Hvad betyder matchfixing-reglerne for dig som fodbolddommer?

95 sjællandske fodbolddommere blev klogere på reglerne for matchfixing og tilsvarende uetisk adfærd ved et DBU Sjælland-dommerarrangement på Brøndby Stadion 26. april.



Næstformand Jørn Hedengran ( i rødt) fra DBU Sjællands bestyrelse indledte dommerarrangementet på Brøndby Stadion, hvor 95 dommere blev klogere på reglerne omkring matchfixing og anden uetisk adfærd. Foto: Jens Erik Reuber Jensen



Må man som fodbolddommer spille penge på de øvrige kampe i en turnering, som man selv har dømt i eller kan komme til at dømme i? Det er et af de spørgsmål, der kan melde sig, når man virker som fodbolddommer i Danmark. Emnet er ikke blevet mindre aktuelt af, at flere spiludbydere i dag tilbyder betting på seriekampe. 

Derfor inviterede DBU Sjælland søndag 26. april til frokost og et foredrag om matchfixing og uetisk adfærd med DBU's sikkerhedschef Henrik Kjær Jensen på Brøndby Stadion. 95 sjællandske fodbolddommere tog imod tilbuddet og blev klædt på til, hvad man må og ikke må som fodbolddommer. Og svaret på spørgsmålet er et klart nej. 

- Hovedbudskabet er, at reglerne for matchfixing og uetisk adfærd er blevet strammet gevaldigt op. Det er forbudt at spille (bette) på forløbet eller resultatet af fodboldkampe i en turnering, hvor man som dommer har dømt en fodboldkamp. Fodbolddommerne må altså heller ikke spille på andre kampe i den række eller pokalturnering de har dømt i, forklarer Henrik Kjær Jensen. 



DBU's sikkerhedschef Henrik Kjær Jensen. Foto: Arkivfoto fra Fodboldbilleder.dk 

Reglerne blev vedtaget af DBU’s bestyrelse 25. oktober 2014 og indholdt stramninger blandt andet på følgende områder, der er særligt relevante for fodbolddommerne:

1) Det ikke længere er tilladt at indgå væddemål (bette) på kampe i egen række/turnering
2) Personkredsen for hvem reglerne gælder blevet udvidet
3) Udvidet informationspligt. 

1. Spil på egen række

Det er forbudt for en fodbolddommer, at indgå væddemål på kampe i samme række/turnering som han/hun dømmer kampe i eller kan komme til at dømme i.

2. Hvem er omfattet:

a) For klubber og personer, som er formel eller reel deltager i en kamp som spiller, træner, leder, sundhedspersonale, dommer eller en anden funktion.

b) Personer der er involveret i gennemførelsen af en kamp eller på nogen anden måde har tilknytning til en spiller, et hold eller en klub.

3. Udvidet Informationspligt
Fodbolddommere skal informere DBU Sjælland i tilfælde af enhver mistanke eller kendskab til matchfixing og tilsvarende uetisk adfærd – uanset om mistanken/kendskabet vedrører personer, som er omfattet af regelsættet.

Truslen bør ikke undervurderes
Årsagen til stramningerne er, at matchfixing og uetisk adfærd anses som en trussel mod fodbolden på alle niveauer. I Danmark har sager vist, at uetisk adfærd også foregår langt væk fra Europas topklubber. Mandag 2. februar 2014 faldt den første dom i DIF's matchfixingnævn vedrørende en fodboldspiller for overtrædelse af DIF's lovregulativ VIII § 7 om spil på egen konkurrence. I dette tilfælde fik en 2. divisionsspiller karantæne og bøde for spil på egen kamp.   

Men man kan naturligvis spørge sig selv om der er reel grund til bekymring? Canadieren Declan Hill er journalist, forfatter og forsker og har blandt andet skrevet bogen "Det aftalte spil - fodbold og forbrydelse" om matchfixing i international fodbold. Han svarede netop på dette spørgsmål i forbindelse med DIF's kongres i marts 2015. 

- Hvad er problemet med den internationale matchfixing for jer i Danmark, kan I så tænke? Problemet er, at udenlandske matchfixerere også spiller på danske kampe, udtalte Declan Hill ifølge en pressemeddelelse fra DIF.   

Netop denne problemstilling med international matchfixing havde Henrik Kjær Jensen også med i sit oplæg til de sjællandske dommere. Han kunne fortælle, at 70 procent af al spil (betting) på sport kommer fra Asien. I fodbold alene bliver der årligt omsat for i alt 3.000 milliarder. Selv kampe på de lavere niveauer er derfor interessante at påvirke for matchfixere fra ind- og udland. 

Spil på egne kampe
Samtidig understregede han også i sit indlæg, hvorfor spil på egen kamp/række er forbudt.

"Spil på egne kampe, uanset om det er på sejr, skaber tvivl om, hvorvidt en fodboldspiller kan have andre motiver end de rent sportslige, når han/hun går ud og spiller den pågældende kamp/række.
Den tvivl hos fodboldens mange interessenter (holdkammerater, trænere, klub, tilskuere og fans, sponsorer, spiludbydere og pressen) er uacceptabel for vores sport”

Sanktioner ved matchfixing
Slutteligt kom han ind på, at overtrædelse af reglerne om uetisk adfærd og matchfixing kan føre til: Udelukkelse, inddragelse af præmiepenge, bøder, diskvalifikation af resultater m.v. samt eventuel suspension under sagens behandling. Til sidst fortalte Henrik Kjær Jensen om DBU's tiltag for at informere og bekæmpe matchfixing. Han sluttede af med dagens lektie omkring emnet:

- Genkend
- Modstå
- Anmeld  

Efter dagens faglige input havde Brøndby IF sponseret billetter til hjemmeholdets sjællandske superligaopgør mod FC Vestsjælland. En kamp der i øvrigt endte med en 4 - 0 sejr til Brøndby IF. 



Brøndby IF havde sponseret billetter til superligaopgøret mod FC Vestsjælland. Riza Durmisi ses her i spring overfor en FC Vestsjælland-spiller. Foto: Anders Kjærbye 

Læs mere

Dias: Foredrag om Matchfixing - og tilsvarende uetisk adfærd (ved Henrik Kjær Jensen, DBU's sikkerhedschef, Brøndby Stadion 26. marts 2015)

DBU's tema om matchfixing

Af Peter Vest Hansen

Log ind