I FC Lejre har de svært ved at få armene ned. I 2023 har klubben nemlig fået 163 nye medlemmer, herunder 49 piger. Ungdomsformand Kresten Nybo Gørtz har et bud på, hvad succesen skyldes.

”Den primære årsag og der, hvor det hele starter, det er jo, at der skal være et tilbud til pigerne. Et tilbud, der ligner det, vi har til drengene”, fortæller Kresten, der også er træner for både U12-pigerne og U15-pigerne.

Udover et fodboldtilbud med dedikerede trænere, der er på lige fod med drengenes tilbud, så har det sociale aspekt også en betydning, mener Kresten.

Som eksempel nævner han den store tilgang på hele 17 spillere til klubbens U15-pigehold.

”Det er veninder fra samme skole, som gik i forskellige klasser, og som gerne ville have en fælles aktivitet at mødes til. Og så fandt de fodbold”, fortæller Kresten og tilføjer, at der for de flestes vedkommende er tale om piger, der er begyndt at spille fodbold i 13-14-års-alderen.

”Rigtig mange af de nye piger har ikke tidligere spillet fodbold i andre klubber, men er helt nye fodboldspillere, som skal lære de grundlæggende ting fra start af – og som finder en glæde i spillet og det sammenhold, der er omkring et fodboldhold”, forklarer han.

Fokus på fastholdelse

Men én ting er at rekruttere spillerne – de skal også gerne fastholdes.

”Og især det med fastholdelsen, når vi når op i U13-15, det kan være meget vanskeligt, især på pigesiden, hvor der er alle mulige andre tilbud og andre ting, der bliver interessant lige pludseligt. Så der er det vigtigt, at vi ikke har så meget fokus på resultaterne på banen, men mere på, hvad vi kan skabe af rammer rundt om holdet og hvad kan vi lave, som måske ikke har noget med fodbold at gøre – men som giver noget sammenhold og lyst til at mødes, både til træning og til kamp”, siger han og nævner som eksempel ture.

 

FC Lejre 301023 016
Vi prøver at møde pigerne, hvor de er og giver dem noget, de kan forholde sig til. Det kunne være vores U7-piger, der får at vide, at i dag er boldene enhjørninger, som de skal lære at tæmme. Kresten Nybo Gørtz, Ungdomsformand i FC Lejre

“Blandt andet har U15-holdet her i efteråret været til Verona Cup i Italien. Her blev pigerne blandet i grupper på tværs af alder og skoler. Hver gruppe optog en video om deres oplevelser på turen, som undervejs blev delt med forældrene hjemme i Danmark. På den måde ryster vi pigerne sammen omkring en fælles oplevelse”, forklarer Kresten.

For de yngre piger har klubben gode erfaringer med at skabe rammefortællinger, som giver træningen et legende element.

”Vi prøver at møde pigerne, hvor de er og giver dem noget, de kan forholde sig til. Det kunne være vores U7-piger, der får at vide, at i dag er boldene enhjørninger, som de skal lære at tæmme. Så de er ikke bare til fodboldtræning – de leger også en leg”, siger Kresten.

Relationsskabelse på tværs af hold og aldersgrupper

En anden ting, som de vægter i FC Lejre er at skabe nogle relationer på tværs af holdene.

”Det kan vi blandt andet gøre ved at tage nogle af vores ældre spillere ned for at være hjælpetrænere på vores yngre hold”, siger Kresten og forsikrer, at de unge hjælpetrænere ikke bare henter bolde og sætter kegler.

”Vi prøver at give dem noget ansvar og sørger for, at de rent faktisk er en aktiv del af træningen”, siger han.

Krestens egen datter Asta er en af de unge hjælpetrænere. Hun spiller selv på U15-holdet og er en del af trænerteamet for U12-holdet.

På trods af Astas bare 13 år formår hun og makkeren Sarah at håndtere de 9-11-årige piger med respekt og en naturlig autoritet.

”Vi plejer at snakke sammen, os trænere, inden vi går i gang. Og så kommer spillerne ud på nogle forskellige øvelser, hvor jeg og den anden hjælpetræner har en øvelse sammen. Og så skifter de lidt mellem øvelserne”, forklarer Asta, der selv har spillet fodbold i knap ni år.

Det giver de unge spillere nogle rollemodeller, som de kan se op til og lære noget af. Nogle lidt andre typer end de typiske forældretrænere, de ellers møder. Kresten Nybo Gørtz, Ungdomsformand i FC Lejre
FC Lejre U15 Piger

Til dagens træning har de to hjælpetrænere fået halvdelen af de omkring 30 U12-spillere, og de laver en overtalsøvelse med dem. De unge spillere bliver sendt ind og ud af øvelsen med stort overblik, og både Asta og Sara kommer med opmuntrende tilråb.

”Kom så! Vi skal have noget fut i det spil!” lyder det blandt andet fra Asta.

Om forholdet til de spillere, der er 2-4 år yngre, fortæller hun:

”De ser jo nok op til os. Det er måske lidt fedt for dem, at der er nogle trænere, der er lidt ældre, som også er piger. Måske kan vi også forstå hinanden lidt bedre, fordi vi alle sammen er piger”, siger hun.

Nære og tydelige rollemodeller

”Vi får skabt nogle relationer på tværs af holdene. Det giver de unge spillere nogle rollemodeller, som de kan se op til og lære noget af. Nogle lidt andre typer end de typiske forældretrænere, de ellers møder. Nogen, de møder ovre i skolen og kan hilse på dér. Det giver en god sammenhængskraft i klubben – og en klubfølelse. De får også et indblik i, hvad det vil sige at være frivillig i en fodboldklub”, fortæller han.

Klubben har prioriteret, at hjælpetrænerne har fået et trænerkursus hos DBU Sjælland, så de får en faglig værktøjskasse og kan lære at håndtere de forskellige situationer, man oplever som træner.

Træningen for U12-pigerne er ved at være slut, og de to hjælpetrænere Asta og Sarah siger tak for i dag og skynder sig hen til deres egen træning sammen med veninderne på U15-holdet.

Også her er Kresten træner, og inden de går i gang, når han lige at summere op:

”Når man skal fastholde pigerne senere hen, bliver det bare endnu vigtigere, at de har en social relation til holdet. At det ikke bare er en fysisk sportsaktivitet, men et socialt netværk, de har i fodboldklubben. Det er nøglen til vores succes, tror jeg helt sikkert.”

FC Lejre 301023 002