For Espergærde IF Fodbolds formand Tom Pedersen er den gode fodboldoplevelse alfa og omega. Men hvad har klubben så gjort for at forbedre miljøet i klubben og sikre sig, at alle opfører sig respektfuldt mod hinanden – det besøgte vi klubben i august måned for at finde ud af.

"Fodbold drejer sig ikke bare om at spille fodbold og vinde kampe. Det drejer sig også om at uddanne børnene til at være hele mennesker," siger Tom Pedersen, formand i Espergærde IF Fodbold.

Uddannede dommere giver bedre stemning

For det første har uddannelse af dommere og trænere været et stærkt værktøj. Brugen af uddannede dommere frem for ikke-uddannede kampledere betyder nemlig meget for stemningen omkring en fodboldkamp, mener formanden.

”Alle vores ’døm selv’-kampe bliver dømt af uddannede dommere. Nå man står til de her kampe, så ved man, at dommeren kender reglerne. Og det lægger en dæmper på dem, der måtte stå derude og have en holdning til, hvordan kampen skulle have været afviklet”, forklarer han.

Det bakkes op af Nikolaj Dennis Seydel, der er uddannet fodbolddommer og oprindeligt fra Espergærde. Han dømmer nu i Danmarksserien og i Futsal Liga – og kommer stadig en gang imellem og tager nogle kampe i Espergærde.

”Jeg synes, at klubmiljøet i Espergærde er fantastisk. Der er en dejlig stemning og nogle gode trænere. I klubben er man god til at opdrage børnene på en ordentlig måde, så de lærer at snakke pænt. Og hvis der en sjælden gang skulle være noget med nogle forældre til en kamp, så får de en besked fra min side om at lade spillerne spille – og selv nøjes med at kigge”, siger han.

Formand Tom Pedersen mener, at det handler om at give trænerne ordentlige arbejdsvilkår.

”Det er ikke sjovt at være træner, hvis der står en hel flok forældre, der alle sammen har en holdning til, hvordan kampen skal spilles. Så der er nødt til at være en klar opdeling af, hvem der leder holdet i kamp, og hvem der kigger på. Selvfølgelig trøster man sit barn, hvis der er behov for det – eller man kan komme med opmuntrende tilråb. Men dybest set er forældrenes rolle på sidelinjen at være tilskuere, og ikke andet. Og det forstår de fleste heldigvis, når man får snakket om det”, siger han.

Fodbold drejer sig ikke bare om at spille fodbold og vinde kampe. Det drejer sig også om at uddanne børnene til at være hele mennesker Tom Pedersen, formand i Espergærde IF Fodbold
Espergærde 1 Tom Pedersen, formand i Espergærde IF Fodbold
Espergærde 2

Træneruddannelse medvirker til et godt miljø

Uddannede trænerne er også et vigtigt element i arbejdet med at skabe det gode klubmiljø.

”Uddannede trænere giver et bedre resultat. Ikke bare på fodboldbanen, men også uden for fodboldbanen. De kan bidrage med nogle ting, der gør, at fodboldspillerne og holdene fungerer bedre. Det betyder også, at blandt andet omgangstonen, kultur og opførsel bliver på en anden måde”, forklarer Tom Pedersen.

Johan Burkall er en del af U16-drengenes trænerteam i Espergærde IF. Den dag, vi er på besøg, skal hans hold spille kamp mod IF Bytoften Gladsaxe. Under opvarmningen forklarer han om sin tilgang, som i bund og grund handler om at holde kommunikationen internt på holdet i stedet for at lade eventuelle frustrationer gå ud over dommeren eller modspillerne.

”Vi kan godt mærke, at nu hvor vi spiller U16, så bliver der kommenteret og snakket mere inde på banen. Derfor har vi understreget over for drengene, at de taber rigtig mange procent ved at begynde at kommunikere med modstanderne eller dommeren. Så vi har fokus på at holde lyden inden for holdet og lader være med at bruge de ekstra procenter på modstanderne og på at kommentere, hvad dommeren dømmer”, forklarer han og supplerer:

”Når vi holder oplæg til kampene, så kalder vi det: Positiv lyd!”

Sådan arbejder Espergærde IF med at forbedre klubmiljøet:

  1. Uddannelse af klubdommere, så flest mulige kampe dømmes af uddannede dommere. Læs mere om dommeruddannelse
  2. Prioritering af træneruddannelse. Læs mere om træneruddannelse
  3. Klubudviklingsforløb med DBU Sjællands klubrådgiver. Læs mere om klubudviklingsforløb
  4. Brug af rollemodeller til at udbrede gode holdninger om respektfuld opførsel
  5. Opmærksomhed om budskaberne ved hjælp af bannere, skilte og andre fysiske materialer. Bestil respekt-materialer fra DBU Sjælland

Klubudviklingsforløb: Hvordan kan vi blive bedre som klub?

Det tredje redskab, som Espergærde IF Fodbold har gjort brug af, er et udviklingsforløb med en af DBU Sjællands klubrådgivere.

”Jeg kan anbefale klubudviklingsforløbet. Det er en fantastisk måde at få sat fokus på: Hvad er det, vi skal? Og hvad er det, vi måske ikke kan godt nok i dag? Hvordan kan vi blive bedre som klub?”, forklarer han.

I forløbet har Espergærde IF Fodbold blandt andet arbejdet med at kortlægge klubbens værdier og mål – og med at finde ud af, hvordan målene skal realiseres. I et udviklingsforløb er DBU Sjællands klubrådgiver med hele vejen fra ide-fasten til implementeringen af de tiltag, som klubben beslutter.

Rollemodeller udbreder de rigtige holdninger

Og endelig nævner Tom en bevidst brug af rollemodeller som et af de værktøjer, klubben gør brug af – og især seniorspillerne og ungdomstrænerne skal gå forrest.

”De er vores ambassadører, viser de rigtige holdninger. Og prøver at få de holdninger udbredt blandt alle vores børn”, forklarer Tom.

Desuden er forældrene til børne- og ungdomsspillerne naturligvis vigtige samarbejdspartnere i arbejdet med klubmiljøet. Der er dog nogle forældre, der skal mindes om, at der i børnefodbolden i dag er mere fokus på udvikling og ikke så meget på resultater.

”Der er nogen, der skal sluge en kamel, når man fortæller dem, at børnefodbold ikke drejer sig om at vinde kampe. Det drejer sig i højere grad om at udvikle fodboldspillere. Det er ikke så vigtigt, at man vinder 10-0, hvis man er 8 år. Det er vigtigt at man bliver bedre, at man lærer at begå sig på banen og i forhold til alle de andre”, forklarer Tom.

Fysiske materialer kan være med til at minde spillere, forældre, trænere og alle andre om de vigtige budskaber om at opføre sig respektfuldt. Bestyrelsen arbejder på en ny velkomstfolder, og derudover har klubben taget brugen af skilte og bannere til sig og har alle generationer af DBU Sjællands respektmateriale hængende, som Tom siger.

Selv om Espergærde IF Fodbold er nået langt med deres respekt-indsats, så bilder Tom og resten af bestyrelsen sig ikke ind, at alt er perfekt i klubben. 

”Noget af det næste bliver at få mere struktur på vores indsats, blandt andet ved at udarbejde en kommunikationsplan”, siger han.

Espergærde 3 Espergærde IF Fodbold er DBU Børneklub, som bl.a. betyder, at de samarbejder med DBU om at løfte børnemiljøet i klubben.