Sjov, seriøs og seværdig fodbold: Taastrups U19-drenge har fundet balancen
Taastrup FC har succes med at tiltrække spillere til U19-drengeholdet og har på kort tid fået 26 spillere på holdet. Nøgleordet for den positive udvikling har været forventningsafstemning.
Hvad gør man, hvis en spiller kommer for sent til træning, eller hvis en fra holdet gerne vil til fest aftenen før en kamp? Mange steder er det op til træneren at træffe en beslutning i de tilfælde, men i Taastrup FC har de taget spillerne på U19-holdet med på råd.
”Vores 17-hold smuldrede, fordi mange af spillerne tog på efterskole, og i nogle år har vi ikke haft et U19-hold i klubben”, forklarer Jan Jansson, der er far til en af spillerne.
En gruppe forældre med Jan Jansson og Tina Kongsted i spidsen satte sig for at gøre noget ved det ”hul”, der var mellem klubbens ungdomshold og seniorhold.
U19 er en svær årgang
”Vi var med på, at vi måske skulle gøre det lidt anderledes for at holde fast i de drenge, da vi kunne se hos os selv i TFC, og hos andre klubber, at U19 er en svær årgang”, fortæller Jan Jansson.
Kæreste, skole, fester, fritidsjob – og så måske fodbold ved siden af. Der er meget, som skal passes ind i kalenderen hos de unge 18-19-årige drenge. Forældregruppen allierede sig med klubben, som fandt et trænerteam, der var villig til at starte et seriøst U19-hold op.
Tina Kongsted, der også er forælder til en spiller, brugte et års tid på at skabe kontakt til de tidligere U17-drenge for at høre, om de kunne tænke sig at spille fodbold igen.
”Vi tænkte, at det var vigtigt at have drengene med i processen. De var med på at komme tilbage og spille på et forholdsvist højt plan og stadig vægte det sociale. Til at starte med fik vi tilbagemeldinger fra 14 drenge, og der kom hurtigt flere til – vi er nu oppe på 26 spillere”, siger Tina Kongsted.
Alle spillerne var med til at sætte deres præg på levereglerne, så vi kunne finde en balance, hvor der både er plads til at være ung – samtidig med, at de kan spille noget seriøs fodbold. Tina Kongsted, forælder og initiativtager til U19-holdet i Taastrup FC
Forventningsafstemning var afgørende
Det helt afgørende element i processen var at sikre en meget tydelig afstemning af forventningerne, sådan at spillere, trænere og forældre vidste, hvad de gik ind til. Visionen fra forældregruppens side var, at Taastrup FC’s nye U19-hold skulle spille både sjov, seriøs og seværdig fodbold. Det skulle altså ikke “bare” være et hyggehold, men et hold med ambitioner om at spille i mesterrækken og nå langt i pokalturneringen.
Men kunne man nu være sikker på, at drengene var med på de ideer? Og hvor skulle snittet lægges i forhold til at prioritere fodbold oven i alt det andet, som et ungdomsliv indeholder? Det var trænerteamet og de forældre, der havde taget initiativet, spændte på.
Spillerne diskuterede dilemmaer
Spillerne blev inviteret til en workshop, hvor de blev bedt om at tage stilling til forskellige spørgsmål og dilemmaer – for eksempel: Hvad gør man, hvis en spiller kommer for sent til træning?
”Er der en, der kommer for sent – det kan være, at du har noget arbejde, som du har aftalt med træneren at du bliver nødt til at passe – så er det fair nok, at man kommer 10 minutter for sent”, forklarer Ruben Vergmann, der spiller på holdet.
Skyldes forsinkelsen, at man har sovet over sig, så er det derimod ikke i orden.
”Og kommer man mere end 30 minutter for sent, så skal man lade være med at komme. Det er for useriøst”, siger Ruben Vergmann.
På samme måde blev forskellige andre situationer diskuteret til workshoppen, for eksempel om graden af disciplin til træning og hvad man gør, hvis en spiller gerne vil til fest dagen før en kamp.
”Som regel skal vi prioritere kamp før fest. Men hvis det ikke er muligt – altså hvis det er en 18 års fødselsdag for en ven eller noget med familien – så bliver der lavet nogle interne aftaler med træneren”, forklarer en anden af spillerne, Emil Lindbom.
Der blev også lavet aftaler om, at man skal sørge for at få mindst otte timers søvn, og at man højst må drikke tre genstande, hvis man tager til fest aftenen før kamp.
Der er ikke nogen, der går og tænker ’Hvorfor er det egentlig sådan?’ Vi har diskuteret det, og vi er blevet enige om, hvordan det skal være. Ruben Vergmann, spiller på Taastrup FC's U19-hold
Leveregler er grundlaget for holdet
”De her svar, vi gav, endte så med at blive vores leveregler, og jeg føler, at vi har været gode til at efterleve de her regler”, forklarer spilleren Joakim Mejer.
Der er ingen tvivl om, at spillerne bakker op om holdets leveregler.
”Der er ikke nogen, der går og tænker ’Hvorfor er det egentlig sådan?’ Vi har diskuteret det, og vi er blevet enige om, hvordan det skal være”, fortæller Ruben Vergmann og tilføjer, at hvis det skulle glippe en sjælden gang, så må man spytte i bødekassen.
Tina Kongsted er slet ikke i tvivl om, at det var workshoppen, der var kernen i processen.
”Alle spillerne var med til at sætte deres præg på levereglerne, så vi kunne finde en balance, hvor der både er plads til at være ung – samtidig med, at de kan spille noget seriøs fodbold”, siger hun.
Om fremtiden for U19-årgangen i Taastrup FC fortæller Jan Jannson:
”Vi ved, at inden for en overskuelig periode bliver vi nok to U19-hold i TFC i og med at vores U17-hold rykker op. Så der er masser af udfordringer og dilemmaer, vi hele tiden skal forholde os til. Men det, synes jeg, bare er spændende. Og det fede er bare, at vi har ikke tabt én eneste spiller i den her proces, men vi har haft tilgang, siden vi startede op”, siger han.
Ny ungdomsstrategi er på vej
En ny ungdomsstrategi er på trapperne på tværs af DBU og DBU-lokalunionerne.
I den nye Ungdomsstrategi arbejdes mod en større involvering af unge mennesker både i klubber og i forbund, end man tidligere har gjort.