tirsdag: I Odense til møde i DBU Bredde.
Onsdag morgen: Møde med lokalunionernes formænd og vores repræsentanter i DBU’s bestyrelse.
Onsdag aften: Fly til Genève for at deltage i møde i UEFA.
Torsdag formiddag: Møde i Nyon med UEFA’s Futsal and Beach Soccer Committee.
Torsdag eftermiddag: Webmøde fra lufthavnen i Genève på vegne af Ungdomsudvalget og flyvetur hjem.
Fredag aften: Direkte fra mit arbejde til landskamp i Parken, hvor jeg er sammen med andre lokalunioners formænd, politikere og bl.a. DIF’s formand. Her repræsenterer jeg DBU Sjællands interesser. Den røde tråd gennem alt det hele er, at det skal være til gavn for sjællandsk og dansk fodbold og futsal.

DEL23 098 Jakob Koed nyder især at hædre og anerkende frivillige for deres indsats. Her ses Hans Erik Hansen fra Terslev G&IF, der modtog Erik Asmunds Rejselegat i 2023.

Tæt på klubberne

Allerede ved sin tiltræden i 2018 gjorde Jakob Koed det klart, at han som formand ønskede at skabe et tidssvarende udbud i organisationens services gennem tæt dialog med de frivillige i klubberne. Derfor prioriterer han også at være til stede ude i klubberne til både de formelle arrangementer og til de mere uformelle netværksmøder, når det tidsmæssigt kan lade sig gøre ved siden af et fuldtidsjob.

”Jeg mener, at hvis man skal stå i spidsen for noget, så skal man bevare fødderne solidt plantet i mulden, og for at gøre det, så bliver man nødt til at komme ud i klubberne i hele det område, som man repræsenterer. Det mener jeg er vigtigt, når man har med et så diverst område at gøre som Sjælland, hvor vi skal kunne rumme de forskelligheder, udfordringer og muligheder, der er i området”, siger Jakob Koed.  

DSC 7052 3 Jakob Koed til et delegeretmøde i DBU Sjælland.

Sans for detaljen

Jakob Koed er kendt for sin sans for detaljen og for at være vidende og velforberedt. Han tror på dialogen og på vigtigheden af gode relationer med samarbejdspartnere. Oprindeligt er Jakob Koed uddannet indenfor den grafiske branche, hvor han gennem en lang karriere har bestredet mange forskellige funktioner og en lang række lederposter.

Jakob Koed er født og opvokset i København. Men i mere end 30 år har han og hustruen Tanja haft fast base i Borup på Midtsjælland, og derfor var der heller ikke nogen tvivl, da Jakob Koed blev spurgt om, hvor han ønskede at holde sin reception. Det skulle naturligvis være i Jakob Koeds egen fodboldklub Borup IF.

DBU Sjælland markerer Jakob Koeds fødselsdag med en reception i Borup IF:

Mandag den 27. november
Kl. 14.00-17.30
Borup IF
Hovedgaden 65, 4100 Borup