Pige-kvindetrænerdag trak fulde huse

60 trænere fik den nyeste viden om pige-kvindefodbold, et unikt indblik bag kulisserne hos EM-sølvvinderne og ny inspiration til træningsbanen ved DBU Sjællands pige-kvindetrænerdag 2017.

U10 pige fra Ølstykke FC viser en af inspirationsøvelserne for børn i alderen 5-12 år. 



Der var både noget til hovedet, til følelserne og til træningsbanen, da 58 kursister var samlet hos Ølstykke FC til DBU Sjællands Pige-kvindetrænerdag 2017.

Oven på en sommer med EM-sølv har pige- og kvindefodbolden fået et boost, der altså har smittet af på pige- og kvindetrænerne, der gerne vil dygtiggøre sig indenfor trænergerningen. Allerede tre uger før kursusstart var samtlige pladser optaget. Og det store engagement havde kursisterne taget med til Ølstykke.

Relationer, Udvikling og Sjov
Dagens program bød på fire veloplagte oplægsholdere. Annette Westermann, DBU projektleder for pige- og kvindefodbold, åbnede ballet ved at fortælle om den nyeste viden omkring pigers motivation for at gå til fodbold, identitet, og hvilke barrierer der kan stå i vejen.  

"Vi er i gang med at skrive en ny ”story telling” om pige og kvindefodbold, og vi skal være stolte, ikke mindst fordi vi har et produkt, som rigtigt mange piger benytter (fodbold er den største idrætsgren under DIF for piger i alderen 13-25 år red.), og i den ”story telling”, skal vi også være gode til at italesætte værdierne - for fodbold er mere end ”bare” en fritidsaktivitet", udtaler Annette Westermann. 

Under oplægget bød kursisterne flittigt ind med egne erfaringer, forslag og spørgsmål til DBU's projekter og indsatsområder. Til slut opfordrede Annette Westermann trænerne til at huske RUS-modellen. 

 "Hvis I skal huske en ting omkring pigernes motivation i dag, så er det R-U-S. Relationer, udvikling og sjov. Det er nøglen til at pigerne prioriterer fodbolden i en travl hverdag, hvor de har stor fokus på at være perfekte både i skolen og på fodboldbanen", sagde Annette Westermann.

Tilgængelighed
Dagens næste oplægsholder var Nils Nielsen (landstræner for kvindelandsholdet fra 2013 til august 2017). Her gav han et helt unikt indblik bag kulisserne på kvindelandsholdets togt til Holland, der som bekendt bragte EM-sølvet med hjem til Danmark. 
 
Det blev en sommer, hvor de danske fodboldkvinder vandt mange danskeres hjerter med sejre, vindermentalitet og toppræstationer både på og udenfor banen. Gang på gang kunne man se spillerne blive hængede lang tid efter dommerens sidste fløjt for at skrive autografer, stille op til selfies eller til en lille snak ved banekanten. Og netop denne tilgængelighed pegede Nils Nielsen på som afgørende, hvis man gerne vil gøre det attraktivt for piger og kvinder at spille i ens klub. 

"Det som gør det (skabte interessen for kvindelandsholdet under EM red.), er ikke medier og alt det der. Det er den tilgængelighed pigerne udviser, når folk kommer der, så alle dem, der kommer en gang, de har også lyst til at komme igen. Det er det vi kan her i Danmark... Og det er fuldstændig det samme nede i de lokale fodboldklubber, hvis alle dernede sige goddag til pigerne på samme måde som til drengene - 'ej, hvor er det fedt, at du er her", så skal der ikke mere til, så føler man egentlig, at 'ja, det er egentligt dejligt at være her, her gider jeg godt at komme igen'", sagde Nils Nielsen og opfordrede alle i klubben til at tage del i at byde pigerne velkommen.



Tidligere kvindelandstræner Nils Nielsen gav et unikt indblik i landsholdets flotte sølvmedalje ved sommerens EM i Holland.   
 
