”At éns far kan være éns kollega – det er nok det fedeste! Og så at han kan være min sparringspartner”, siger fodbolddommer Aleksander Pilipovic. 

Vi har fulgt ham og hans far Philip til en futsalkamp, som de skal dømme sammen. 

Det er Store Heddinge BK og Brøndby, der tørner sammen i Herresjællandsserien, og vi når lige at få en snak med dommerparret, inden kampen går i gang. 

De to dømmer begge futsal og udendørs fodbold, og Aleksander sætter ord på nogle af forskellene mellem de to slags fodbold: 

”I futsal er der konstant driblinger, og der er mere fysisk kontakt. Du vil ikke dømme det samme, som du ville gøre i udendørs fodbold. I futsal tillader vi lidt mere”, forklarer han. 

Philip Og Aleksander 210124 002

Og det ses tydeligt, når kampen går i gang: Bølgerne går virkelig højt, og kampen sitrer af intensitet. De to dommere stormer op og ned langs hver sin langside og kigger opmærksomt på spillet. 

Selv om spillerne går hårdt til hinanden, så afvikles kampen i en god tone – ikke mindst takket være Aleksander og Philips naturlige autoritet. 

”Der er mange gange, man bliver udsat for pres”, fortæller Philip, der har en lang dommerkarriere bag sig, kulminerende med opgaver som 4. dommer i Superligaen. Og netop det pres, man bliver udsat for som dommer, kan medvirke til éns personlige udvikling. 

Philip Og Aleksander 210124 007

”Man får gratis ledelsesredskaber til at klare sig i de her pressede situationer”, siger han. 

Sønnen Aleksander er 21 år og har været dommer i knap fire år. Han tilføjer om det at være dommer: 

”Du vokser som person. Det kan godt være, at du bliver trådt på af nogle spillere eller trænere, der siger, at det kan du ikke finde af. Men efter du får dømt en masse kampe, påvirker det dig ikke rigtigt. Og så føler du dig bare som et bedre menneske.” 

”Du vokser med opgaven”, supplerer Philip. 

Hvis man dømmer kampe alene, kan det godt være en lidt ensom fornøjelse, men her har Aleksander et tip til at få noget fællesskab ind i dommergerningen. 

”Det, der motiverede mig var, at jeg tog linjedommerkurset. Det, at du kan komme i et trio-samarbejde eller som i futsal her – vi er to i dag – det booster i hvert fald min motivation til at fortsætte med at dømme”, siger han. 

Kunne du tænke dig at blive dommer?

Er du vild med fodbold og klar til nye udfordringer? Så tilbyder DBU dig en unik uddannelse som fodbolddommer.

Læs om dommeruddannelsen