Erik Asmund var formand for DBU Sjælland i 25 år (1977-2002), og for at hylde både ham og en masse fantastiske frivillige i de sjællandske klubber uddeles der hvert år ’Erik Asmund Legaterne’.

Legaterne uddeles i forbindelse med DBU Sjællands delegeretmøde, der netop er blevet afviklet.

For første gang skulle der uddeles legatportioner til tre fantastiske frivillige og ulønnede fodboldledere, der hver især har gjort en særlig indsats for at fremme sjællandsk fodbold.

ILDSJÆLEN – Peter Mortensen, Toksværd-Olstrup Fodbold

’Ildsjælen’-legatet gives en ulønnet ildsjæl, som har mindst 10 års frivilligt arbejde i samme klub bag sig og som altid har gjort et eksemplarisk stykke arbejde – og det må man sige, at årets vinder eksemplificerer.

Det er nemlig svært at sige ”Toksværd-Olstrup Fodbold”, uden ikke også at sige ”Peter Mortensen” i samme ombæring. For Peter Mortensen er essensen af en lokal fodboldlegende i det sydsjællandske.

I sommeren 2023 kunne 76-årige Peter Mortensen fejre sit 60-års jubilæum i Toksværd-Olstrup Fodbold, og på trods af de mange år som frivillig, så holder han stadig fanen højt. Han klarer nemlig fortsat mange praktiske opgaver til både træning og kamp.

Han møder trofast op til førsteholdets kampe med fyldte drikkedunke og pumpet bold – og vinker stadig bolden ude med sikker hånd. Og det er uanset, om det er sommer eller vinter – han misser stort set aldrig en træning eller kamp.

DEL24 097

SAMFUNDSPRISEN – Mohamad El-Sayed, Hastrup FC

Samfundsprisen uddeles til en ulønnet frivillig, der er initiativrig, involverer sig og samarbejder med lokalsamfundet og som har markeret sig ved et eller flere særlige samfundsmæssige tiltag.

Netop det har årets vinder Mohamad El-Sayed, der er formand i Hastrup FC. Han har gjort et kæmpe stykke arbejde i sit lokalområde ved at stifte fodboldklubben Hastrup FC i 2020 – en fodboldklub, der holder til i det sociale boligområde Hastrupparken i Køge Kommune.

Klubbens formål er at styrke fællesskabet og det sociale liv på tværs at etniciteter og kulturer. Dermed er klubben med til at skabe tryghed og til at forebygge, at unge i et udsat boligområde havner i kriminalitet.

Mohamad gør en kæmpe forskel for de unge i Hastrupparkenm ved at inddrage dem i foreningslivet og hjælpe dem med at skabe netværk, som kan være med til at udvikle dem på et personligt plan og give dem mulighed for at møde nye mennesker på tværs.

”Jeg er meget beæret og taknemmelig over at modtage den her pris. Fodbold er udover at være underholdning også et værktøj til at præge integration og hjælpe unge,” sagde Mohamad El-Sayed, da han modtog prisen.

DEL24 101
DEL24 100

DEN UNGE LEDER - Jacob Lorenzen, Jernløse Boldklub

Legatet til ’den unge leder’ afløser Gepard Prisen og gives til en ulønnet frivillig i alderen 15-35, der har markeret sig ved en særlig indsats i sin fodboldklub og som altid er initiativrig i forbindelse med projekter og specielle tiltag.

Og årets legatmodtager har på trods af sine bare 19 år i den grad sat sit præg på Jernløse Boldklub. Jacob Lorenzen går forrest som rollemodel og viser, at man sagtens kan være en frivillig ildsjæl, selv om man er ung. Jacob har selv spillet i klubben stort set gennem alle årene – og han spiller nu på herresenior-holdet.

Han er træner på 4. år for to hold i klubben (dr. årgang 2013-2014 og 2015-2016). Jacob planlægger små mini-stævner, nogle gange med overnatning. Og i det hele taget gør han en kæmpe indsats for at skabe spilleglæde og fællesskab for en masse unge mennesker i og omkring Jernløse. Og så har han faktisk også de seneste 2 år siddet med i klubbens bestyrelse.

Jacob Lorenzen kunne desværre ikke deltage på Delegeretmøde 2024, men blev i stedet overrasket med prisen af DBU Sjælland og en lang række frivillige klubfolk, som overraskede ham på hans hjemmeadresse den 27. januar 2024.

Se, hvordan det gik, da Jacob Lorenzen fik overrakt Erik Asmund Legatet for ’den unge leder’.

Erik Asmund Legatet Den Unge Leder Jacob Lorenzen Jernløse 270124 003