18 børn spiller fodbold på FC Damsøs baner i udkanten af København. 10 af dem er drenge. 8 af dem er piger, og de går allesammen i 4.klasse på Damhusengens Skole.
Idrætstimerne i dag er lidt anderledes, end de plejer at være. Den traditionelle undervisning er nemlig erstattet af et besøg af Get Movin’.

Get Movin’ er et nationalt projekt under DBU, der med støtte fra Nordea-fonden skal skabe lige værd og lige muligheder mellem kønnene på de danske fodboldbaner. Og en af de indsatser, der skal være med til at løfte den agenda, er de såkaldte skolebesøg.

Fodbold er for alle

Skolebesøgene er målrettet mellemtrinet i grundskolen og har til formål både at stimulere elevernes interesse for fodbold og samtidig vise dem, at sporten både er for drenge og mænd og piger og kvinder.

”Skolebesøgene skal vise eleverne, at fodbold er for alle. De består af en kombination af personlige fortællinger fra lokale kvindelige rollemodeller og fodboldaktiviteter, og lige nu er der godt gang i både skole- og SFO-besøg over hele landet,” forklarer Bjarne Christensen fra DBU Fyn, som er formand for Get Movin’ styregruppen samt formand for DBU Bredde.

På banerne i FC Damsø er det Sofia Vielsted Olsen, der er børneudviklingstræner, der står for fodboldaktiviteterne med eleverne sammen med en lærer fra skolen og endnu en træner fra klubben.

Get Movin' Skolebesøg FC Damsø Damhusengens Skole 010425 013
Get Movin' Skolebesøg FC Damsø Damhusengens Skole 010425 025

”Skolebesøgene er en god måde for dem at prøve, om fodbold er noget for dem. Det giver virkelig noget at samle eleverne og lave nogle øvelser med dem. Samtidig kommer de også til at møde folk fra klubben, som kan være rollemodeller for dem. Og vi oplever, at flere piger viser interesse for at komme på besøg i klubben efterfølgende,” siger Sofia Vielsted Olsen.

Piger ekskluderes ofte i skolegården

Skolebesøgene er skabt på baggrund af evalueringer og interviews, der viser, at mange piger ikke har lyst til at spille fodbold i skolen eller ungdomsklubben.

”Vi kan se, at pigerne har en oplevelse af, at drengene kan opføre sig nedladende overfor dem, hvis de spiller fodbold sammen. Det kan både være i form af den måde, der bliver talt til dem på, eller at de simpelthen ikke bliver spillet til. Og det er en tendens, vi kan se matcher internationale studier af pigers oplevelse med fodbold i skolegården,” fortæller Sara Lethan Abild.

En af udfordringerne ved skolebesøgene er at matche eleverne, fordi nogle har spillet fodbold i flere år, mens andre aldrig har været i en fodboldklub. Men netop det er der tænkt over – også på banerne i FC Damsø.

OM GET MOVIN'

  • DBU Get Movin’-klubber: Forpligtende og klubindividuel aftale med minimum 96 klubber om at prioritere pige- og kvindeindsatsen. Løbende rådgivning, netværk og ressourcer fra DBU Bredde.
  • Ambassadørkorps: Et netværk af minimum 96 unge piger/kvinder rekrutteret via klubberne, der spiller eller har spillet fodbold, er trænere, dommere eller klubledere. De skal fungere som forbilleder og rollemodeller.
  • En ny generation af trænere og dommere: Rekruttering til rollerne som trænere og dommere i klubberne blandt for eksempel teenagepiger og kvinder. Ambitionen er at antallet af kvindelige trænere skal tredobles, antal kvindelige dommere skal fordobles.
  • Skole- og SFO-besøg: Samarbejde med SFO’er og skoler så elever fra 0.-6.klasse eksponeres for fodbold og får opfattelsen af, at fodbold er for alle.
  • Get Movin' Akademier: Netværksmøder for klubberne, hvor der deles erfaringer og læringer.
  • Flytbar fællestræning: Lokalt samarbejde i et område, hvor pigerne matches efter niveau på tværs af klubber. Tilbuddet er for alle piger, der er motiveret for et ekstra træningstilbud. Hver træning afsluttes med en tredje halvleg med fokus på socialt samvær.

”Vi prøver at vise dem, at alle kan spille fodbold. Uanset niveau. Og det gør vi blandt andet ved at sætte fokus på kammeratskabet og samtidig lave nogle alternative fodboldaktiviteter, som de synes er sjove. I samarbejde med læreren forsøger vi samtidig at blande holdene bedst muligt. Og alt det håber vi, at de tager med hjem til skolegården og idrætstimerne bagefter,” forklarer Sofia Vielsted Olsen.

Succesoplevelser vækker fodboldinteressen

Efter oplægget og spillet med bolden laver Sofia en leg med eleverne, hvor de blandt andet skal gå over til et skilt med henholdsvis et JA og et NEJ på. Sofia stiller dem forskellige spørgsmål, de skal tage stilling til. Hun spørger blandt andet, om børnene kunne tænke sig at spille fodbold i en fodboldklub, og her går nogle af pigerne over og stiller sig ved skiltet med JA. Og til spørgsmålet, om børnene synes, at fodbold er for alle, går de alle sammen hen til JA – både piger og drenge.

Get Movin' Skolebesøg FC Damsø Damhusengens Skole 010425 008
Get Movin' Skolebesøg FC Damsø Damhusengens Skole 010425 038

”Det gør mig glad, når jeg kan se, at de har en succesoplevelse. Vi kan mærke, at fodboldinteressen i lokalområdet spirer, og vi fra klubben har nogle gode snakke med både skolerne og SFO’erne i området,” siger Sofia Vielsted Olsen, inden hun siger farvel til eleverne.

Get Movin løber frem til slutningen af 2026 og omfatter i dag over 100 klubber i hele Danmark, der alle blandt andet har til opgave at besøge eleverne på skoler og i SFO’er i deres lokalområde.