”Hvis man interesserer sig for at være en god fodbolddommer og bliver ved med at forbedre sig selv, så kan man ikke undgå at blive en bedre leder.” 

Sådan lyder det fra Morten Kornbech Larsen, der er fodbolddommer i DBU Sjælland. Derudover står han i spidsen for Bagsværd Lakrids, der har omkring 80 ansatte og sælger håndlavet lakrids til mere end 800 butikker i ind- og udland. 

De to roller – dommer og direktør – minder faktisk ret meget om hinanden, mener han. 

”Det er beslutninger, der skal tages, og mennesker, der skal ledes på forskellige måder, afhængigt af, hvem du er”, forklarer Morten Kornbech Larsen. 

Typisk skal de beslutninger tages på ret kort tid. Som fodbolddommer står man nemlig konstant over for to modsatrettede interesser. 

”Hvis jeg står og snakker med en spiller i 40 sekunder, så er det al for lang tid. Man skal være lynhurtig til at identificere problemet og forklare, hvad der er op og ned. Det, at man skal gøre det på kort tid, tvinger al bullshit væk. Og så er vi videre”, smiler Morten, der synes, det er særligt sjovt at dømme kampe, hvor der er meget på spil. 

Morten Kornbech Screenshots 05 (1)
Morten Kornbech 004 (1)

Sjovt, når der er tænding i kampene

”Det kan for eksempel være, hvis det er sidst på sæsonen og to hold spiller om oprykning. Så kan der være meget høj tænding. De vil gøre hvad som helst for at vinde – også nogle ting, der skal straffes. Den slags kampe var selvfølgelig svære at håndtere, dengang jeg startede som dommer som 15-årig. Men nu kan jeg godt lide det. Nu synes jeg det er naturligt – og jeg er glad for at have den rolle”, siger Morten. 

Han understreger, at han altid starter på en frisk, selv hvis han har dømt et af holdene før. 

”Det gælder om at se situationerne så rent, som man kan. Hver kamp er forskellig, og der er ikke noget med, at nogen har noget ’i banken’ for en svinestreg, de lavede for et halvt år siden”, siger Morten, der tydeligvis har fodbold som en væsentlig del af sin ledelsesfilosofi. 

”Når jeg ser, at nogen arbejder hårdt sammen og kæmper – det bifalder jeg. At gå op i det, og være til stede, og kæmpe alt, hvad man kan og efterlade alt, hvad man har, ude på banen. Det er det samme i en virksomhed”, siger han. 

Bliv dommer – og bliv en bedre leder

Har Mortens historie inspireret dig? Så kan du også blive fodbolddommer og få en lederuddannelse, som giver dig færdigheder, der efterspørges i erhvervslivet. 

Som fodbolddommer opnår du kompetencer og erfaringer, som kan styrke dit cv og bruges i forbindelse med studier og i din civile karriere. 

Du bliver en del af den samlede fodboldfamilie med relationer til spillere, trænere, andre dommere, ledere og klubber.  

Holdsport er vigtigt for arbejdsstyrken

Ifølge Morten er fodbold den største kulturbærende institution i Danmark, næst efter folkeskolen. For gennem holdsport lærer man nogle ting, der er væsentlige for hele samfundet. 

”Det er vigtigt på arbejdspladser, at man har nok medarbejdere, der for eksempel har sunget i kor, spillet fodbold eller været i militæret – så man har mere af den kultur, hvor man kan tale direkte til hinanden og hvor man er på hold sammen”, siger han.