Hold motivationen højt
Vi stillede Nils Nielsen spørgsmålet om, hvad han helst så, at trænerne tog med hjem fra seminaret i Ølstykke.  

"Hold motivationen højt. Det er det værd. Det du giver til pigerne kommer altid 100 gange igen. Er man comitted, så kan man få tingene til at gå op i en højere enhed, som det lykkedes med kvindelandsholdet til EM. Og husk på, at mange er i samme båd som dig, så ring til de andre pigetrænere", sagde Nils Nielsen og tilføjede.  

"Få alle dem i tale, der ikke forstår at drenge- og pigehold er lige vigtige. Både drenge- og pigehold kan få stor værdi af hinanden. Fodboldmæssigt kan drengene for eksempel få stor værdi af pigerne, fordi de virkelig tænker fodbold. Og så husk at have det sjovt for fanden. Også når det ikke er så sjovt, og man møder modstand."

"Mulighed for et stort netværk"
En af kursisterne var Ulrik Rasmussen, der efter mange år som drengetræner for nylig blev træner for Frederikssund FB's U16 piger. Han mener, at det er vigtigt med et særligt fokus på pige-kvindefodbolden.  

"Jeg synes netop nu, at at der er et behov for, at alle med pigetrænerkasketten kan mødes. Det at vi mødes så mange pigetrænere her, det giver muligheden for et stort netværk, og set i lyset af succesen ved EM, så er det godt, at vi kan have en dag med fuld fokus på pigerne, siger Ulrik Rasmussen. 

     

Ulrik Rasmussen (yderst til højre) satte pris på et helt seminar kun med pigefodbold på programmet. Efter mange år som drengetræner blev han efter sommerferien U16 pigetræner i Frederikssund FB. 

Inspiration til notesblokken 
Kursisterne kunne på dagen vælge mellem to spor med indlæg og praktiske øvelser på banen. DBU Instruktør Peter Baun holdt oplæg omkring det gode børnefodboldmiljø og supplerende med udviklende og sjove øvelser, som trænerne kunne tage i brug hjemme i klubben.  


 
Den andet spor stod DBU's U16 Pigelandstræner Frank Johnsen for. Han fortalte om arbejdet med U16 pigelandsholdet, om de kriterier de benytter ved udtagelse af spillere og sluttede af på træningsbanen med en masse øvelser til teenagepiger. 

Som medier for Frank Johnsen optrådte spillere fra DBU's talentcenter Øst for U15/U16 piger, som viste en blanding af de øvelser, der bliver benyttet på talentcentre og ungdomslandshold. Et andet sted på anlægget havde Peter Baun opstillet mål, toppe og forskellige redskaber, der kunne bruges til at skabe en udviklende og sjov træning for piger fra 5 - 12 år. Her var det Ølstykke FC's U10 piger, som gjorde en flot figur som medier.



DBU instruktør Peter Baun instruerer sine medier. 

DBU Sjælland vil gerne takke de dygtige medier, værtsklubben, oplægsholdere og kursister for at bidrage positivt til en lærerig, inspirerende og udviklende dag i pigefodboldens tegn.

Læs mere
Hvis du er nysgerrig efter mere viden om pigers motivation for at spile fodbold, så er der masser dugfrisk viden at hente her. 

Notat, inspirationshæfte og skabeloner fra projektet "Gode idrætsmiljøer for piger" er udarbejdet af Stephanie Jensen og Søren Østergaard fra Center for Ungdomsstudier med støtte fra Nordeafonden. 

Gode idrætsmiljøer for piger (download): Notat fra maj 2017. 

Gode idrætsmiljøer for piger (download): Inspirationshæfte august 2017. 

Gode idrætsmiljøer for piger (download): Skabeloner for spørgeskemaer til idrætsudøvere. 

Pigernes Stemme (download): Et studie af teenagepigers liv med fodbold i Danmark, rapporten er udarbejdet for DBU i marts/april 2016 af Anja Kouly Lethin

Log ind