Normalt tænker man på musik, når man hører ordet festival. Men hvis fodboldinteresserede børn anno 2024 forbinder festivaler med fodbold, er det til at forstå.

I det forgangne år er der nemlig blevet rullet fodboldfestivaler ud over hele landet som en del af DBU Børnefodbolds arbejde på nationalt plan.

For fodbold er ikke bare fodbold. Sporten er i konstant udvikling, og i DBU og DBU Lokalunioner tænkes der dag ind og dag ud i at levere flere og bedre kampoplevelser til de danske børnespillere. Det er fodboldfestivalerne med til at bidrage til.

Festivalerne er grundlæggende et kamptilbud. Altså skal der indgå kampaktiviteter ved alle DBU’s fodboldfestivaler. Men begrebet kamp kan godt twistes lidt og udfordre den traditionelle udgave af fodboldspillet. Der tænkes i nye formater og forløb og i at give børnene nogle anderledes oplevelser, end de er vant til.

Håbet er samtidig, at aktiviteterne på festivalerne kan fungere som inspirationskilde for trænere og forældre.

”Skudøvelserne er supergode, og de små spil er virkelig sjove. Det er lidt blandet, men jeg tror, formatet har et stort potentiale, selvom nogle af børnene virker lidt overraskede over, hvad de er kommet til. Det er også vigtigt at nævne, at det er en fantastisk inspiration for os trænere, som får nye træningsøvelser med hjem,” lyder det fra Jakob, der er træner i Brønshøj BK, da DBU København talte med ham i forbindelse med 'Legende Festival'.

”Jeg kan rigtig godt lide idéen med sjove og simple øvelser, der er nemme at sætte op og tage med hjem til klubben. Det er også et plus med et setup, hvor vi mødes, spiller og leger fodbold. Der er en form for konkurrence, men den handler mere om at udfordre sig selv end om at vinde over modstanderen. Det kan jeg rigtig godt lide, for den traditionelle konkurrence i kampene skal vi nok få rigeligt af senere," forklarer Morten Stokholm, der både fungerer som Børneudviklingstræner i BK Hellas og er medlem af DBU Københavns børneudvalg.

Det handler mindre om niveau og mere om fælles fodboldoplevelser Kristian, træner i Dragør BK.

Nye navne på festivalprogrammet

DBU lokalunioner har gennemført en masse forskellige events. De unge fodboldspillere er på tværs af landet blandt andet blevet budt på følgende initiativer, hvor hensigten har været at levere en sjov og anderledes fodboldoplevelse:

  • FestLigeval eller trafiklysstævne, der har til formål at give trænerne værktøjer til at sikre mere lige kampe.
  • Målfest, hvor formålet er, at flere forskellige spillere oplever at score et mål
  • Skift-plads festival, som bl.a. lader spillerne stifte bekendtskab med at spille nye positioner på banen
  • Fodboldfestival for piger, der har til formål at skabe en dag på pigernes præmisser.
  • Horst Wein-stævner, hvor spillere og trænere prøver kræfter med en alternativ udgave af en fodboldkamp.
  • DBU 3-bold festival, der giver spillerne unikke oplevelser.
  • Silent-stævner, hvor spillerne ikke får tilråb fra voksne på sidelinjen.
  • Queens Cup, hvor nye fodboldspillere kan få en god og tryg oplevelse med kampmiljøet.
  • Senest er der i efteråret også lanceret et såkaldt AirPitch-stævne, som afvikles på ti oppustelige baner.

Fodboldfestivalerne er også en del af projektet En Del Af Holdet, hvor børn med særlige udfordringer får gode oplevelser med at spille fodbold.

Som et led i DBU’s børnestrategi vil der således også løbende dukke nye kamptilbud op over hele landet.

”Det handler mindre om niveau og mere om fælles fodboldoplevelser og inspiration til nye, sjove øvelser. Mit eneste opmærksomhedspunkt er, at nogle af øvelserne er lidt stillestående, så jeg tror, det er vigtigt, at festivalerne ikke placeres for sent på året, for så bliver det for koldt for børnene,” lyder vurderingen fra Kristian, der er træner i Dragør BK.

Nye spilleregler i børnefodbold

Som med festivalerne har intentionen bag nye spilleregler i børnefodbolden også været at give alle børnespillere en bedre kampoplevelse.

Spillereglerne for udendørs børnefodbold blev vedtaget i alle lokalunioner i foråret 2023, og disse blev implementeret fra efterårssæsonen samme år. Og generelt har der været positive tilbagemeldinger fra lokalunionerne omkring de nye regler.

I marts 2024 afholdt DBU Børnefodbold et statusmøde på de nye spilleregler med de stævne- og turneringsansvarlige fra lokalunionerne. Her blev der efter forslag fra DBU Børnefodbold besluttet at implementere et par småjusteringer. Herunder at hjørnespark (inddribling eller indspark) i 5v5 skal tages fra hjørnet (i stedet for mellem hjørnet og målfeltet) samt en præcisering om, at det ikke er tilladt at score direkte på indspark og indkast fra sidelinjen.

Spillereglerne i børnefodbolden rummer også en række anvisninger, der kan være med til at skabe et godt kampmiljø. Det drejer sig bl.a. om gode råd til kamplederen, afvikling af kamp samt voksenadfærd under kampene.

Hekla Stævne DBU Københavndc5w7614