Herlev-klubber arbejder på at få flere piger ind i fodboldens fællesskaber
Naboklubberne B73 Herlev og Herlev IF arbejder både hver for sig og sammen på at give piger de allerbedste betingelser for at spille fodbold. Det foregår i regi af indsatsen Get Movin’.
”I bund og grund handler det om, at der er nogle fordomme og tabuer, vi skal have brudt om, at piger ikke kan gå til fodbold”, mener Kasper Kaiser Kristensen, der er børne- og ungdomsafdelingsleder i fodboldklubben B73 Herlev.
B73 og naboklubben Herlev IF er begge med i indsatsen Get Movin’, der har til formål at forbedre forholdene for piger og kvinder i fodbold. Indsatsen understøttes igennem samarbejdsaftalen mellem Herlev Kommune, DBU og DBU Sjælland – den såkaldte velfærdsalliance.
Rollemodeller giver tryghed
Listen er lang med de to klubbers tiltag for at gøre fodbold mere attraktivt for piger. Et vigtigt redskab er brug af kvindelige rollemodeller, så pigerne har nogen, de kan spejle sig i, om det så er trænere, ledere eller dommere.
21-årige Sif Hansen er både spiller, træner, Get Movin’ ambassadør og børneudviklingstræner i B73 Herlev.
”Som Get Movin’ ambassadør tager jeg ud og laver fodboldaktiviteter i skoler og SFO’er og er en rollemodel, der gør pigerne mere trygge, hvis de kommer over i klubben for at prøve at gå til fodbold. Så når pigerne kommer til træning, møder de et kendt ansigt – en tæt rollemodel, de kan se op til”, forklarer Sif, der selv har spillet fodbold, siden hun var 2 år gammel.
En af Sifs andre kasketter er at være børneudviklingstræner i B73. Det betyder, at hun løbende understøtter og udvikler klubbens børnetrænere, uanset om de træner drenge eller piger. Klubben har nemlig valgt at se på alderstrin, ikke køn.
”Så det ikke længere bliver kønsopdelt. Men at vi får ændret narrativet til, at det bare er fodbold. Og der er ikke noget køn i fodbold”, fortæller Sif.
Børneudviklingstræner – intet problem!
Med sin alder og sit køn er Sif ikke den typiske børneudviklingstræner, men det er slet ikke noget problem, mener børne- og ungdomsafdelingslederen i B73 Herlev
”Jeg vil sige til alle piger eller kvinder, som går og tænker, at de ikke kan være børneudviklingstræner, at det er bare at kaste sig ud i det. Hos os har det i hvert fald fungeret fra dag 1, og det har været megafedt”, siger Kasper Kaiser Kristensen, børne- og ungdomsafdelingsleder i B73 Herlev..
Og det er da også tydeligt at se, når Sif bevæger sig rundt på fodboldbanen, at hun udfylder rollen med en naturlig autoritet. Selv om nogle af trænerne – hvoraf mange er forældre til spillere – er dobbelt så gamle som hende, så lytter de til hendes råd og sætter pris på dem.
Tina er pigernes talerør
I naboklubben Herlev IF arbejder de også med at gøre fodbold mere attraktivt for piger.
Her er Tina Søgaard kvindernes og pigernes talerør som pige/dame-formand og medlem af bestyrelsen. Derudover er hun holdleder for U11-pigerne.
”Det er en udpræget drengesport, og det har det været i mange år. Vi forsøger at gøre meget for pigerne her i Herlev IF, netop for at hive flere til”, fortæller hun.
I Get Movin’ arbejdes der med den organisatoriske forankring af fodbold for piger og kvinder for at sikre, at der er blik for begge køn, når der træffes beslutninger i bestyrelseslokalet.
”Det har jeg kunnet se på det år, jeg har været i bestyrelsen. At det betyder ekstremt meget, at der er en, der lige kan prikke og sige: Vi skal også lige huske pigerne”, forklarer Tina Søgaard og nævner som eksempel skills-træning, der er et supplerende træningstilbud til de børn, der vil noget ekstra.
”Det lavede man egentlig kun for drenge. Hvor jeg sagde: Hvorfor kan pigerne ikke få lov at være med?”, siger Tina.
Det endte med, at fem piger var med i skills-forløbet, og de deltog uden problemer på lige fod med drengene.
Samarbejde mellem klubberne er til gavn for pigerne
Men ét er, hvad den enkelte klub kan gøre for at få pigerne til at blive en mere ligeværdig del af fodboldfællesskabet. Sammen kan man endnu mere – og gennem Get Movin’ har klubberne øget deres samarbejde.
”Det er rigtig givtigt, at to naboklubber kan støtte hinanden og fremme pigefodbolden”, mener Tina Søgaard.
Samarbejdet har blandt andet udmøntet sig i en to-dages sommercamp i sommerferien og fællestræninger.
Og netop disse aktiviteter på tværs af klubberne er til stor glæde for pigerne, mener Kasper Kaiser Kristensen fra B73 Herlev.
”Pigerne lærer hinanden at kende på kryds og tværs af klubberne, og de kan blive bedre matchet med nogle andre end dem, de plejer at træne med. Så jeg håber, at vi kan organisere endnu flere træninger på tværs af vores klubber”, siger han og glæder sig over den udvikling, der sker i disse år med fodbold for piger og kvinder.
”Jeg håber da, at der er flere, der vil med på den her rejse. Kvindefodbolden er jo ved at eksplodere. Det, synes jeg, er megafedt! Og vi kan også godt mærke det hernede. Det er dejligt. Så mere af det!”, siger han.
OM GET MOVIN'
Get Movin’ har til formål at skabe ligeværd mellem kønnene i fodboldens fællesskaber og øge spilleglæden for piger og kvinder landet over.
Det foregår blandt andet gennem uddannelse af rollemodeller blandt trænere, dommere og klubfrivillige, fodboldforløb i klubber, skoler og SFO’er og via et ambassadørkorps.
Målet er samlet set at give et markant løft af rammevilkårene for dansk pige- og kvindefodbold.
Get Movin’ indeholder seks elementer:
- DBU Get Movin’-klubber: Klubber, der har forpligtet sig til at prioritere pige- og kvindeindsatsen. Klubberne får løbende rådgivning, netværk og ressourcer fra DBU Bredde.
- Ambassadørkorps: Et netværk af piger/kvinder rekrutteret via klubberne, der kan være spillere, trænere, dommere eller klubledere. De er forbilleder, nedbryder kønsstereotype fordomme om kvinder i fodbold og åbner pigernes øjne for fodbolden.
- En ny generation af trænere og dommere: Rekruttering i klubberne blandt for eksempel teenagepiger, mødre og bedsteforældre.
- Besøg i SFO’er og skoler: Samarbejdet systematiseres, faciliteret af ambassadører og koblet til klubberne.
- Get Movin’ akademier: Netværksmøder og læringsrum for klubberne, der skal skabe en bredere kønsdiversitet.
- Flytbar fællestræning: Et ekstra træningstilbud i samarbejde med naboklubber, hvor en DBU-instruktør træner spillere og inspirerer trænere.
Nordea-fonden har støttet Get Movin’ med 10 mio. kr., og DBU lægger et tilsvarende beløb i indsatsen, der løber til og med 2026.