I alt 25 piger fra Helsingør IF og Snekkersten IF træner sammen for første gang i dag. De to klubber er netop gået med i DBU’s og Nordea-fondens indsats Get Movin’, der skal få flere piger og kvinder ind i fodboldens fællesskaber.

“De var rigtig søde”, lyder det begejstret fra 10-årige Olivia Carlsen fra Snekkersten IF, efter hun netop har mødt spillerne fra kvindelandsholdet.

“Vi fik taget selfies og autografer”, uddyber holdkammeraten Agnes Petersen, der er 11 år.

Get Movin' Agnes Og Olivia Snekkersten IF Agnes og Olivia efter de mødte kvindelandsholdet.
Get Movin' Janni Thomsen Og Josefine Hasbo Landsholdsspillerne Janni Thomsen og Josefine Hasbo tror på, at Get Movin’ kan få flere piger til at spille fodbold.
Get Movin' Træner Camilla Madsen Helsingør IF Fodboldtræner Camilla Madsen er samtidig Get Movin’ ambassadør.

Flere slags forbilleder

Et væsentligt greb i Get Movin’ er at skabe tydelige kvindelige forbilleder. Det kan være de nære rollemodeller som for eksempel trænere, dommere og andre kvinder i pigernes daglige omgangskreds. Og så kan det være forbilleder på den lidt større scene som for eksempel kvindelandsholdet, der altså pludselig er inden for rækkevidde denne mandag eftermiddag på Helsingør Stadion.

Efter et fællesbillede med kvindelandsholdet er det tid til autografskrivning og en lille snak.

“Jeg får ligesom en glæde tilbage, når man ser de her unge piger og drenge, der bare smiler over at få den her autograf”, siger landsholdsspiller Janni Thomsen, da vi fanger hende efter mødet med de unge spillere.

Get Movin' Helsingør Snekkersten Kvindelandsholdet 030723 Lores Kvindelandsholdet sammen med Get Movin’ pigerne fra Helsingør IF og Snekkersten IF.

Effekten af Get Movin’

Hendes landsholdskollega Josefine Hasbo tror på, at Get Movin’ vil få en positiv effekt på antallet af piger og kvinder i dansk fodbold. Men det kræver, at man i klubberne viser, at man tror på pigerne i forhold til faciliteter og kvalitet af træningen, mener hun.

”Og at der er en plan, ligeværdigt, for pigeafdelingen som der er for drengeafdelingen”, siger Josefine Hasbo.

Træner Camilla Madsen fra Helsingør IF mener, at det har stor betydning, at pigerne kan møde kvindelige rollemodeller.

“Nu har vi været i gang med Get Movin’ projektet i nogle måneder, og vi har allerede nu fået nye kvinder ind”, fortæller Camilla Madsen med henvisning til blandt andet de kvindelige trænere, der er med på banen i dag.

Selv om Janni Thomsen og Josefine Hasbo har opnået det største, man kan som professionelle fodboldspillere – at komme på landsholdet – er de godt klar over, at det kun bliver virkelighed for en brøkdel af de piger, der starter til fodbold. Men alle har ret til fodbolddrømmen.

”Man behøver ikke at være på landsholdet for at drømmen skal være gået i opfyldelse. Bare det at have venner og et sammenhold er lige så vigtigt”, pointerer Janni Thomsen.

OM GET MOVIN'

Formålet med indsatsen Get Movin’ er at skabe ligeværd mellem kønnene i fodboldens fællesskaber i klub, skole og SFO. Fordomme om piger og kvinder i fodboldfællesskaber skal nedbrydes, og der skal skabes inkluderende og motiverende miljøer for piger og kvinder i fodboldklubberne.

Det vil blandt andet blive gjort via uddannelse af tydelige rollemodeller i pige- og kvindefodbolden, som for eksempel Get Movin’ ambassadører, kvindelige frivillige, dommere, trænere osv.

Nordea-fonden har støttet Get Movin’ med 10 mio. kr., og DBU lægger et tilsvarende beløb i indsatsen, der løber til 2026.