Horst Wein-stævner (4-målsstævner)

Fodbold handler om at score mål - og gerne mange af dem! Derfor har vi i DBU Sjælland tænkt.. hvad er bedre end at prøve at score på ét mål? Det er da at prøve at score på to mål. Derfor har vi ladet os inspirere af den tyske fodboldtræner, og afholder derfor "Horst Wein-stævner". Det er børnefodboldstævner, der spilles med fire mål og en spilleform, som indbyder til, at spillerne selv skal træffe deres egne valg på banen og dermed løse spillet selv - og forhåbentligt lave en masse mål samtidig.

De afgørende forskellige på et Horst Wein-stævne i forhold til ordinære stævner er:

 • Der spilles på fire mål - hvert hold skal altså på samme tid forsvare og angribe to mål
 • Der må ikke scores, før spilleren er i "scoringszonen"
 • Der spilles uden målmand
 • Der er ingen dommer - der spilles dog med kampleder

bliv klogere på horst wein

Unge mennesker fortrækker at blive stimuleret frem for at blive instrueret. Horst Wein

Hvem er Horst Wein?

Horst Wein var en anerkendt tysk fodboldtræner, som især var kendt for at se fodbolden fra børn- og unges perspektiv. Han var optaget af at skabe glade, selvtænkende og selvstændige spillere. hans grundlæggende filosofi var, at det der sættes fokus på ikke kun skal tænkes og siges, men derimod udføres i praksis i alt, hvad spillerne foretager sig i træning og kamp.

Hans principper vandt anerkendelse og gehør i fodboldverdenen, og han revolutionerede træningen af børn i f.eks., FC Barcelona og bredt i Tyskland. Han blev således en internationalt anerkendt træner for fodboldtrænere. 

Horst Weins principper og tilgang

Ovenfor ser du et citat fra Horst Wein, der er grundlæggende for hans tilgang til fodboldspillet for børn og unge.

Her følger lidt flere, der giver et indblik i hans filosofi: 

 • "I fodbold er det ligesom, når du skal krydse vejen. Du skal bruge øjnene og se til begge sider, før du skal over vejen."
 • "Kan du ikke lægge fire plus fire sammen, begynder du jo heller ikke at gange med større tal – tingene skal passe sammen."
 • "Ligesom i skolen er det vigtigt for os, at vi laver en aldersintegreret coaching af spillerne."
 • "Når spillerne kommer, er de fyldt med energi, så jeg lader dem altid spille i starten."

Horst Weins principper centrerer sig om at lade børnene blive stimuleret i spil, som giver mulighed for mange valg. Forstået på den måde, at der ikke kun er én løsning og ikke kun én vej til scoring. Børnene skal sættes i spil, hvor de er "på", hvor de skal forholde sig til det, der sker og finde løsningerne i spillet. Et eksempel på dette er et spil, hvor man kan angribe 2 mål samtidig. Er der ikke plads i den ene side, har spillerne mulighed for at vende spillet mod det andet mål.

Formål med Horst Wein-stævner

Formålet med Horst Wein-stævnetypen er at give trænerne mulighed for at tilbyde deres spillere et kampformat, hvor børnene udfordres på en ny måde. Stævnetypen og kampformatet fremmer et læringsrum, hvor der skabes plads til kreativitet, samt til udvikling af børnenes opfattelses- og beslutningsevne. 

Med andre ord styrkes børnenes evne til selv at tage beslutninger i kampen.

Det praktiske

 • Holdtilmelding: Hold tilmeldes via KlubOffice, når der udbydes stævner.
 • Antal spillere indendørs:
  U5-U8: 4 spillere på banen - der spilles uden målmand. Fri indskiftning og ingen øvre grænse for antallet af indskiftningsspillere.

regler og rammer

INDENDØRS REGELSÆT

BANEN

Til indendørs Horst Wein-stævner er banen er den samme som ved normale 4v4 halvbane-kampe, men i stedet for kun ét mål, placeres der to mål på hver baglinje.

Desuden markeres en scoringszone med en kegle på hver side af banen overfor hinanden. Mellem de to kegler markeres en linje (stiplet) med fx flatmarkers (flade kegler). Alternativt markeres linjen med kegler/toppe, som så fungerer som "knolde" på banen, hvis de bliver ramt. Formålet med linjen er, at spillerne skal tæt på målet, før de kan score - og altså ikke kan skyde fra midten af banen. Der må altså kun scores, når spilleren er i scoringszonen.

U5-U8

Målene: Placeres med 6 meters mellem de to inderste stolper, og lige stor afstand til sidelinjerne.

Scoringszonen: Markeres 4 meter fra mållinjen med en stiplede linje, eller markeres med flade kegler/toppe. 

4V4 Halvbane HW

MÅLMAND

Der spilles IKKE med målmand til Horst Wein-stævner.

KAMPLEDERE/DOMMERE

Horst Wein var selv fortaler for, at der ikke skulle være dommere, og at børnene skulle dømme selv. For at give børnene det bedste kampmiljø og den bedste fodboldoplevelse har vi dog i DBU Sjælland valgt, at der benyttes kampledere til Horst Wein-stævner.

YDERLIGERE REGELSÆT

Ved indendørs Horst Wein-stævner følges der udover ovenstående ændringer, de gængse spilleregler for 4v4 halvbane.

Halvbanestævne U5 U7 Tunehallen 120323 Fotos Af Gaston Szerman 082