Cerebral parese – ingen hindring for at spille fodbold
I Brøndbyernes IF er der nu et tilbud til folk med CP om at gå til fodbold. De tre ildsjæle Glenn, Mads og Peter har nemlig startet et hold i klubben for folk med cerebral parese, der tidligere blev kaldt spastiske lammelser.
”Vi vil gerne give folk den glæde, som vi har fået ved at springe ud i det. Og at komme ud og prøve noget nyt og åbne vores egne grænser for, hvad vi kan, og hvad vi ikke kan”, siger Glenn Sambleben, der er træner og spiller på et hold i Brøndbyernes IF for folk med cerebral parese (CP).
På denne lune tirsdag aften er omkring 15 spillere dukket op til træning på Brøndbyernes IF’s baner. For en udenforstående kan man blive i tvivl om det i virkeligheden er et helt almindeligt bredde-fodboldhold, der træner. Men ved nærmere eftersyn kan man se, at flere af spillerne har lidt problemer med motorikken. Det forhindrer dem dog ikke i at give alt, hvad de har på banen.
Udfordringen for sportsglade personer med CP
Folk med CP kan have lige så stor lyst til at dyrke idræt som alle andre, men det kan være svært for dem at følge med på et ”normalt” hold. Derfor er folk med CP ofte henvist til idrætstilbud, der skal rumme et stort spektrum af handicaps.
”Nogle af os har spillet sammen med udviklingshæmmede, autister, ADHD’ere. Men vi har savnet fællesskabet – at man har noget sammen”, forklarer Peter Hansen, der også er både træner og spiller på holdet.
Sammen med en tredje ven, Mads Tofte, gik Glenn og Peter med tanker om at starte et fodboldhold op, specielt for folk med CP. Deres ide var, at når folk har de samme udfordringer, kunne holdet blive mere velfungerende – både sportsligt og socialt – end på et hold for folk med alle mulige forskellige fysiske og mentale handicaps.
Brøndbyernes IF tog imod med åbne arme
De tre venner tog kontakt til Brøndbyernes IF for at høre, om klubben ville være med til at starte et CP-hold op, og det sagde klubben selvfølgelig ja til med det samme.
”De var hjertelig velkomne. Så kom de i gang, og nu kører det. De er her på samme betingelser som alle andre hold i klubben. De stiller selv med frivillige, som indgår i vores frivillig-korps, som får de samme rettigheder som alle andre frivillige i klubben. Så de er fra dag 1 blevet en integreret del af klubben”, siger Sten Lerche, der er næstformand i Brøndbyernes IF.
Kører fra hele Sjælland for at træne
Der er nu typisk mere end 10 spillere til træning hver gang, og de kommer kørende fra store dele af Sjælland for at være med. De fleste på holdet er i 20’erne og 30’erne – den yngste er 15 år. Den store aldersspredning er ikke noget problem, fortæller holdleder og målmand Mads Tofte.
”Jeg synes egentlig, at det fungerer superfint, at der både er nogle ældre herrer som os tre og så nogle af de lidt yngre, der måske ikke kender så meget til det. Eller som står i den situation, at de ikke kan følge med deres ’normale’ venner på deres ’raske’ hold”, forklarer han.
Gode råd uden for fodboldbanen
Med en baggrund som pædagog falder det naturligt for Mads at tage sig lidt ekstra af de yngre spillere og tale med dem om, hvilke udfordringer, de har.
”Det kan for eksempel være svært for nogle af de unge at finde ud af, hvad de skal efter folkeskolen. Så kan vi komme med nogle af de erfaringer, vi selv har haft. Og vi kan give forældrene nogle gode råd, fordi vi kan sætte os ind i deres søn eller datters situation på en måde, som de ikke selv kan”, forklarer han.
Cerebral Parese (CP)
Cerebral Parese er et handicap, der skyldes en skade i hjernen, som for eksempel kan opstå under fødslen.
Før i tiden blev det kaldt spastiske lammelser, men i dag bruger man altså betegnelsen cerebral parese (CP).
Skaderne kan være medfødte, som i Mads’ og Peters tilfælde, eller de kan være opstået i forbindelse med en ulykke, som i Glenns tilfælde.
CP kan vise sig som for eksempel stramme muskler, ufrivillige bevægelser og nedsat motorik.
Omkring 10.000 danskere lever med forskellige grader af CP.
Mangfoldighed er positivt for klubben
Næstformand Sten Lerche er glad for, at de tre venner valgte Brøndbyernes IF til deres hold. I hans optik er mangfoldighed sundt for klubben, om det så handler om køn, etnicitet, handicap eller andet.
”Man skal ikke være bange, som forening, for at åbne sine døre. Det kræver principielt bare, at man behandler dem ligesom alle andre og ikke tror, at det er en belastning. Tværtimod, så giver de meget til foreningen”, mener han.
Mads kommer med en opfordring på falderebet til folk med CP, der kunne have lyst til at prøve at spille fodbold:
”Skriv eller ring til en af os tre og hør, hvad det er – om det er noget for dig. Kom ud og prøv det”.
Om holdet BIF-CP Fodbold
Holdet er for drenge/mænd og piger/kvinder med let spasticitet fra 15 år og opefter.
Der trænes tirsdage og torsdage kl. 19.30-21.15 på Brøndbyernes IF’s baner.
Læs mere om holdet og find kontaktoplysninger på Facebooksiden ”BIF-CP Fodbold”.