Nogle gange møder man en person, som ser ud til at have flere timer i døgnet end os andre. Sådan en person er Mathilde Ømark.

Hun har trådt sine barnesko som spiller i Rosenhøj Boldklub, og i dag – i en alder af 21 år – påtager hun sig en imponerende mængde frivilligt arbejde i klubben.

”Heldigvis hænger mange af mine frivillige opgaver sammen – det gør det lidt lettere af overskue”, forklarer Mathilde, som vi besøger en torsdag aften, hvor hun og hendes to trænerkolleger har konverteret træningen til et mini-stævne for deres egne piger samt spillere fra to naboklubber.

Mathilde 001

Fodbold for piger

Den røde tråd i Mathildes virke i Rosenhøj BK er fodbold for piger. Da klubben for halvandet år siden ville starte nogle hold op for piger efter nogle år uden en pigeafdeling, tog bestyrelsen fat i Mathilde.

Som datter af mangeårig træner og tidligere bestyrelsesmedlem i Rosenhøj BK, Dannie Ømark, er Mathilde vokset op i klubben og har fået fodbold ind med modermælken.

Derfor var det oplagt for klubbens formand Steffen Ingemann Sivertsen at tage kontakt til Mathilde for at høre, om hun ville hjælpe med at genstarte pigeafdelingen.

”Mathilde var damespiller på det tidspunkt, og hun havde mange gode input. Vi blev inviteret til møder med kommunen, hvor Mathilde, hendes far Dannie og jeg repræsenterede klubben i et tvær-kommunalt samarbejde, der skulle øge fokus på fodbold for piger”, fortæller Rosenhøj BK’s formand Steffen Ingemann Sivertsen.

På pigesiden får Rosenhøj BK nu endnu et boost, idet klubben er blevet Get Movin’ klub. Get Movin’ er et tiltag, som DBU, DBU Bredde og Nordea-fonden står bag, som skal løfte vilkårene for piger i fodboldens verden.

Mathilde 007

Et af elementerne er de såkaldte Get Movin’ ambassadører, som Mathilde har sagt ja til at være. Ambassadørerne skal fungere som forbilleder for piger, der gerne vil spille fodbold og skal blandt andet stå for besøg i kommunens skoler og SFO’er, hvor fodboldaktiviteter kan være med til at skabe interesse for at komme og spille i klubberne.

Nye tilgange udvikler klubben

Formand Steffen Ingemann Sivertsen er ikke i tvivl om, at det er et stort held for Rosenhøj BK, at Mathilde har valgt at lægge sin energi i klubben.

”Hun kommer med nogle andre meninger og tilgange til tingene, som kan være med til at udvikle os som klub. Hun ser tingene på en mere moderne måde, som tvinger os til at tænke i nye retninger i stedet for bare at gøre, som vi altid har gjort”, forklarer han.

Imens er Mathilde i fuld gang ude på fodboldbanen, hvor pigerne skal i gang med deres træningskampe mod naboklubberne Vallensbæk IF og Rebæk IF.

Det stråler ud af hende, at hun elsker samværet med børnene. Pigerne bliver set på hver sin måde og får ofte en arm om skulderen og en opmuntrende bemærkning.

Inden mini-stævnet går i gang, tager Mathilde et billede af pigerne og får lige lagt et opslag op på klubbens Instagram-profil.

Opvarmningen foregår sammen med Mathildes far og træner-kollega Dannie, og så går kampene i gang. Regnen siler ned denne torsdag aften i Hvidovre, men det afholder ikke Mathilde og pigerne fra at holde humøret højt, indtil sidste kamp er fløjtet af.

Fleksibilitet i en travl hverdag

Da alle kampene er slut, og både spillere og forældre har fået farvel-krammere, fortæller Mathilde om, hvad der har haft betydning for, at hun kan lægge så meget tid i klubben ved siden af et travlt ungdomsliv.

“En af de store ting, som har været meget vigtig for mig, er fleksibilitet. Jeg er enormt glad for, at vi er tre trænere. Det giver mig fleksibilitet til, at jeg ikke behøver at være der til alle kampe. At jeg lige kan misse ud på en enkelt, for der skal jeg til en fødselsdag. At man har mulighed for at være en del af det, uden at skulle påtage sig alt ansvaret alene”, forklarer hun.

Mathilde 002

Det har også været spændende for Mathilde at komme ind i bestyrelsen i Rosenhøj BK. Hun har erfaring med bestyrelsesarbejde fra da hun gik i gymnasiet, men det er alligevel noget andet i en fodboldklub – især når man er den eneste unge kvinde.

“Jeg føler, at jeg bliver lyttet til, og jeg synes, at jeg bliver hørt”, siger hun og giver samtidig en opfordring til andre, der kunne være interesseret i bestyrelsesarbejde, men ikke lige har taget springet endnu.

“Jeg er kæmpestor fortaler for, at man prøver nogle roller af, som indledningsvist virker lidt intimiderende. Det kunne for eksempel være en bestyrelsespost. Fordi man får en hel masse kompetencer. Og det, synes jeg, er enormt vigtigt – også i forhold til senere hen på jobmarkedet og i forhold til arbejdsmuligheder”, mener hun.

Formand Steffen Ingemann Sivertsen er ikke i tvivl om, at det er en bydende nødvendighed for klubbens udvikling at tage nye kræfter ind som frivillige. Og man skal ikke være bange for at opfordre de unge omkring klubben til at tage del i for eksempel bestyrelsesarbejdet.

"Vi har turdet spørge hende: ‘Vi har brug for noget hjælp, og vi tror, at du kan komme med nogle gode input, som vi ikke selv kan bidrage med’”, siger han.

Så det med at turde give noget ansvar ud, mener han er vigtigt.

“Når man giver ansvar, kan tingene udvikle sig i en anden retning, end man havde forventet. Det skal man være åben overfor. Ellers får man de resultater, man plejer. Det gælder om at forny sig. Man kan ikke drive en fodboldklub, som vi gjorde for 10-15 år siden. Der sker noget nyt hele tiden, så det er ret vigtigt, at man tager nye input ind”, siger han.

Mathilde 011