”Der er ingen grund til at råbe ind til dommeren, at han dømmer forkert”, siger fairplay-ambassadør Lau Petersen og fortsætter:

”Spillerne hører jo, at forældre, trænere eller ledere råber ind. Og lige pludselig tror de, at de også har lov til det. Og så optrappes konflikten.”

Det burde jo give stof til eftertanke, hvis børn begynder at efterligne de voksne og for eksempel råber efter dommeren. Men det er desværre ret almindeligt.

16 ambassadører bidrager til respekten

Så der er masser at lave for Lau og DBU Sjællands andre fairplay-ambassadører. De i alt ca. 16 sjællandske fairplay-ambassadører er frivillige, der arbejder med en meget vigtig opgave i breddefodbolden, nemlig at bidrage til den gode tone og respekten omkring fodboldbanen.

Det gør de helt konkret ved at tage ud til fodboldkampe og gå i dialog med spillere, trænere, dommere, forældre og andre tilskuere om fairplay og god opførsel. 

I dag er vi med Lau til en U13-pigekamp mellem Brøndby Strand IK og Nykøbing FC.

Spillerne hører jo, at forældre, trænere eller ledere råber ind. Og lige pludselig tror de, at de også har lov til det. Lau Petersen, DBU Sjælland fairplay-ambassadør

Vil du også gerne være fairplay-ambassadør?

Hvis du har spørgsmål, eller hvis gerne vil høre mere om at blive fairplay-ambassadør, kan du kontakte Bettina Pauck Hansen på beha@dbusjaelland.dk

Lau 002

Fra finansbranchen til fodboldbanen

Lau er 71 år, og inden han blev pensionist, arbejdede han som IT-specialist i finansbranchen. Sideløbende har han både været ungdomstræner og fodbolddommer, men en skade satte en stopper for de to aktiviteter.

”Så spurgte jeg DBU Sjælland: ’Hvad kan I bruge mig til?’ Og så var det, at de foreslog, at jeg kunne blive fairplay-ambassadør”, fortæller Lau, der har været en del af fairplay-korpset i godt 10 år. Han er ude til kampe næsten hver uge og får derfor nemt opfyldt ”kvoten” med minimum 10 kampe pr. år.

Som det første går han hen og præsenterer sig for begge holds trænere.

”Jeg kommer for at se, hvordan træner, holdleder og forældre opfører sig”, siger han til først den ene, og dernæst den anden træner.

Lau uddyber, hvad hans opgave er, hvis der skulle opstå en situation, for eksempel med forældre, der råber eller lignende.

”Så tager jeg lige fat i dem og snakker med dem. Jeg har noget materiale til dem om, hvordan man bør opføre sig”, siger han og får også spurgt træner om de kender konceptet DBU Børneklub.

Lau 003

Den vigtige samtale med forældrene

Lau gør sig altid umage med at dele sol og vind lige mellem de to hold, så han tager en halvleg på hver langside. Første halvleg tilbringer han sammen med Nykøbing FC’s tilskuere, der består af en håndfuld forældre, som har vundet chaufførtjansen fra Falster denne oktoberaften. De lytter interesseret til Lau, mens de sætter deres campingstole op.

Kampen går i gang, og Lau taler med forældrene – både om kampen og om respekt og fairplay.

En af fædrene fra Nykøbing Falster, Lars Vedsted Jensen, er meget positiv over for konceptet med fairplay-ambassadører.

”Jeg synes, det er en supergod idé med de her fairply-ambassadører. Det er med til at gøre pigerne mere trygge inde på banen”, siger han.

I pausen går Lau over til Brøndby Stand-langsiden, hvor han blandt andet falder i snak med Rahmatullah Sahebzadeh, der er far til en af spillerne. Han siger:

”For mig er det ikke vigtigt, hvem der vinder. Det vigtigste for mig er, hvordan de opfører sig, og hvordan de spiller”.

Info om DBU Sjællands fairplay-ambassadører

Formålet for fairplay-ambassadørerne er at sætte endnu mere fokus på fairplay, samt at gøre DBU Sjælland mere synlig rundt omkring i klubberne.

Fairplay-ambassadørenes opgaver er:

  • At bidrage til at øge fairplay-begrebet hos alle interessenter omkring spillets sjæl: Kampen.
  • At tage temperaturen på hvordan fairplay trives hos spillets interessenter.
  • At gøre det nemmere at være leder og træner i klubberne.
  • At øge klubbernes kendskab til fairplay-begrebet.
  • At øge klubbernes kendskab til DBU’s holdninger til børneidræt.
  • At få integreret dommeren som en del af spillet på lige fod med de øvrige interessenter.
  • Gennem forebyggende indsats at mindske antallet af disciplinære- og klagesager.

Der er plads til flere fairplay-ambassadører

Rahmatullah er også ret begejstret for fairplay-ambassadørerne og mener, at konceptet både bør fortsætte og udvides med flere ambassadører.

”Det er også det, der sker. Heldigvis er der flere og flere, der vil være fairplay-ambassadører”, fortæller Lau.

Men med 16 fairplay-ambassadører og vel over 100.000 kampe årligt i DBU Sjællands regi, giver det sig selv, at der godt kunne bruges flere som Lau.

Kampen fløjtes af, og Lau går med ind på banen og siger tak for kampen til spillere, trænere og dommeren.

Som han siger, var det jo en rar dag i dag, fordi der ikke var nogen episoder.

”Men vi er nødt til at tage ud til kampene, for de få gange, hvor vi oplever episoder, der skal vi være i stand til at gribe fat i dem og søge for, at de bliver dæmpet”, siger han.