MENU

Julemærkebørn gik til stålet ved årets store fodboldstævne

Skælskør B&I lagde rammen om årets fodboldstævne for landets julemærkebørn i går - og børnene udfyldte til fulde rammerne og leverede flot og underholdende fodbold til stor begejstring for både deltagere, tilskuer og arrangører.

Inden fodboldstævnet kunne begynde, bød næstformand i DBU Sjælland Jørn Hedengran de mange børn velkommen og ønskede dem en god fodboldoplevelse. Han truede med, at han selv ville deltage i fodboldløjerne – men måtte erkende, at hans alder nok ikke harmonerede med Julemærkebørnenes. Inden fodbolden kunne begynde at trille skulle der varmes op. Hvem andre og bedre kunne man have tænke sig end Peter Krustrup. Peter er professor på Center for Holdspil og Sundhed og tilknyttet det danske kvindelandshold. Efter en god opvarmning blev holdene fordelt på banerne og stævnet sat i gang.
Joern_Peter2015
Jørn Hedengran byder velkommen - Peter Krustrup står for opvarmningen.

Der blev gået til stålet – de mange børn kæmpede om bolden. Langt de fleste af børnene havde aldrig spillet fodbold før og slet ikke på et hold, så oplevelsen var for mange ny og spændende. Alle 136 børn var på fodboldbanen i løbet af dagen og alle havde spillertrøjer på som afslørede hvilket hold de var tilknyttet.  

Malika500x350
Melika på sidelinjen med sine holdkammerater

Den yngste deltager i stævnet er  en lille lyshåret pige der hedder Malika. Trods en alder på kun 8 år, er Malika meget veltalende.

- Jeg glædede mig meget til, at jeg skulle på julemærkehjem. På Kildemose julemærkehjem har jeg fået masser af venner og veninder, selvom de alle er lidt ældre end jeg, fortæller Malika smilende.

Malika har været på Kildemose Julemærkehjem i 10 uger og skal hjem på fredag. Trods savnet af sine forældre og alt det kendte, så er Malika stolt af sit vægttab på 10 kilo og meget glad for alle de gode venner og veninder hun har opnået i den relative korte periode.

Malika har trods sit unge liv muligvis allerede mærket livets hårde side – for det har de fleste julemærkebørn. De er blevet mobbet, frosset ude og været overladt til sig selv. Derfor er konkurrencer og sport heller ikke en selvfølge hos disse børn. Hvorfor konkurrere i en sport når man allerede er lettere overvægtig og blot kan forvente endnu et nederlag? Selvtilliden og selvværdet er ofte meget lavt hos disse børn, så konkurrencer imellem børnene er ikke en hyldevare som Julemærkehjemmene tilbyder.

I kamp500x350
Der var opbakning til spillerne fra julemærkehjemmet i Hobro.

- Når vi går ind i et fodboldstævne som dette, så er det naturligvis med stor forsigtighed og forberedelse. Vi synes, at det er vigtigt, at børnene oplever en holdsport, et fællesskab og alle de positive effekter ved det, men det skal tilrettelægges omhyggeligt, så vi ikke skubber yderligere til det, ofte i forvejen, dårlige selvværd, fastslår Henrik Hougaard Bøtkjær, der er forstander for Skælskør Julemærkehjem.

Stævnet er bygget op således, at alle børn bliver tilgodeset med en medalje og alle bliver hyldet for deres indsats. Fair Play fylder en del i stævnet og det var tydeligt, at netop disse børn kunne lære øvrige fodboldspillere noget om den disciplin. De hentede hinandens bolde, roste både egne holdspillere, men også modstanderne, og de behøvede ingen motivation for at takke ordentlig for kampen.

Tak for kampen500z350

Det er sjovt at spille fodbold sammen
Et af Skælskørs hold står og hepper på et andet hold fra Skælskør, mens de venter på at komme i kamp. Heppekoret består af, Frederikke 10 år, Luka 9 år, Amanda 12 år, Lukas 12 år, Lara 14 år, Melanie 14 år, Villy 12 år og Abdullah 11 år.

Flere_piger500x350

- Det er helt vildt hyggeligt at være på Julemærkehjem, selvom vi bor meget tæt og hele tiden er sammen. De fleste er her for at tabe sig, men nogen er her også får at blive bedre til det sociale, siger Melanie, mens de andre nikker ivrigt.

Alle fortæller de, at de savner deres forældre, men de er glade for at være på Julemærkehjemmet og de lære rigtigt meget. De er også meget enige om, at de voksne på Julemærkehjemmet er søde og gode til at hjælpe og støtte dem.

- Vi spiller normalt ikke fodbold der hjemme, men det her stævne er sjovt.  Vi er alle nogenlunde på samme niveau, så er det jo bare ren hygge, siger Lara.

Landsholdsprofiler på besøg
Der bliver jublet, grint og hygget både inde – som udenfor kridtstregerne – og smilene blev endnu bredere, da landsholdsprofilerne Christina Ørntoft og Simone Boye Sørensen kom for at uddele medaljer og skrive autografer. Christina Ørntoft er tidligere landsholdspillere og har været udenlandsprofessionel i Malmø. Hun har gennem tiden spillet 69 kampe for landsholdet og vundet bronzemedaljevinder ved EM i Sverige 2013. Simone Boye Sørensen er forsvarsspiller for Brøndby IF og landsholdsspiller. I år var hun med til at blive dansk mester og spille holdet i Champions League semifinalen.

Medaljer hold500x350
Holdfoto med landsholdsprofilerne Simone Boye Sørensen og  Christina Ørntoft.

- Det er fedt, at der kommer så nogle gode fodboldspillere til vores stævne og ser os spille, det har jeg aldrig prøvet før. Jeg tror godt, at jeg kan få deres autograf på armen, udbryder en af julemærkebørnene begejstret.

Piger500x350
Der var kø ved autografskrivingen


Team_julemærkestævne500x350
Teamet bag Julemærkestævnet, Birgitte, Steffen og Henrik sammen med Simone Boye Sørensen og  Christina Ørntoft.

DBU Sjælland takker alle børn, de fire julemærkehjem og frivillige som medvirkende til at gøre stævnet til en realitet – og håber meget, at vi igen næste år kan byde velkommen til endnu et julemærkestævne.


FAKTA om julemærketstævnet
Julemærkestævnet blev afviklet første gang 
Der blev spillet 26 fodboldkampe ialt
Stævnets fairplay spillere blev Iben fra Kildemose, Sebastian fra Fjordmark, Mia fra Hobro og Melina fra Skælskør 
Der blev scoret 105 mål (sidste år 102 mål)
136 Julemærkebørn deltog i stævnet.
Julemærkehjemmet Fjordmark løb med pokalen (sidste år løb Kildemose med pokalen)

Se flere billeder på facebook ved at klikke her

Log ind